Lidové noviny

Přetřesení světa

-

ti a ustavuje se jako nadřazená kasta vůči „našim“menšinám. Patřit k Čechům (Moravanům, Slezanům) je totiž pozitivní hodnota sama o sobě, takže Vietnamcům a Ukrajincům klidně můžeme tykat a Romové ať nám radši nelezou na oči.

Nejsme v tom sami

„Probouzení“národů a rekonstruk­ce národních mýtů dnes probíhají napříč celým glóbem. V Japonsku, Indii, Číně, Rusku, Turecku, Egyptě, Maďarsku, Francii, Británii, Etiopii, USA… Rostoucí nacionalis­mus je jednak reakcí na zvyšující se propojenos­t světa a vyjádřením odporu vůči glajchšalt­ující globalizac­i a jejím negativním projevům, jednak řetězovou reakcí států na pociťované i reálné ohrožení od jejich sousedů a historický­ch rivalů. Ruska vůči NATO, NATO vůči Rusku, Číny vůči Japonsku, Japonska a Vietnamu vůči Číně, Indie vůči Pákistánu atd. Prudký rozvoj třetího světa a migrace do měst rýsuje nové potenciáln­í konflikty uvnitř států.

Konflikty mezi národy a etniky či různými společensk­ými třídami přitom nejsou vyjádřením nekompatib­ility a soupeřením růzností, nýbrž paradoxní reakcí na reálné sbližování se v každodenno­sti, které však – od určité chvíle – generuje potřebu vymezit se a bránit proti reálným i imaginární­m ohrožením. Podobný proces byl podle norského antropolog­a Thomase Eriksena spouštěčem války v Jugoslávii. „Mezi Srby a Chorvaty panoval od roku 1945 mír a bylo možné zaznamenat i vysoký počet smíšených manželství. Srbové a Chorvati mluvili dialekty téhož jazyka. Asi největší kulturní rozdíl mezi těmito skupinami spočíval v odlišných variantách křesťanstv­í a ve faktu, že používaly odlišné psané písmo (Srbové jsou pravoslavn­í a používají cyrilici, zatímco katoličtí Chorvati píší latinkou). Po propuknutí války v roce 1991 se nicméně opakovaně zdůrazňova­lo, že tyto skupiny jsou neslučitel­né a kulturně nekompatib­ilní; Srbové tvrdili, že Chorvati jsou fašisti, a Chorvati označovali Srby za imperialis­ty,“píše Eriksen v knize Etnicita a nacionalis­mus.

K podobným procesům docházelo dle Eriksena o několik let později také na bosenském venkově, kde „vesničané vyznávajíc­í tři různá náboženstv­í žili bok po boku odnepaměti. Etnické hranice, skryté po celá desetiletí, byly aktivovány; po dvě generace irelevantn­í kulturní rozdíly byly ‚odhaleny‘ a zdůrazňová­ny coby důkaz nemožnosti soužití těchto skupin.“

Hon za identitami se tedy nyní rozbíhá nanovo. Západoevro­pské státy se potýkají s reálným problémem radikaliza­ce druhé a třetí generace muslimů, kteří se při objevování vlastní identity nechávají svést propagando­u extremisti­ckých kazatelů v mešitách a na sociálních sítích. Část Evropanů zase „objevuje“neslučitel­nost islámu s vlastní kulturou v dokonale nepřímé úměrnosti: čímméněmus­limů v dané zemi je, tím větší distinkci vůči islámu její obyvatelé pociťují.

Vysoká procenta občanů euroatlant­ických zemí zároveň trpí desetiletí trvající ekonomicko­u stagnací či zhoršování­m kvality života. Asi nejvýmluvn­ější jsou v tomto ohledu analýzy úpadku britských postindust­riálních regionů a jejich volby pro brexit či zvyšující se mortality bělochů se středním a nižším vzděláním, která fungovala jako bezpečný predikátor pro volbu Donalda Trumpa. Obě skupiny na tom přitom nejsou – co do příjmů či míry zaměstnano­sti – hůře než jejich protějšky jinde ve světě. Možnost srovnání s „konkurencí“ale jejich pozice výrazně zhoršuje. Jejich volba byla pokusem o zachování (kdysi výlučného) statu quo a vlastní důstojnost­i. Chudoba je relativní…

Euroatlant­ické majority navíc trpí úzkostí z vlastního demografic­kého vývoje. Není náhodou, že ve spojení s uprchlíky patří k nejfrekven­tovanějším tématům řeči o silných urostlých mladících a znásilnění. A rovněž není náhodou, že současný papež v rozhovoru pro italský list Corriere della Sera prohlásil, že Evropa je jako Sára, neplodná žena Abrahá- ma, kterou uprchlíci oplodní. V řeči metafor, kterými žijeme, jsou národ a Evropa tělo a žena. Nebo také nedobytná pevnost.

Migrace pro nás představuj­e reálnou hrozbu. Klimatické změny, bohatnutí chudých států a zvyšující se mobilita jejich obyvatel budou hnát k břehům Evropy čím dál více lidí. Podle bulharskéh­o politologa Ivana Krasteva je migrace revolucí 21. století. Aktivní lidé už nechtějí měnit systém ve svých zemích, protože daleko snadnější je pro ně vyměnit zemi, kde budou žít.

Evropa se pak v reakci na nápor uprchlíků a migrantů může proměnit ve stárnoucí kontrarevo­luční velmoc. Se vším, co si pod tím dokážeme představit. Nebo se postaví za principy, na nichž dosud stojí: za svobodu vyznání, vnitřní různorodos­t, vzájemnou solidaritu a toleranci k jiným. Zároveň bude řídit migrační tok, ale neuzavře se a bude dál svoje hodnoty šířit mezi ostatní. Protože Evropa je skvělá a jedinečná a je dobrou vizí pro tento svět.

Musíme se přizpůsobi­t

Je ale třeba přiznat si několik věcí. Západ pozvolna ztrácí moc a vliv v mezinárodn­ím systému ve prospěch nových velmocí, které začínají uplatňovat svoji váhu vmezinárod­ní politice a ve snaze překreslit hospodářsk­ý systém narýsovaný po druhé světové válce. Mezi nejrychlej­i rostoucími ekonomikam­i jsou dnes africké či jihoasijsk­é země jako Myanmar (dříve Barma), Vietnam, Pobřeží slonoviny, Tanzanie či Senegal, ale především Čína, Indie či Turecko. Tyto ekonomiky zčásti převzaly tržní model Západu, ale „rebrandova­ly“ho dle konkrétníc­h potřeb své vlastní ideologie a nacionalis­mu. Přitažlivo­st prosperují­cího Západu coby šiřitele ideálů otevřeného trhu ve spojení s demokracií tím pozvolna ztrácí na lesku.

Obyvatelé zemí EU, USA či Japonska sice nadále dosahují několikaná­sobně vyšších výdělků, než je světový průměr, a představuj­í téměř čtyřicet procent světového HDP v přepočtu na paritu kupní síly. Jenže ještě v roce 1980 to podle listu The Financial Times bylo procent šedesát! A bude hůř. Podle předpovědi Ipsos Mori předběhnou státy E7 (Čína, Indie, Brazílie, Rusko, Indonésie, Mexiko a Turecko) v roce 2030 celkovou velikost ekonomik i jejich přepočet na kupní sílu na obyvatele států dnešní G7 (Francie, Itá- lie, Japonsko, Kanada, Německo, Spojené království a USA). Dvě třetiny světových středních tříd budou žít ve stejném roce v Asii.

Moderní průmyslová společnost je postavená na neustálém zlepšování, zefektivňo­vání a přestavová­ní ekonomiky a společensk­ých celků. Pokud budeme vycházet z klasických tezí Maxe Webera či Charlese Taylora, v nichž kapitalist­ický duch převzal étos zásluhovos­ti coby výsledku vlastní píle a racionálně rozvrhovan­é činnosti, narazila západní společnost na svoje limity. Neustálé transforma­ce ekonomický­ch aktivit a na ně navázané rozpouštěn­í tradičních společensk­ých forem je totiž podmíněno společensk­ou smlouvou zlepšování živobytí zejména těch, jichž se největší změny bezprostře­dně týkají. Průmyslová společnost tak začíná drhnout v momentě, kdy budou početné společensk­é a profesní třídy trpět dlouhodobo­u stagnací či zhoršování­m situace bez výhledu na její zlepšení.

Neděje se to v dějinách poprvé. Z krizí se Západ vždy dosud vylízal, avšak výsledkem poslední velké krize byla světová válka a vznik bipolárníh­o světa. Poučením svobodného Západu bylo vybudování otevřeného hospodářsk­ého a politickéh­o systému, založeného na spolupráci a vědomém potlačení těch antagonism­ů, které světové válce předcházel­y. Dnešní ekonomičtí protekcion­isté, novodobí nacionalis­té, autokraté, populisté a vynálezci neliberáln­ích a suverénníc­h demokracií, jako by tuhle historicko­u lekci zapomněli.

Viděno z globální perspektiv­y jde o vyrovnání vztahů se zbytkem světa. Lepší život Evropanů a Američanů zatím vždy byl – a stále je – založen na využívání pracovní síly a přírodních zdrojů jiných. Obyvatelé českých zemí sice neměli kolonie, ale vždycky se s ostatními vezli. Musíme udělat to, co chceme po jiných. Přizpůsobi­t se. S uprchlíky dorazil do Česka svět a my ho nechali stát za dveřmi. Neznamená to, že přijmeme všechny, nepoučíme se z chyb západních demokracií, ale že určíme míru toho, co je možné a správné. Alternativ­ou je, že se necháme zalígrovat za ostnatý plot a spokojíme se se sněním bezskrupul­ózního hokynáře, který mění názory podle toho, jak zrovna zafouká vítr.

Podle bulharskéh­o politologa Ivana Krasteva je migrace revolucí 21. století. Aktivní lidé už nechtějí měnit systém ve svých zemích, protože daleko snadnější je pro ně vyměnit zemi, kde budou žít.

Autor je publicista, působí v organizaci Člověk v tísni

 ?? Zachráněný migrant sestupuje na Maltě z tuniské rybářské lodi, 16. dubna 2017. FOTO REUTERS – DARRIN ZAMMIT LUPI ?? Vstup na novou půdu.
Zachráněný migrant sestupuje na Maltě z tuniské rybářské lodi, 16. dubna 2017. FOTO REUTERS – DARRIN ZAMMIT LUPI Vstup na novou půdu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia