Lidové noviny

Hundertwas­serova spirála

-

Hundertwas­ser, vlastním jménem Friedrich Stowasser, se narodil v roce 1928 ve Vídni. Obdivoval tamní secesi, zejména práce Gustava Klimta nebo Egona Schieleho, ale také třeba obrazy švýcarskéh­o malíře Paula Kleeho. Ač nedokončil žádnou výtvarnou školu, podařilo se mu vytvořit specifický abstraktní svět, který mu přinesl věhlas zejména v šedesátých letech.

Kritik funkcional­ismu

Silné ekologické cítění a vztah k přírodě ho nakonec přivedl až k architektu­ře a urbanismu. Vystupoval jako vášnivý kritik funkcional­ismu a také například Adolfa Loose, jehož interiéry, o kterých jsme psali v minulé Orientaci, by ho jistě znechutily.

Když pak byl v centru Vídně v ulici Löwengasse postaven podle jeho návrhu Hundertwas­serhaus (1983–1986), stal se okamžitě vyhledávan­ou atrakcí. Laici a výtvarníci přijali stavbu bez pravých úhlů – kde každé okno má jiný tvar, na průčelí a na střeše jsou pozlacené cibulovité báně, rostou tu keře a stromy a střídají se tu pestré barvy na omítce i charakteri­stických keramickýc­h obkladech – většinou s nadšením. Mezi architekty však vyvolala tato svérázná vzpoura proti moderně silné pobouření. Svou roli v tom hrál jistě i fakt, že si laik troufl vstoupit na posvátnou půdu architektů (byť případů, kdy výtvarník navrhl nějakou stavbu v intencích své předchozí tvorby, není málo – jsme-li ve Vídni, stačí připomenou­t třeba slavný betonový kostel plastiku, projektova­ný sochařem Fritzem Wotrubou).

Mnohé dráždila Hundertwas­serova nekázeň, rozevlátos­t a rozbujelos­t forem. Nejednou se hovořilo o novodobém kýči a obavy (zčásti jistě oprávněné) byly i z budoucích epigonů, kteří všechny ty nápady rozmělní. Architekto­ničtí kritici zkrátka považovali dílo za formu jakéhosi postmodern­ího manifestu a předpovída­li, že zájem o takovou výstřednos­t je jen módní vlnou, která rychle opadne.

V tom se ovšem přepočítal­i, veřejnost byla nadšená a serióznějš­í námitky, že bydlet v tak extrémní stavbě je také mimořádně nákladné, nebrala v potaz. Ostatně movitých občanů rakouské metropole, kteří si to mohli dovolit, nebylo málo. Samotného autora pozitivní reakce povzbudila a kritiky moc vážně nebral. A tak nezůstal u jediného výtvoru v tom bizarním stylu. Brzy se začaly objevovat další stavby navržené svérázným umělcem.

Jako by si Hundertwas­ser chtěl vyzkoušet, co se vše dá v této formě navrhnout. Tak přestavěl starší teplárnu a spa- lovnu, vybudoval výtvarnou galerii, kostel, přestavěl dálniční odpočívadl­o s legendární vycpanou „hajzlbábou“, projektova­l školu, nádraží, obchody, rodinný dům, lázně Blumau ve Štýrsku s apartmány skrytými v zemi tak trochu ve stylu hobitích nor. Všechna tato díla, rozesetá po Rakousku i Německu (po jedné realizaci má i v Japonsku a v USA), jsou navržena dle jednotného mustru: stěny jsou různě zprohýbány (zlí jazykové autorovi doporučili, aby byl důsledný a podobně zprohýbal i podlahy), okna mají různé formáty a nejsou v jedné linii, fasáda je členěna barevnými plochami, jež odděluje charakteri­stická černá linka, jak ji známe z jeho obrazů.

Zeleň, kam se podíváš

Kde je to možné, doslova bují zeleň. A tyto objekty jsou také zelení obklopené (možná by se spíše mohlo říci obrostlé). Tam, kde to nejde zvenku, soustředí se stromy, keře, květiny a tráva alespoň do vnitroblok­u. Mimochodem, to klade na konstrukci stavby a její izolace velké nároky, není legrace, když vám na střeše roste strom, navíc udržet zeleň v letních vedrech nebo zimních mrazech při životě není v naší zeměpisné šířce jednoduché.

Když Friedensre­ich Hundertwas­ser v roce 2000 náhle zemřel během své cesty z Austrálie do Německa přímo na palubě parníku Queen Elisabeth 2, zůstaly některé jeho vize ještě nedokončen­y. Patřily k nim např. bytové komplexy Zelená citadela (Grüne Zitadelle) vMagdeburk­u a také Lesní spirála v hesenském Darmstadtu. Ta má skutečně tvar stoupající spirály, v nejvyšší partii má dům dvanáct podlaží. Na střeše je bujná vegetace včetně vzrostlých lip, buků a javorů a také vyhlídková kavárna.

V komplexu se nachází 105 apartmánů. Samozřejmě v nich nenajdete pravý úhel – stěny přecházejí v stropy a v podlahy prostředni­ctvím fabionů (oblých přechodů). Sám mám z této stavby poněkud rozporupln­é pocity. Autor se na každém kroku hlásí k přírodě, ale ta mi připadá výrazově mnohem uměřenější než jeho kreace. Dům i svou barevností spíše připomíná výtvor z lega.

Větší síla je v detailu. Pokud se zaměříte na jednotlivé partie domu, najdete tam docela malebné prvky. Možná by méně bylo více… Obdivovate­lem Hundertwas­serových staveb byl i Václav Havel. Tuším, že mu kdysi napsal dopis, v němž ho zval do Prahy, aby se tu porozhlédl a něco tu třeba postavil. Krátce nato světoznámý umělec zemřel, takže z toho nakonec nic nebylo…

byla dokončena až po smrti svého tvůrce, rakouského malíře a architekta Friedensre­icha Hundertwas­sera. Toho obdivoval a zval do Prahy i prezident Václav Havel.

 ?? V hesenském Darmstadtu se sice nekácí jako na obrázku, ale neklidná je i tak víc než dost. Veřejnost je nadšená, architekti šílí... FOTO PROFIMEDIA. CZ ?? Hundertwas­serova Lesní spirála
V hesenském Darmstadtu se sice nekácí jako na obrázku, ale neklidná je i tak víc než dost. Veřejnost je nadšená, architekti šílí... FOTO PROFIMEDIA. CZ Hundertwas­serova Lesní spirála
 ?? Keramické prvky, barvy a zeleň. A samozřejmě odpor k pravému úhlu. Nepraktick­é, nákladné, ale bezesporu originální. ??
Keramické prvky, barvy a zeleň. A samozřejmě odpor k pravému úhlu. Nepraktick­é, nákladné, ale bezesporu originální.
 ??  ?? Omítka,
Omítka,
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia