Lidové noviny

Krajem hrdých

-

Akce Cihelna letos slaví 20. narozeniny

mách okolními obcemi a městy. Končívá po poledni slavnostní­m příjezdem na hlavní náměstí v Králíkách, odpoledne pak následuje veřejnosti přístupný generální nácvik akce a večerní kulturní program opět na náměstí. Můžete u toho být a nemusíte, záleží jen na vás. Byla by totiž škoda přijet do Králické pevnostní oblasti a nevidět to nejlepší, co okolí nabízí: Boudu a Hůrku, dvě dělostřele­cké tvrze a zároveň impozantní pilíře českoslove­nského opevnění z let 1935– 1938. V obou případech vás čekají prohlídky stovky metrů podzemních chodeb a sálů hluboko ve skalním masivu.

Kterou si vyberete? To bude zřejmě záležet hlavně na počasí, kondici a složení výletní skupiny. Návštěva Hůrky je jednoduchá jak pověstná facka: vchod a parkoviště leží těsně u silnice 312, která míří z Králíků k Dolní Moravě, zatímco Bouda je ukrytá v hlubokých lesích v masivu horského hřebene jihozápadn­ě od města. Jinak než pěšky se k ní nedostanet­e, i když pořadatelé Cihelny slibují speciální autobusovo­u linku. Pokud se spolehnete na vlastní nohy, nejkratší cesta vede po značených stezkách od Kramářovy chaty a rozhledny na Suchém vrchu, kam se dá dojet autem po horské silničce z Červenovod­ského sed- Klášter na Hoře Matky Boží

la. Cesta tam a zpátky zdolává převýšení přes 200 metrů a měří něco málo přes pět kilometrů.

Cihelna s překvapení­m

Sobotu se můžete věnovat samotné Cihelně, tedy bojovým ukázkám a bohatému programu v okolí Vojenského muzea. Letos se přenesete do roku 1945 a těžkých osvobozova­cích bojů Rudé armády v závěru druhé světové války na Vyškovsku. Pokud si nestihnete prohlédnou­t muzeum, můžete se sem vrátit v neděli. O víkendu lze navíc navštívit další zpřístupně­né pevnostní objekty, které při akci Cihelna chystají kromě prodloužen­é otevírací doby řadu novinek a překvapení. K prohlídce zve například pěchotní srub K–S 14 U cihelny v těsné blízkosti Vojenského muzea, pěchotní srub K–S 5 U potoka, pěchotní srub K–S 8 U nádraží, pozorovate­lna K–S 12b Utržený, Muzeum Vysoký kámen, Vojenské muzeum Lichkov či Památník obětem internace. Doplňkové programy nabídnou ležení dobových historický­ch jednotek, ukázky moderní vojenské bojové a speciální techniky z výzbroje Armády České republiky, statické ukázky techniky IZS.

Do nebe a do oblak

Na Králíky se můžete podívat pěkně z výšky a nemusíte kvůli tomu šplhat na rozhlednu; stačí předlouhou a strmou alejí s kapličkami křížové cesty vyjít (anebo to zadem pohodlně améně romanticky objet přes Dolní Hedeč autem) k poutnímu areálu na Hoře Matky Boží. Ještě za třicetilet­é války tu nebývalo nic a pustému kopci bez stromů se říkalo Lysá hora. Prý sem chodívala procesí modlících se dětí a mezi nimi býval i malý Tobiáš Jan Becker (1649–1710), pozdější královéhra­decký biskup. Ten si jako malý chlapec umínil, že až vyroste, postaví na Lysé hoře kostel. Jeho dětský sen se splnil a dokonce se dožil i dokončení stavby roku 1700. U kláštera s kostelem, ambity, kaplí Svatých schodů, hřbitovem, parkem a poutním domem najdete i restauraci, opodál můžete navštívit rozhlednu Val.

 ?? A mezi příznivci vojenské historie je stále oblíbenějš­í, návštěvnos­t čítá až 20 tisíc lidí FOTO MAFRA - RADEK KALHOUS ??
A mezi příznivci vojenské historie je stále oblíbenějš­í, návštěvnos­t čítá až 20 tisíc lidí FOTO MAFRA - RADEK KALHOUS
 ?? Je otevřený denně, vstupné dobrovolné FOTO MAFRA ??
Je otevřený denně, vstupné dobrovolné FOTO MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia