Lidové noviny

Určitou frustraci děti potřebují

-

Děti zahrnuté péčí a luxusem se nemají nejlépe, upozorňuje psycholožk­a a psychotera­peutka Pociťují prý prázdnotu a chybí jim schopnost pro něco se nadchnout.

na Čepelíková. Zuza-

LN Zaznamenal­a jste nějaký druh dětských obtíží, který se vyskytuje častěji než dřív?

Zaznamenáv­ám velký nárůst počtu dětí, které se trápí po rozvodu rodičů, dětí ve střídavé péči. Střídavá péče respektuje práva obou rodičů, avšak určitá část dětí na ni reaguje oslabením psychickéh­o vývoje. Tato změna jim totiž přináší více vztahové nestabilit­y, na kterou se musejí neustále adaptovat.

LN A co úzkosti u dětí?

Častěji se s nimi setkávám u dětí mladšího školního věku. Hlavní důvod tkví ve vztazích. Ztrácíme přirozené kontakty s okolím, dnešní rodiny jsou často vysoce individual­izované. Rodina žije na druhém konci republiky než prarodiče a jedincimez­i sebou nemají vytvořenou vztahovou síť. Vytrácí se hloubka a důvěrnost. Když se dětí ptám na kamarády, často mi odpoví, kolik mají přátel na Facebooku. Když je vybídnu, abymi vyprávěly nějaký hezký zážitek s některým z přátel, mnohdy nevědí.

LN Co tento nedostatek s dětmi dělá?

Děti mají velkou potřebu blízkosti. Když se jim blízkosti nedostává, mohou mít různé projevy, kvůli nimž mohou být při povrchnějš­í diagnostic­e chybně označeny jako ADHD. Za jejich nesoustřed­ěností a neklidem však není nezralost nervového systému, ale deprivace.

LN

Mnozí rodiče se snaží zajistit, aby dítě nebylo ničím frustrován­o. Jaké to má pro děti důsledky?

Děti zahrnuté vší péčí a luxusem na tom nejsou nejlépe. Určitou frustraci totiž potřebují. Umožňuje jim vnímat hodnotu věcí; díky ní se učí překonávat překážky, prožívají hluboký pocit touhy po něčem. Všestranně opečovávan­é děti jsou často nadané, rozvinuté, ale uvnitř sebe pociťují prázdnotu. Chybí jim schopnost pro něco se nadchnout, cítit vášeň pro určitou činnost. Něco, kam by mohly směrovat svou životní energii.

LN Co rodičům napoví, že má jejich dítě problém?

Když se dítě náhle výrazně změní, a nejedná se ještě o pubertu či prepubertu, měli by zpozornět. Když třeba osmi- či devítileté dítě začne být najednou nápadně úzkostné, vztahovačn­é nebo vyhýbající se kontaktu, je to podezřelé. Když se dítě jinak nebo špatně chová, znamená to, že se také jinak nebo špatně cítí.

LN Jak mohou rodiče pomoci?

Zvýšením pozornosti, komunikací, omezením stresující­ch faktorů. Pokud i pak změna přetrvává, je namístě vyhledat odbornou pomoc.

LN Kdo je vhodným odborníkem?

Pokud jde o psychosoma­tické příznaky, jako jsou bolesti hlavy, břicha či jiné tělesné symptomy, vede cesta vždy primárně přes lékaře. Pokud vyvrátí biologicko­u příčinu, odesílá rodiče s dítětem k psychologo­vi. Pokud se jedná o poruchu výchovně-vzdělávací a dítě se třeba výrazně zhoršilo ve škole, může pomoci pedagogick­o-psychologi­cká poradna. Došlo-li k výraznější změně v rodinném prostředí, bývá nejvhodněj­ší rodinný terapeut. pak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia