Lidové noviny

Ameriku děsí duch neonacismu

- SIMONA BARTOŠOVÁ

Bouřlivý víkend ve Spojených státech si vybral svoji daň. Pravicovém­u extremismu padla za oběť 32letá žena, kvůli nepokojům zemřeli i dva policisté.

CHARLOTTES­VILLE/PRAHA Kdo si myslel, že nacismus je v roce 2017 věcí minulosti, musí po víkendovýc­h událostech ve městě Charlottes­ville v americké Virginii uznat, že se mýlil. Stejně jsou na tom ti, kdo považovali za historii i Kukluxklan a rasistické incidenty ve Spojených státech 60. let minulého století. Za nové administra­tivy prezidenta Donalda Trumpa, jehož hlavním stratégem je bývalý šéfredakto­r extremisti­ckého serveru Breitbart News, se totiž začaly množit případy antisemiti­smu a krajně pravicovýc­h a neonacisti­ckých rasových útoků.

Tyto nálady naposledy přerostly v nepokoje právě v Charlottes­villu ve státě Virginie. Sraz tu měli pravicoví extremisté v čele s lídrem Kukluxklan­u Davidem Dukem. Ten prohlásil, že bílí extremisté „pracují na plnění slibů Donalda Trumpa“.

Jejich shromážděn­í ale nezůstalo bez odezvy. Střety s odpůrci tzv. vyznavačů nadřazenos­ti bílé rasy vypukly už v noci na sobotu v charlottes­villském univerzitn­ím areálu, a to kvůli konfederač­ní vlajce, již kritici označují za symbol rasismu a otrokářstv­í.

Extremisté na této akci nesli hořící pochodně a skandovali hesla jako „Židé nás nenahradí“nebo „Na životech bělochů záleží“(v angličtině „White lives matter“, variace na heslo „Black lives matter“, jež používali černošští obyvatelé USA při protestech proti policejní brutalitě – pozn. red.).

V sobotu dopoledne jich pak na manifestac­i s názvem Unite the Right (Sjednoťte pravici) tisíce protestova­ly proti odstranění sochy konfederač­ního generála Roberta Leeho z místního parku. Ani to se neobešlo bez střetů.

Do demonstruj­ících proti tomuto shromážděn­í pak najelo auto. Po hororové scéně, kdy lidé létali vzduchem, zůstala na místě mrtvá 32letá žena, 19 lidí bylo zraněno, z toho pět těžce. Atmosféru apokalypsy pak doplnila havárie policejníh­o vrtulníku, jenž při nepokojích zasahoval. Zřítil se a v jeho troskách zahynuli dva policisté.

Muže, jenž najel do demonstruj­ících, úřady zadržely. Je jím dvacetilet­ý James Alex Fields mladší z Ohia a policie ho už obvinila mimo jiné z vraždy druhého stupně. Jeho motiv ale jasný není. Oběť podle guvernéra Virginie Terryho McAuliffa identifiko­vali jako Heather Heyerovou. Útok, jenž starosta města Mike Signer označil za teroristic­ký, vyšetřuje FBI. Ve Virginii platí mimořádný stav.

Incident rozlítil americkou veřejnost a vyvolal vlnu kritiky i mezi politiky. Například na sobotní demonstrac­i v kalifornsk­ém Oaklandu lidé drželi nad hlavou transparen­ty s nápisy „Nemůžu uvěřit, že stále ještě protestuju proti nacistům“.

Trump útok odsoudil. Později

Neméně kritickou reakci si vysloužil i šéf Bílého domu. Donald Trump sice na události reagoval hned, a ne až s odstupem, za což mu Američané spílali během incidentů antisemits­kého vandalismu zpočátku roku. Jenže nejdříve odsoudil jen nesnášenli­vost „na mnoha stranách“, ne však přímo krajní pravici a příznivce bělošské nadřazenos­ti.

Na tiskové konferenci řekl: „Musíme mít na paměti tuto pravdu: Nezáleží na barvě pleti, vyznání, náboženstv­í ani politické příslušnos­ti, všichni jsme především Američané.“

Včera se pak k událostem vyjádřila i jeho dcera Ivanka, jež pro něj v Bílém domě pracuje jako asistentka. „Ve společnost­i by nemělo být místo pro rasismus, nadvládu bílých ani pro neonacisty. Musíme se všichni sjednotit jako Američané – a být jednou zemí, jednotní,“napsala na Twitteru.

Bílý dům pak vydal stanovisko, kde upřesnil, že prezident odsoudil všechny formy násilí, ať už je páchá kdokoliv.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? Odpůrci pravicovýc­h extremistů a neonacistů létají vzduchem poté, co do nich v sobotu v Charlottes­villu najelo auto. Jedna žena zraněním podlehla. FOTO ČTK/ AP ?? Scéna jako z hororu.
Odpůrci pravicovýc­h extremistů a neonacistů létají vzduchem poté, co do nich v sobotu v Charlottes­villu najelo auto. Jedna žena zraněním podlehla. FOTO ČTK/ AP Scéna jako z hororu.
 ?? Skandovali vyznavači nadvlády bílé rasy při pátečním pochodu v Charlottes­villu FOTO ČTK/ AP ?? Židé nás nenahradí,
Skandovali vyznavači nadvlády bílé rasy při pátečním pochodu v Charlottes­villu FOTO ČTK/ AP Židé nás nenahradí,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia