Lidové noviny

Pojmenovat zlo

Je horší útok v Charlottes­villu než útok v Berlíně?

-

Je-li řeč o násilí v Evropě, většinou spadá do kolonky teror. Je-li řeč o násilí v USA, většinou spadá do kolonky rasové napětí či rasismus. Ale to, co se o víkendu událo ve virginském Charlottes­villu, se z kolonek vymyká. Neútočil Islámský stát, nenapadali se bílí a černí. Šlo o extrémně vyhrocené postoje k politice a identitě. Je to součást zápasu o symboly Jihu, který nastoluje různé otázky.

Za prvé. Musí jižanská identita souviset s nadřazenos­tí bílé rasy? Americké jižanství se projevuje v širokém spektru – od architektu­ry přes hudbu, literaturu až po kuchyni a tu nešťastnou vlajku. Dění v Charlottes­villu však posiluje dojem, že jakákoliv obhajoba této identity nakonec vyústí v boj za bílou nadřazenos­t. Posilují ho symboly jako zapálené pochodně či hajlování extremistů.

Za druhé. Právě proto se pozornost soustředí na prezidenta Trumpa. Násilnosti odsoudil, ale odmítl jejich příčiny připsat jen „bílým supremacis­tům“. Místo toho varoval před „nenávistí, fanatismem a násilím na mnoha stranách“. Za jeho morální selhání to pokládá zejména německý tisk. Což je zajímavé. Ve Virginii se stalo toto: nejprve měl být odstraněn pomník generála Leeho; proti tomu demonstrov­ali jižanští identitáři; na jejich akci útočili protidemon­stranti; do nich potom najel fanatik v autě; a po lídrovi země se chce, aby odsoudil „pravicový teror“. Což cosi připomíná. Před půl rokem najel jiný fanatik do davu lidí na vánočním trhu v Berlíně (11 jich zabil). Po Angele Merkelové nikdo nechtěl, aby pojmenoval­a a odsoudila „islamistic­ký teror“. A kdo řekl či napsal, že kancléřka „má na rukou krev“, byl napadán a očerňován.

Úhrnem. Bývá užitečné pojmenovat a odsoudit zlo. Nejen konkrétníh­o vraha, ale též ideologii, která za ním stojí. Evropa to ví a z pozice poučeného ráda udílí Americe lekce. Ale udeří-li násilí v samotné Evropě, její státníci pak pravidelně odsuzují abstraktní nenávist a teror jako cosi, co nemá ideologii, víru ani státní příslušnos­t a už vůbec nesouvisí s islámem. Jako by kopírovali samotného Trumpa. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia