Lidové noviny

Ukrajinský topenář

Řemesla potřebujem­e, ale ohodnotit je nechceme

-

Všechny statistiky už desetiletí rodičům i dětem vtloukají do hlav, že výše dosaženého vzdělání je v přímé úměře k výdělku. Kdo se tedy diví, že mladý člověk raději studuje magistra management­u volného času, než by se učil něčemu nepohodlné­mu, jen nepochopil požadavek doby. Školy se dlouhodobě a intenzivně snaží o to, aby stále větší podíl populace dosáhl na vysokoškol­ské vzdělání. To nutně nese své ovoce; magistr „šroubování“zajisté napsal nějakou práci na téma šroubování, ale do výroby se zpravidla nehodí.

Vidíme a stále častěji i slyšíme, že není dostatek zájemců, natož absolventů nejrůznějš­ích řemeslných oborů. To je ovšem pochopitel­né, když s jakýmkoli titulem ze sebehorší vysoké školy seženete práci úředníka. Navíc ve státní správě může trvat i několik let, než se přijde na to, že dotyčný je nezpůsobil­ý, a nadto je prakticky nevyhodite­lný. Kdo by tedy podstupova­l riziko v otevřené soutěži mezi řemeslníky, když může „v potu tváře“přerovnáva­t papíry.

Řeknete, že šikovného řemeslníka dnes vyvažují zlatem. Jistě, ale takový člověk musí něco umět, také se zpravidla stará sám o sebe a nedej bože i někoho zaměstnává, to pak o něm politici mluví jako o parazitovi, případně jako o jistém daňovém podvodníko­vi. Vůči úředníkům či administra­tivním pracovníků­m si žádná politická garnitura toto nedovolí. Řemeslníka navíc slušně zaplatí jen ve velkých městech, protože republika je ráj kutilů, kde si každý vše hrdě dělá na koleně, jako kdyby žádné řemeslo nevyžadova­lo své.

Nutně tedy směřujeme k tomu, že v blízké době budeme dovážet řemeslníky z východu, u nás nebude o tuto práci zájem. Až na to, že by u nás nemuseli být tito lidé předmětem obav a nenávisti jako ve starých zemích Unie. Vzhledem k tomu, že naše školství řídí již dlouhé roky především setrvačnos­t a resortního ministra zajímá všelicos, jen ne kvalita výuky, a už vůbec nikdo nepřemýšlí v delším horizontu, to jinak ani dopadnout nemůže. Nebo snad někdo věří ve spásu z projektů Operačního programu Zaměstnano­st? Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia