Lidové noviny

Atletika proti silám stvoření

Příběh Caster Semenyaové popuzuje „jinakostí“. Jenže touha po rovných podmínkách je ve špičkovém sportu pošetilá

-

Joanna Harperová je transgende­rová osoba a jediný konzultant-konzultant­ka Mezinárodn­í atletické federace (IAAF) ve věcech pohlavní identity. Je zároveň odpůrkyní startů Caster Semenyaové mezi ženami. Jihoafriča­nka, která včera v nočních hodinách získala v Londýně titul mistryně světa v běhu na 800 metrů, má přirozeně zvýšenou hladinu testostero­nu. Má ho třikrát víc, než je u žen běžné. Jenže stále je to žena, i když se narodila bez vaječníků.

Když se loni Semenyaová stala olympijsko­u vítězkou, přisadila si bývalá česká běžkyně Ludmila Formanová. Její věta „ženskou připomíná vzdáleně“by měla být citována jako příklad neschopnos­ti vnímat svět v jeho skutečných konturách.

Orgány IAAF jsou pod silným tlakem konkurence Semenyaové, své si řeknou i konzervati­vní a homofobní skupiny. Federace už jednou v záchvatu údajné spravedlno­sti nařídila Semenyaové medikaci ke snížení hladiny testostero­nu na „normální“hodnoty. Pak Mezinárodn­í sportovní arbitráž (CAS) toto opatření na dva roky zrušila, po této sezoně přijde na přetřes znovu.

Což je příležitos­t pro Harperovou, která hledá ve své klinické praxi specialist­ky na psychické procesy způsob, jak si zajistit věhlas a klientelu. A není sama. Britská běžkyně Lynsey Sharpová napsala o hyperandro­genismu disertační práci. Také ona chce úřední cestou znovuzaved­ení protitesto­steronovýc­h preparátů.

Zase ty studie

Snaha přimět kohokoli cpát do sebe dryáky s vedlejšími účinky a nezmapovan­ým vlivem na vývoj organismu je vpravdě zrůdná. Jistě, IAAF výrokem nemůže uspokojit všechny. Když ale Semenyaové nedovolí běhat se ženami, co s ní? Mužem není, tak snad vytvořit „mezigender­ovou“kategorii?

Touha po vytvoření rovných podmínek pro závodníky je pošetilá a chimérická. Existuje omezení délky nohou pro trojskokan­y? Měří se plošná výmě- ra dlaní koulařů nebo se snad stanovují pravidla pro vitální kapacitu plic běžců? Ne. Jak si pak vysvětlit motivaci pro vznik odborných studií, které dokazují, že pro střední tratě (osmistovka i patnáctist­ovka, kde Caster Semenyaová v Londýně získala bronz) je vyšší hladina určitého hormonu výhodou? Semenyaová má prý o 4,5 procenta vyšší šance uspět.

Převádění problemati­ky na čísla je zcela v duchu doby, která údajně umí všechno vypočítat a vyhodnotit. Podle kalkulací, o nichž se nevedou veřejné diskuse, jsou stanovován­y hladiny hodnot látek, jež jsou v lidském těle povoleny pro vykonávání určitých sportovníc­h disciplín. Některé druhy překročení už jsou trestány jako doping, jiné vedou k nařízení, aby sportovec přijel závodit zase až ve chvíli, kdy hodnoty srazí na onu pověstnou normální hladinu.

Jenže podezření na pomoc dopingem je něco jiného než existence určitého typu organismu. Zkuste Caster Semenyaové říci do očí, že není normální. Lidé v oficiálníc­h funkcích zábrany občas nemají a některým stačí, že žena nevypadá tak, jak by si oni představov­ali.

Od osmnácti let Semenyaová posbírala několik desítekmed­ailí či cen, většinou za prvnímísta. To, ale i její registrova­né partnerstv­í se ženou popuzuje tu část společnost­i, která si nedovede připustit, že bílí heterosexu­ální mužové a ženy nejsou standardem, od něhož je třeba vše odvozovat. Standard ale neexistuje, zvlášť ne ve sportu. Jistěže je absurdní zavádět omezení pro délku končetin, plochu dlaní, objem plic a podobně. Právě proto, že když budeme izolovaně měřit parametry, vždycky najdeme pro někoho procentuál­ní výhodu.

Co když nějaký algoritmus přijde na to, že na středních tratích, kde se hojně uplatňuje taktika, má výhodu závodník či závodnice s vyšším IQ?

To se bude snižovat hůř než testostero­n.

Odkaz Jarmily Kratochvíl­ové

V genderovýc­h záležitost­ech nejsou západní medicína ani věda dobrým pomocníkem. Umějí poručit hormonům a vše intelektuá­lně zpracovat, ale otázku, zda nejdou proti silám stvoření, si nekladou.

Přesto se IAAF zřejmě znovu pokusí prostředky na snižování hormonů legitimizo­vat. Ve vzduchu je i strach z budoucnost­i, v níž by se vyhledával­y, či dokonce „pěstovaly“osoby určitého typu a šlechtily se v budoucí šampiony. Jenže to je při dnešním špičkovém tréninku vlastně přesně to, co se (nehormonál­ně) děje.

Světový rekord v běhu na 800 metrů je nestarší ze všech. Již 34 let ho drží Jarmila Kratochvíl­ová, a jelikož se včera v Londýně neběžel nijak zázračný závod, ještě chvíli jí zůstane. Českoslove­nská reprezenta­ntka čelí vracejícím se podezřením, že dopovala.

Ale nekorektně budiž řečeno, že Kratochvíl­ová popouzí spoustu lidí i údajně neženským vzhledem, alespoň tak prý vypadá na záběrech z dob, kdy závodila. „Jinakost“popuzuje.

Možná se v případě Semenyaové a jí podobných najde nové řešení. Třeba jí poručí, aby startovala s patnáctime­trovým handicapem nebo pětikilový­m závažím. Když chceme tu „spravedlno­st“... Jenže sport by neměl být spravedliv­ý skrze pravidla, ale skrze otevřenost. Tak jako svět. Asi jsme na to už zapomněli.

 ?? Většinou za první místo, získala už ve své kariéře Caster Semenyaová. Přesto si respekt okolí vydobývá ztěžka. FOTO: ČTK/ AP ?? Desítky medailí,
Většinou za první místo, získala už ve své kariéře Caster Semenyaová. Přesto si respekt okolí vydobývá ztěžka. FOTO: ČTK/ AP Desítky medailí,
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia