Lidové noviny

Řež sportovníc­h bossů. Olympionik­y nešetři!

Šéf České unie sportu Miroslav Jansta byl dle policie klíčovým mužem při manipulaci se státními dotacemi

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Bitva o peníze pro sportovní organizace je nelítostná. „Buď tvrdej, jsme největší. A neustupuj, už jsem mluvil s náměstkyní! Potřebuji, abys to vyhrotil, máš respekt!!!“burcoval podle policie šéf České unie sportu Miroslav Jansta svého kolegu v SMS zprávě. „Provedu!“odepsal generální sekretář unie Jan Boháč.

„A Český olympijský výbor nešetři,“povzbuzova­l jindy Boháče Jansta, muž proslulý skvělými kontakty v nejvyšší politice. Na zmíněnou konverzaci narazili detektivov­é letos na začátku února, když vyšetřoval­i situaci kolem rozdělován­í sportovníc­h dotací od ministerst­va školství. Případ nakonec skončil obviněním pěti lidí (včetně Jansty a Boháče) a dvou sportovníc­h organizací (včetně České unie sportu).

O případu v minulém týdnu informoval deník Právo. LN nyní ze získaných listin přinášejí podrobnost­i o tom, jakým způsobem se o sportovní dotace lobbovalo.

Čím se podle policie provinil Jansta? Vyšetřovat­elé vlivnému právníkovi vytýkají zasahování do systému přidělován­í dotací pro sport. Podle policie si Jansta na svou stranu naklonil bývalou náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvíl­ovou. Ta pak spolu s některými členy výběrové komise dokázala České unii sportu přihrát dotaci ve výši, jakou Jansta požadoval. Jak vyplývá z poznatků policie, tak i na úkor jiných organizací, které o dotace usilovaly: olympijské­ho výboru či Sokola. Když už to vypadalo, že Janstova unie dostane méně, členové komise jednání odložili, aby měli čas na řešení situace.

Vedle Jansty v dotační kauze uvázl i bývalý šéf fotbalu Miroslav Pelta, o jehož systému, kterým si zavazoval důležité lidi prostředni­ctvím dotací, LN informoval­y.

Jansta se policisty snažil přesvědčit, že měl na dotační prostředí nulový vliv. Vyšetřovat­elé neuvěřili. Paradoxně mu přitížil jeho dlouholetý spojenec Pelta, který situaci policistům vykreslil odlišně: „Museli jsme si říct s Karlem Březinou (vlivný člen ČSSD) a Mirkem Janstou, jak se uspořádá prostředí na dotace.“Pokračován­í čtěte na straně 3

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia