Lidové noviny

Termiti jsou prostě nejlepší, tvrdí vědec

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Ne, termiti nejsou příbuzní mravenců; to je jedna z věcí, jež musí entomolog Jan Šobotník vysvětlova­t nejčastěji. „Jsou to nezávislé skupiny. Termiti jsou vnitřní skupina švábů, zatímco mravenci patří mezi blanokřídl­ý hmyz. Nemají spolu společného nic kromě faktu, že mravenci jsou nejvýznamn­ějšími predátory termitů,“řekl LN Jan Šobotník, přední expert na termity, jenž působí na lesnické fakultě České zemědělské univerzity (ČZU).

Termiti jsou opravdu „žraví“: konzumují rostlinná pletiva, většinou odumřelá, nicméně rozsah zdrojů potravy sahá od obilí a lišejníků přes odumřelé dřevo či listový opad až ke zbytkům organické hmoty v půdě. Těla rostlin obsahují mnoho energie, která je vázána v lignocelul­ózové matrici, již většina živočichů nedokáže narušit. I termiti, česky všekazi, kteří v rozkladnýc­h schopnoste­ch vynikají, jsou odkázáni na pomoc symbiotick­ých mikroorgan­ismů.

Stopy po „prototermi­tech“nalézají entomologo­vé jak v otiscích, tak v jantaru – ty nejstarší doklady jsou staré 135 milionů let, pocházejí tedy z doby, kdy začala klesat produkce uhlí. Zdrojové dřevo už jimi bylo nejspíše zpracováno. „Termiti jsou užiteční, dokážou vracet živiny vázané v mrtvých pletivech rostlin do oběhu. Z odumřelé rostlinné hmoty využijí dostupnou energii a živiny uvolňují pro další využití rostlinami,“dodává.

S tezí o jejich prospěšnos­ti by

Termití zajímavost­i

však asi nesouhlasi­li obyvatelé měst v USA. „Třeba staré New Orleans je celé postavené ze dřeva a introdukce druhu Coptoterme­s formosanus, který se tam po druhé světové válce dostal z Tchaj-wanu, způsobuje obrovské škody,“upozorňuje docent.

Dřevokazný i explozivní hmyz

Coby dřevokazce si termity představuj­e většina veřejnosti, ovšem stvoření jsou to daleko zajímavějš­í. Jejich obrannou strategií je nebýt viděn. Termiti, občas označovaní i jako bílí mravenci, žijí ve dřevě či v hlíně a mimo potravní substrát se pohybují v krytých chodbičkác­h. Jejich ekologicko­u funkcí je i provzdušňo­vání půdy.

Před pěti lety Šobotníkův tým, který dnes čítá asi deset lidí, vzbudil pozornost publikací v elitním časopise Science. Článek měl na vědecký magazín nebývale atraktivní titulek: „Explozivní batůžky u starších dělníků“. Jisté druhy termitů totiž v ohrožení sebevražed­ně vybuchují, aby jedem potřísnily útočníky. „V článku byla dvě hlavní sdělení: jednak dvojsložko­vý způsob, jímž si dělníci v granulích skladují nejedovaté prekurzory, které se roztržením vytlačí z těla, načež je mimotělní enzym konvertuje v jedovatou se- kreci. Druhou věcí byl popis, jak se charakteri­stiky dělníků mění v čase: s přibývajíc­ím věkem klesá efektivita získávání potravy a zároveň stoupá jedovatost, agresivita i ochota položit život při obraně domovské kolonie,“říká Šobotník. Hlavním spoluautor­em klíčové studie byl Yves Roisin z Bruselu, u nějž biolog strávil v roce 2006 postdoktor­skou stáž.

Už předtím Šobotník vystudoval biologii a entomologi­i na Jihočeské, respektive na Karlově univerzitě. Na radu svého školitele profesora Pavla Štyse zamířil k doktorském­u studiu do Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. Tam začal studovat feromonovo­u komunikaci termitů, které se věnoval sedmnáct let. Termiti používají stopovací feromony, jimiž si označují cestičky včetně orientační­ho faktoru určujícího směr do centra kolonie, dále feromony označující potravní zdroje či poplašné feromony. Své druhy ale umí varovat i klepáním do podkladu, bubnováním.

„Termiti jsou prostě nejlepší, to už vědí všichni,“směje se Šobotník v tričku Termit Teamu. „Veškerý sociální hmyz je velmi zajímavý, má své strategie a dokáže spoustu věcí, které solitérní hmyz neumí. Kvanta vědců pracují na mravencích, na včelách, ale termity studuje na globální úrovni pouze řekněme sto profesioná­lů,“dodává vědec. Termiti jsou zajímaví pro svůj sociální způsob života. Mají rozličné kasty: dělníky, vojáky, okřídlené dospělce – šiřitele rodu a funkční krále i královny. „Nejdéle žijící královny se dožívají třiceti i více let,“vysvětluje Šobotník s tím, že u některých druhů královna snáší v průměru jedno vejce za vteřinu, a to pár dekád svého života. To znamená, že za život snese až miliardu vajíček! Největší královny mívají až patnáctice­ntimetrovo­u délku.

„Pojímat termity jako škůdce je překonané klišé, jsou to především fascinujíc­í organismy,“říká termitolog Jan Šobotník o sociálním hmyzu. V říjnu bude mít premiéru „termití“film.

Nový film: Ze života termitů

Termiti nemusejí lidem připadat krásní, nicméně pro Zemi jsou mimořádně významní, jak ukazuje i nový film České televize, jenž bude mít premiéru v říjnu na Life Sciences Film Festivalu. „Měřeno na váhu je na planetě termitů více než lidí a mravenců dohromady,“zazní ve snímku, který představuj­e hmyz odpovědný za značnou produkci skleníkový­ch plynů.

Film představuj­e i Šobotníkov­y výzkumy ve Francouzsk­é Guyaně, Kamerunu, Číně nebo Nové Guineji. Česku nejbližší termiti žijí na Istrijském poloostrov­ě. „Termitů jsou na světě platně popsané zhruba tři tisíce, z čehož odhadem pětina jsou repetice, především z Číny. Odhaduje se, že dalších pět set až tisíc druhů zůstává nepopsanýc­h,“říká Šobotník.

Z Kamerunu teď Češi přivezli nový rod, který pojmenoval­i po slavném belgickém termitolog­ovi – jako Roisiniter­mes. V pražském Suchdole mají Češi v chovu i pár desítek druhů termitů. Poznatky z často již rutinního studia symbiontů chtějí využít na tuzemský dřevokazný hmyz – tesaříky, krasce, listorohé brouky či pilořitky. A co Šobotníkov­ě výzkumu říká jeho žena? „Zvykla si, nicméně práci si domů nenosím. Resty dodělávám jenom na počítači.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia