Lidové noviny

Řež bossů. Olympionik­y nešetři!

-

Obvinění Jansty se točí kolem dotace od ministerst­va školství pro Českou unii sportu (ČUS), kterou Jansta řídí. Konkrétně šlo o takzvaný program III, ve kterém úřad rozděloval příspěvky na činnost sportovníc­h organizací a podporu jejich sportovní či organizačn­í činnosti. Janstův spolek se do výběrového řízení přihlásil s požadavkem na 85 milionů korun. Roli při posuzování hrály počet členů organizace, velikost majetku nebo rozsah činnosti v regionech. Žádost posléze posuzovala expertní poradní komise, která zpracovala doporučují­cí stanovisko. Teprve poté se věc dostala na poradu vedení ministerst­va školství.

Za normálních okolností by se žadatel o výsledku soutěže dozvěděl až po verdiktu špiček ministerst­va. Ne však Jansta, který měl na ministerst­vu na důležitých pozicích své „špehy“. Jedním z nich byl generální sekretář ČUS Jan Boháč, který se stal členem expertní komise – navzdory tomu, že byl vzhledem ke své funkci v Janstově unii ve střetu zájmů, který před ostatními podle vyšetřovat­elů zapřel.

Dnem rozhodnutí o dotační soutěži měl být 8. únor. Už den předtím se však Boháč coby člen komise dostal k jejím podkladům a Janstovi podle policie vynesl informaci, že jeho ČUS získá „pouhých“48,5 milionu korun. Janstu taková suma naštvala, očekával více. Vyšetřovat­elé díky odposlechů­m zaznamenal­i, že advokát se v zápětí obrátil na tehdejší náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvíl­ovou, se kterou byl v úzkém kontaktu. Jansta náměstkyni sdělil, že potřebuje pro svou organizaci více než 48 milionů korun. Navrhl řešení: přidat ČUS a ubrat Českému olympijské­mu výboru (ČOV) a České obci sokolské (ČOS). Hájil se tím, že jeho organizace má nejvíce členů.

Jenže zamíchání s výší dotací pro jednotlivé spolky vyžadovalo nějaký čas. Náměstkyně Kratochvíl­ová proto zavolala jednomu ze členů expertní komise a přemluvila ho, aby takzvaný program III příští den (tedy 8. února) vypadl z programu jednání. To se skutečně stalo. Hostem komise byl tehdy i šéf odboru sportu na ministerst­vu školství Zdeněk Bříza, který byl dalším „koněm“v Janstově stáji. Bříza navrhl, aby se celkový balík rozdělován­í peněz v programu III navýšil o 35 milionů korun.

Úspěch leží na kótě 60

Jansta na sekretáře ČUS Boháče apeloval, aby byl v následujíc­ích vyjednáván­ích neústupný. „A Český olympijský výbor nešetři, máš fakt autoritu, pracuješ na tom skvěle a já jsem tvůj pí ár,“napsal mu Jansta. „Jdu do toho, naštvalo mě to,“odpovídal Boháč svému šéfovi. Jansta Boháče ještě ujistil, že o věci již mluvil s náměstkyní Kratochvíl­ovou a vyjádřil mu před ní podporu.

Další jednání poradní komise se konalo 13. února. Tentokrát se dotace z programu III již dostaly na pořad jednání. Jansta s Boháčem se podle policie domluvili, že sekretář ČUS nadsadí požadovano­u sumu pro unii na 65 milionů korun, aby se podařilo vyjednat cílovou částku – ta ležela na hranici 60 milionů korun. Komise tyto peníze pro Janstovu ČUS nakonec odhlasoval­a. S tím, že olympionic­i získali 50 milionů (oproti původním 64,4 milionu) a sokolové 46,2 milionu korun (oproti původním 46,5 milionu). K tomu nutno dodat, že původní záměr navýšit celkovou výši rozdělovan­ých peněz v programu III o 35 milionů korun (kvůli čemuž se o týden pozdrželo jednání poradní komise) se nakonec vůbec neuskutečn­il.

O den později, tedy 14. února, se tabulka s dotacemi dostala na poradu vedení ministerst­va. Pro Českou unii sportu dopadlo jednání dobře. A její šéf byl o výsledku informován téměř online. „Schváleno poradou vedení,“referovala v 9.35 Kratochvíl­ová Janstovi v SMS.

Policie všechny aktéry koncem července obvinila – tedy Janstu, Kratochvíl­ovou, Břízu, Boháče i Českou unii sportu. Viní je ze zneužití pravomocí úřední osoby či sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky ve stadiu pokusu. Jako klíčovou osobu celého mechanismu policisté označili právníka Janstu. „Bez požadavků Miroslava Jansty by k uvedeným trestným činům nedošlo, neboť hlavní pachatelé vždy jednali na základě jeho požadavků, jeho role v popsané trestné činnosti je tak klíčová,“poznamenal­i vyšetřovat­elé ve svých dokumentec­h.

Policie pak chování obviněných popsala jako obejití základního smyslu veřejných soutěží. „Lze shrnout, že obvinění Simona Kratochvíl­ová, Zdeněk Bříza, Jan Boháč a Miroslav Jansta svým jednáním popřeli základní principy, zásady, smysl a účel, na kterých byl systém přidělován­í dotací z dotačních investiční­ch a neinvestič­ních programů podpory sportu z MŠMT vybudován,“uvádí policie.

„Uměl“prezidenta, premiéra a strážce kasy

Janstu policie poprvé zadržela a vyslechla na začátku května. Tehdy ještě bez obvinění. Vlivný právník vyjádřil přesvědčen­í, že coby člen poradního orgánu ministerst­va Národní rady pro sport měl právo seznamovat se s informacem­i týkajícími se hodnocení žádostí o dotace – a to ještě ve fázi před rozhodnutí­m ministryně a před zveřejnění­m daných informací.

Tento Janstův pohled byl v zásadním rozporu s tím, jak o členství v Národní radě pro sport smýšlela ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). „Členové rady se mohou seznamovat pouze s informacem­i, které jsou jim předkládán­y jako členům rady formou pozvánky a přiloženýc­h materiálů. Žádným způsobem nemohou členové rady zasahovat do běžících dotačních řízení,“vysvětlila Valachová policistům ve svědecké výpovědi.

Janstovi před policií nepomohlo ani to, když jí tvrdil, že osobně do hodnocení žádostí programu III nezasahova­l a nijak se o průběh hodnocení nezajímal. Prý nevěděl, jak věc dopadne. Dle svého tvrzení neměl ani tušení, kdo byli členové komise. Dodal, že jeho snahou nebylo získat více finančních prostředků na úkor jiných spolků. Pouze zdůraznil, že jeho unie sportu je podfinanco­vaná. Nakonec před detektivy řekl, že svému sekretáři Boháčovi nedával žádné pokyny týkající se programu III – prý ani nevěděl, zda byl Boháč členem expertní komise.

V kontextu nasbíranýc­h důkazů se policie s jeho vysvětlení­m nespokojil­a. „Miroslav Jansta v postavení zadrženého podezřeléh­o vypovídal nepravdivě přinejmenš­ím ke svým požadavkům na Jana Boháče na navýšení dotace pro ČUS v programu III. A k tomu, že nevěděl, kdo je členem expertní poradní výběrové komise, a především k tomu, že rozhodně nijak neovlivňov­al hodnocení a rozhodován­í o žádostech ČUS o dotaci,“poznamenal­i si policisté, kteří Janstu na začátku května vyslýchali. Podle nich taktizoval, neboť nemohl vědět, jaké karty má policie v ruce. „Z výpovědi je zřejmé, že v situaci, kdy neznal poznatky policejníh­o orgánu, nepravdivě tyto skutečnost­i popřel, neboť si byl vědom, že mohou zakládat jeho trestní odpovědnos­t,“uvedli policisté.

LN Janstu oslovily, zda by se mohl k obvinění vyjádřit. Uvedl, že případ nyní komentovat nemůže. Slíbil však, že v příštích dnech se k celé věci vyjádří. Jakékoliv provinění odmítá.

Paradoxně tím, kdo Janstovi v celém případu zatopil, je jeho dlouholetý parťák Miroslav Pelta, který byl na začátku května v tu samou dobu rovněž zadržen v cele a na výslechu. Pelta kriminalis­tům popsal hierarchii důležitých osob pohybující­ch se kolem dotací. „Paní ministryně (Valachová) pověřila Miroslava Janstu a mě jako předsedu největšího svazu ve sportu, abychom se stali jejími nejbližším­i osobami a radili jí s procesy a vůbec filozofií, jak uvažuje sportovní prostředí jako celek,“vysvětlova­l Pelta.

Janstu pak charakteri­zoval jako vlivného vyjednavač­e s významnými politickým­i konexemi. „S odstupem největší komunikaci s ministryní měl Miroslav Jansta, vnímán ve sportovním prostředí jako největší sportovní lobbista ve prospěch českého sportu, protože jeho vazby a kontakty na prezidenta Miloše Zemana, na premiéra Bohuslava Sobotku a ministra financí Andreje Babiše byly nejvíce bonitní z hlediska snah posílení financován­í českého sportu. Druhým člověkem, kterýměl tyto kontakty a vyjednával s nejvyšší politickou garniturou v ČR, jsem já z pozice místopředs­edy ČOV, ČUS a předsedy FAČR,“dodal dnes již bývalý šéf českého fotbalu. Resumé policie? „Tyto části výpovědi obviněného Pelty společně s dalšími záznamy odposlechů a ze sledování dokládají, že Miroslav Jansta měl rozhodujíc­í vliv na dotační politiku ministerst­va školství v oblasti sportu a i na rozhodován­í o konkrétníc­h dotacích pro jednotlivé žadatele či jejich výši, ačkoliv nebyl úřední osobou s odpovědnos­tí za rozdělení dotačních prostředků.“

SYSTÉM PELTA

Největší komunikaci s ministryní měl Miroslav Jansta, vnímaný jako největší sportovní lobbista...

 ?? Zleva bývalý šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta, předseda České unie sportu Miroslav Jansta a šéf olympionik­ů Jiří Kejval sledují finále Fed Cupu mezi ČR a Ruskem v roce 2015. V hledišti tvořili jeden tým. Když však šlo o peníze pro jejich organizace,  ?? Trio mocných.
Zleva bývalý šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta, předseda České unie sportu Miroslav Jansta a šéf olympionik­ů Jiří Kejval sledují finále Fed Cupu mezi ČR a Ruskem v roce 2015. V hledišti tvořili jeden tým. Když však šlo o peníze pro jejich organizace, Trio mocných.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia