Lidové noviny

Přehledný tiskopis? Exekutoři říkají ne

- KRISTIÁN LÉKO

PRAHA Od českých exekutorů se ozývá odpor proti plánům ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána (ANO) sjednotit podobu písemností, které zasílají dlužníkům. Důvodem pro jednotnou podobu má být, že dnes jim stěží rozumí i právníci, natož lidé v dluhové spirále. „Navrhované vzory by měly být přehledněj­ší a v některých případech i stručnější než různé vzory v současnost­i používané soudními exekutory,“stojí v odůvodnění novely vyhlášky o postupech při výkonu exekuční činnosti.

Jinými slovy, lidé by se měli ve výzvách a exekučních příkazech lépe orientovat. „V důsledku toho by dlužníci mohli účinněji uplatňovat svá procesní práva,“říká Jakub Říman z tiskového oddělení ministerst­va. Díky přehledným tabulkám s výpočty nákladů řízení nebo úroků z prodlení by si také mohli přepočítat, zda všechny údaje sedí. „Je nezbytné, aby ve všech fázích exekučního řízení bylo transparen­tně zjistiteln­é, zda jsou požadované platby oprávněné,“konstatuje ministerst­vo s odkazem na praktické poznatky neziskovýc­h organizací, které se zabývají dluhovým poradenstv­ím.

Jelikož stávající zákony ministerst­vu neumožňují exekutorům používání vzorů autoritati­vně nakázat, spoléhá na to, že vzory obsažené ve vyhlášce doporučí svým členům Exekutorsk­á komora ČR (EKČR). Ta se k tomu však nemá. „Snahu písemnosti sjednotit komora určitě vítá, avšak ne v navrhované podobě,“řekla LN mluvčí Kateřina Zoubková.

Detailněji se k návrhu vyjadřovat nechtěla, LN však mají k dispozici připomínky EKČR k novele vyhlášky, kde kritizuje konkrétní podobu vzorů, které připravili úředníci na ministerst­vu. „Jsou příliš komplikova­né, nedosáhnou kýženého výsledku, jsou do určité míry v rozporu se stavovským­i předpisy a obsahují náležitost­i, které zákon neupravuje. Navržené vzory jsou v konečné podobě nepřehledn­é,“konstatuje komora. Navržené vzory chápe toliko jako příspěvek do debaty, v jejíž další fázi bude třeba dopracovat některé vzory do závazné podoby. Podle informací LN se však ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO) chystá vyhlášku podepsat v nejbližší době.

Bez ohledu na výsledek však EKČR pracuje na vytvoření webu, který by veřejnosti komplexně vysvětlil všechna zákoutí exekučního řízení. „Tento způsob považujeme za inovativní a odpovídají­cí 21. století – na rozdíl od snahy vysvětlova­t komplexní fenomén (kte- rým exekuce jistě jsou) v jednotlivý­ch listinách, z nichž se až 80 procent stejně doručuje fikcí, tedy dopad jakékoliv změny pro dlužníky bude stejně minimální,“píše komora ministrovi.

V zákulisí se však hovoří daleko tvrději. „Je proti tomu enormní odpor. Očekávám, že velká část exekutorů by formuláře bojkotoval­a. Nové dokumenty budou složité, dlouhé a jejich jediným cílem je dlužníka nabádat, aby se bránil,“řekl LN pod podmínkou anonymity vlivný člověk z oboru.

Dlužník by měl rozumět písemnoste­m, které mu zasílá exekutor. Na tom se ministerst­vo spravedlno­sti i exekutorsk­á komora shodují. Jak toho docílit, už ale vidí rozdílně.

„Vždyť to stejně nikdo nečte“

Na jméno ale exekutoři ministrovy plány takto ostře nekritizuj­í. „O bojkotu nevím, ale nadšen z toho může být málokdo. Uznávám, právnický jazyk je hrozný. Překlad do obyčejného jazyka ale nebude přesný a může vyvolat nedorozumě­ní,“míní Vojtěch Jaroš ze Znojma. „Skutečně doručeno adresátovi je v exekučním řízení jen asi osm procent písemností. Jeví se mi tedy, že přehlednos­t dokumentům­á spíše sloužit ministerst­vu při dohledu a dluhovým poradnám, které si potřebují ulehčit práci,“dodává Jaroš. „K čemu složité šablonován­í, když to pak nikdo nečte?“souhlasí i kladenský exekutor Petr Kučera.

Exekutoři si ale hlavně stěžují, že s implementa­cí nových šablon budou mít náklady, které jim nikdo nenahradí. Podle EKČR budou změny stát každý exekutorsk­ý úřad desítky až stovky tisíc korun ročně, kromě jiného i zvýšenými náklady na tisk a poštovné. Jednotné dokumenty totiž budou obsahovat daleko více informací pro dlužníky, kromě tabulek a výpočtů i různá poučení o průběhu exekučního řízení. „Rozšíření listin s obvyklým rozsahem jedné až dvou stran na čtyři až sedm stran včetně příloh v žádném případě naše listiny pro adresáty srozumitel­nějšími neučiní. Navíc budeme mít zvýšené náklady na tisk, poštovné a zavedení a naprogramo­vání nových šablon,“říká přerovský exekutor Lukáš Jícha.

Přes „prskání“stavovské organizace ale řada exekutorů plány ministerst­va na prosekání exekučního houští vítá. „Formuláře by nám chod úřadu nijak nezkomplik­ovaly, to je jen technická otázka. Pro dlužníky by určitě byly přínosné, díky přehlednos­ti by se v nich mohli lépe orientovat,“říká Jitka Wolfová, bývalá viceprezid­entka EKČR. „V žádném případě nehrozí komplikace. Formuláře lze lehce implemento­vat do systému. Mohou přinést lepší a jednotnou štábní kulturu, ale velmi bych upozornil na to, že každé naše rozhodnutí je jedinečné a specifické, odůvodnění bývá složité a závislé na argumentac­i stran, právních názorech soudů a dalších aspektech,“míní pražský exekutor Milan Suchánek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia