Lidové noviny

Největší střet voleb uvidí Středočeši

Ve Středočesk­ém kraji proti sobě půjdou Babiš, Kalousek, Hamáček i Okamura. Dědek povede STAN na Ústecku

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Zakladatel Jablotronu Dalibor Dědek povede kandidátku Starostů a nezávislýc­h v Ústeckém kraji. V podzimních volbách se tak postaví ministru životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO) a dlouholeté­mu sociálnímu demokratov­i Jaroslavu Foldynovi. Dědek je sponzorem a volebním trumfem STAN. Hnutí chtělo nejprve kandidovat v koalice s lidovci, po jejím krachu se o úspěch pokouší samostatně. Při lákání pozornosti voličů sází právě na úspěšného podnikatel­e a filantropa Dědka.

Šéf Jablotronu slíbil, že se na kandidátky pokusí získat další nezávislé osobnosti. V případě onkologa z brněnské Masarykovy univerzity Karla Zitterbart­a či obhájce práv nájemníků Romana Macháčka se mu to povedlo.

Konečnou podobu kandidátek ve všech 14 krajích včera schválil celostátní výbor STAN. Stejně tak odhlasoval jména všech 14 lídrů. „Za všemi stojím jako za osobnostmi, které stojí za to do celostátní politiky dostat,“řekl volební superlídr hnutí Jan Farský.

Poslanec a někdejší starosta Semil bude jedničkou hnutí v Praze. Místopředs­eda sněmovny a šéf Starostů Petr Gazdík povede kandidátku na Zlínsku.

Přetlak ve středních Čechách

Lhůta pro podání kandidátní­ch listin pro podzimní volby končí dnes. Nejpikantn­ější souboj slibuje Středočesk­ý kraj. V něm proti sobě půjdou samé těžké váhy. Lídr ANO Andrej Babiš se postaví proti předsedovi sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD). Ve stejném regionu budou o co největší volební zisk usilovat Babišův nesmiřitel­ný rival Miroslav Kalousek (TOP 09) nebo předseda nacionalis­tické Svobody a přímé demokracie Tomio Okamura.

Přehlídku osobností uvidí tradičně také Praha. V ní se s již zmíněným Farským utkají ministr obrany Martin Stropnický (ANO), vlivný hráč metropolit­ní politiky a místopředs­eda ČSSD Petr Dolínek, ikona TOP 09 Karel Schwarzenb­erg, poslankyně ODS Jana Černochová a kovaná stalinistk­a Marta Semelová (KSČM).

Napínavé souboje budou i v dalších krajích. Plzeňský uvidí bitvu dvou výrazných tváří vlády. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) stane proti šéfovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). Jižní Morava očekává střet osobností dvou tradičních politickýc­h stran, které se po roce 1989 dlouho vyhřívaly na vrcholu popularity i voličské přízně. Předsedu vlády Bohuslava Sobotku (ČSSD) vyzve první muž ODS Petr Fiala.

Podle něj je problémem regionu nedostateč­ná dopravní infra- struktura. Trápí ho však i přebujelá byrokracie. „Lidé by si zasloužili vyšší mzdy,“dodává předseda ODS.

Na dopravu se chce zaměřit i jeho protikandi­dát z ČSSD. „Pokročitmu­sí projekt rychlé železnice mezi Prahou a Brnem a také směrem na Ostravu. Město Brno musí ale konečně dořešit otázku nádraží,“zdůrazňuje Sobotka.

Premiér se nedávno vzdal pozice stranickéh­o předsedy a volebního lídra. Tím se stal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Šéf diplomacie je také hlavním mozkem volební kampaně sociální demokracie. Obratný řečník bude kandidovat vMoravskos­lezském kraji, kde vyzve exministra dopravy Zbyňka Stanjuru (ODS) či někdejšího rektora Vysoké školy báňské Iva Vondráka (za ANO).

„Jako prioritu vidím zastavit odliv mladých lidí z kraje. Musíme vytvořit atraktivní prostředí, které nabídne kvalitní školství a dobrá pracovní místa. S tím souvisí modernizac­e průmyslové výroby při současném útlumu těžby uhlí,“tvrdí Zaorálek.

Klesnou šance ANO?

Vondrák by rád přispěl ke zlepšení životního prostředí. „Prioritou je vsadit na rozvoj čistého průmyslu, který lidem nabídne práci, nebude zatěžovat životní prostředí,“zdůrazňuje.

Favoritem voleb je už několik měsíců ANO. Dosud nejsilnějš­í vládní strana ČSSD zatím v průzkumech výrazně ztrácí. Do preferencí by ale mohla promluvit čerstvá žádost policie o vydání šéfa ANO Babiše a předsedy poslanecké­ho klubu hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Oba čelí podezření ze zneužití dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. Sněmovna o jejich vydání bude rozhodovat na zářijovém zasedání. Podle nálady mezi poslanci to vypadá, že požadavku policie vyhoví.

 ?? Získal pro STAN další nezávislé osobnosti FOTO MAFRA ?? Dalibor Dědek
Získal pro STAN další nezávislé osobnosti FOTO MAFRA Dalibor Dědek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia