Lidové noviny

AfD loví hlasy u příznivců Putina

Ruskojazyč­ná komunita v Německu má po mnoha letech přehlížení dojem, že její zájmy konečně někdo hájí

- ROBERT SCHUSTER

MAGDEBURK/PRAHA Dva a půl milionu německých občanů má kořeny v Rusku či některém z nástupnick­ých států Sovětského svazu.

První z nich začali přicházet ještě do bývalého západního Německa v 80. letech, kdy je tehdejší vláda kancléře Helmuta Kohla prakticky vykupovala ze sovětského občanství. Většina z nich se ale v Německu ocitla začátkem následujíc­í dekády po rozpadu někdejšího SSSR.

Ačkoli se oni sami hrdě hlásí k tradicím svých předků, mnozí z nich se v rámci Spolkové republiky stále považují za občany druhé kategorie. Stěžují si, že jim úřady například odmítaly uznat do- klady o dosaženém vzdělání, nebo na to, že i v dalších životních situacích byla údajně dávána přednost zástupcům jiných menšin, za jejichž požadavky se bili Zelení či jiné levicové strany.

Před letošními volbami do Spolkového sněmu se právě o přízeň německých Rusů uchází euroskepti­cká Alternativ­a pro Německo (AfD).

Minulý víkend se konal ve východoněm­eckém Magdeburku speciální kongres zaměřený na hlasy této specifické skupiny voličů. AfD na ně cílí dlouhodobě. Své propagační materiály obvykle publikuje souběžně i v azbuce, její politici často poskytují rozhovory ruským provládním médiím.

Jak uvedl pro list Frankfurte­r Allgemeine Zeitung rusko-německý historik Viktor Krieger, identifiku­je se prý až třetina německých Rusů daleko silněji s bývalou vlastí než s Německem. Na Evropskou unii prý nahlížejí s vrozenou nedůvěrou.

Podpora díky migraci

Přízeň ruskojazyč­né komunity v Německu si politici Alternativ­y pro Německo získávají například kritikou sankcí, jež byly na Rusko uvaleny před třemi lety po anexi Krymu. Stejně tak i tím, jak vystupují proti negativním projevům globálního kapitalism­u, případně dominantní roli Spojených států ve světové politice.

Především ale kritika migrační politiky německé vlády v letech 2015 a 2016 přispěla k tomu, že mezi ruskými Němci má AfD nadprůměrn­é zastoupení.

Právě tehdy také na sebe komunita vysídlenců z bývalého Sovětského svazu poprvé výrazněji upozornila. Její zástupci tenkrát uspořádali v celém Německu sérii demonstrac­í proti migraci.

Spouštěcím prvkem byla zpráva o údajném znásilnění třináctile­té dívky z komunity ruských Němců, jehož se měli dopustit muslimští uprchlíci.

O případu svého času široce informoval­a všechna státní média v Rusku a ministr zahraniční­ch věcí Sergej Lavrov tehdy vyzval Berlín k ochraně členů menšiny. Později vyšlo najevo, že dívka si útok vymyslela.

Na podpoře stanovisek AfD to ovšem nic nezměnilo. Dokládají to například čísla z východober­línské panelákové čtvrti Marzahn. Tam loni při volbách do zastupitel­stva hlasovala čtvrtina německých Rusů pro AfD.

O hlasy ruskojazyč­ných Němců se uchází i bavorská Křesťansko-sociální unie (CSU), jež patřila až dosudmezi hlavní arbitry vysídlenců v německé politice.

Návštěvníc­i facebookov­ých stránek televizní stanice Russia Today tak mohou narazit na politickou reklamu v podobě citátů bavorského premiéra Horsta Seehofera přeloženýc­h do ruštiny.

Komentář k tématu čtěte na straně 8

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia