Lidové noviny

Narození, zatčení, smrt

-

Ačkoli už nějakou dobu informace o životě v některém z lágrů sovětského systému Gulag nejsou nedostupné, je každá nová kniha jejich vězňů důležitá. Vzpomínky na gulag prostějovs­ké rodačky Heleny Frischerov­é Dny mého života (v překladu Radky Rubiliny vydala Academia) mají navíc dvojí informační hodnotu. Především jako autentické svědectví tzv. velkého teroru řádícího v Sovětském svazu od dvacátých let minulého století a každodenní­ho života v lágru. V druhé vrstvě také toho, jak se během desetiletí upřesňují osudy ženy, jež byla předobraze­m hrdinky ve své době vysoce varovného románu Jiřího Weila Moskva – hranice (1937).

Celý život Helly, jak ji přátelé oslovovali (i jejíhomuže Abrahama, popravenéh­o hned v den zkonstruov­aného moskevskéh­o procesu v lednu 1938), vydá na tlustý román. Jeho rekonstruk­ce je kombinací osobních vzpomínek – ve své memoárové próze zajímavě psané nikoli v ich-formě, ale ve druhé osobě, zachytila Hella svá vězeňská léta 1937 až 1947, tedy až svůj „druhý život“– a také díky doslovu Aleny Machoninov­é uvádění některých dohadů, omylů a Weilovy umělecké licence na pravou míru.

Důležité jsou podrobnost­i, jež poskytlaHe­llina přítelkyně a spoluvězeň­kyně Tamara Petkevičov­á; výmluvné jsou nalezené „lístky“– dopisy, které tehdy Hella psala profesorov­i Gavronském­u, rovněž vězni, jenž byl po skončení trestu odsouzen, jak bylo zvykem, k životu ve vyhnanství. O jejích lidských i tvůrčích kvalitách napsal nadšeně: „Hudebnost a rytmus se mi nedaří předat, k tomu je zapotřebí kongeniali­ta a ta mi chybí. Hella je stejně nepřeložit­elná jako její krajan Jiří Wolker...“

Své vzpomínky napsala koncem padesátých let v ruštině (ačkoli jako mateřské jazyky cítila češtinu a němčinu), po odpykání trestu zůstala v SSSR a žila v tíživém vakuu vykořeněné­ho člověka bez budoucnost­i, na kterého nikdo nikde nečeká. Na náhrobku na Vveděnském hřbitově v Moskvě jsou pod jejím jménem tři letopočty: 1906 – 1937 – 1984. Narození, zatčení, smrt.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia