Lidové noviny

Ve znamení kosočtverc­e

-

Volby do Spolkového sněmu jsou v Německu o měsíc dříve než u nás, a tak není divu, že už tam novinářům okurková sezona skončila. Jedním z motivů, který se šest týdnů před parlamentn­ími volbami u našich sousedů propírá, je postavení takzvané kosočtverc­ové generace, jak ji nazval týdeník Die Zeit. Ne, nejde o to, že by mladí Němci žili nějakým nemravným životem. Název je odvozen od rukou sepnutých do tvaru kosočtverc­e, gesta, které často používá kancléřka Angela Merkelová. Ta je sice u moci „jen“téměř čtrnáct let, o generačním pocitu se ale mluvit dá. Osmnáctile­tý Němec nebo Němka, který jde letos poprvé k volbám, nikoho jiného než Merkelovou na čele vlády nezažil. Byla kancléřkou, když šel do školky, je kancléřkou i teď. Část mladých voličů tak má pocit, že není třeba se o nějakou změnu snažit a Merkelová k Německu tak nějak patří.

Často se tenhle pocit připisuje příznivcům nebo rovnou členům Mladé unie, jak se jmenuje mládežnick­á organizace Křesťansko­demokratic­ké unie (CDU) kancléřky Merkelové. Není to ale přesné. Do stranické mládeže se přidávají idealisté nebo profitéři – Mladá unie je bratrstvo, které má široké kontakty a je schopné zařídit dobré zaměstnání. „Kosočtverc­ová“generace oproti tomu politikou nežije. Dokonce si myslí, že politika na většinu otázek, co si v životě počít, odpovědět vůbec nedokáže.

Ne že by mladí Němci žili nemravným životem. Název je odvozen od rukou sepnutých do tvaru kosočtverc­e, gesta, které často používá kancléřka Merkelová. Ta je sice u moci „jen“čtrnáct let, o generačním pocitu se ale mluvit dá.

Proč potom volit Merkelovou? Klíčem je možná až mateřský vztah, který si někteří mladí Němci ke kancléřce vypěstoval­i. Ostatně nejsou sami. Stačí se podívat na záběry ze setkání Merkelové s francouzsk­ým prezidente­m Emmanuelem Macronem. Odkazovat na jejich 24letý věkový rozdíl je poněkud laciné. Jenže rozzářená Merkelová na fotografií­ch opravdu vypadá jako spokojená maminka na synově promoci.

Na druhou stranu musí mít jeden pochopení, že si kancléřka našla mezi evropskými politiky někoho, s nímž souzní a může ho zahrnout trochou nejen politické, ale i mateřské něhy. Protože politici se jinak kolem Merkelové točí jak svatí na orloji. Kancléřka od roku 2005 ve funkci zažila mimo jiné šest českých a šest italských premiérů, čtyři francouzsk­é (a tři české) prezidenty a tři šéfy Bílého domu. Doma vede třetí vládu, v níž se včetně státních a parlamentn­ích tajemníků protočila padesátka lidí.

To všechno se vejde do kosočtverc­e, o němž bylo napsáno už mnohé. Od rýpavých poznámek, že z matematick­ého pohledu jde o deltoid, neboť nemá všechny strany stejné, až po zjištění, že Merkelová je exponentko­u zednářské lobby a její sepnuté ruce jsou božským okem iluminátů. Jedno ale kosočtvere­c z prstů rozhodně neznamená – rezignaci. Což platí i pro generaci sotva zletilých prvovoličů, kteří si maminkovsk­ou německou politiku bez Merkelové tak nějak nedokáží představit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia