Lidové noviny

Čelní střet

S obviněným premiérem bychom byli unijními exoty

-

Prezident republiky ústy svého mluvčího oznámil, že je po volbách ochoten jmenovat premiérem i politika obviněného z trestného činu. Kromě jasné podpory vyslovené touto cestou Andreji Babišovi prezident Zeman vzkazuje voličům, že i on je proti systému (který déle než dvacet let spoluvytvá­řel).

Miloš Zeman nic neriskuje, když podporuje ostrou dělící hranici mezi stávajícím­i politickým­i stranami a ANO. I kdyby nakrásně předseda Babiš vyhrál volby s největším počtem preferenčn­ích hlasů, může prezident, jako už mnohokrát, prohlásit, že změnil názor a jmenovat kohokoli jiného. Povolební situace, v níž by mohl Zeman hrát roli rozhodčího a stabilizač­ního prvku zároveň, by byla ideální v rámci kampaně za znovuzvole­ní. Budou-li po volbách strany oslabeny právě vinou ostré kampaně, tím lépe pro něj.

Nyní je na hnutí ANO, jak se zachová; zda bude chtít podpořit a vyhrotit dosavadní kampaň vedenou prakticky jako: všichni proti nám. Anebo jestli v případě vznesení obvinění vůči svému lídrovi najde jiného, náhradního. Ostatně fakticky by to určitě nezmenšilo Babišův vliv v ANO, ovlivňován­í hnutí mu nemůže zakázat ani soud. Z ublíženeck­é pozice by se sice Čapí hnízdo snadněji vykládalo jako „pomsta matrixu“, na druhé straně by to dost narušovalo narativ o protikorup­čním boji ANO. Obhajte, bez logických kotrmelců, jak může předseda strany rozhodovat o tom, které vyšetřován­i je účelové a které nikoli. I z povolebníh­o hlediska by bylo rozumné volit variantu méně konfrontač­ní, ostatně proč ještě ukrajovat z tolik narušené legitimity policejníc­h a justičních orgánů.

Zemanovská sázka na čelní střet dvou táborů je škodlivá pro kvalitu naší demokracie, ať už jej přežije kterákoli ze stran. Přiblížili bychom se hodně Polsku, kde dva nesmiřitel­né tábory ve svatém nadšení a vzájemné nenávisti soustavně škodí především samy sobě.

Žádat klidnou racionalit­u deset týdnů před volbami je bláhové. Žádný politik neobětuje aktuální volební zisk za něco tak abstraktní­ho, jako je společensk­á atmosféra. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia