Lidové noviny

Proč Gándhí prohrál

Před 70 lety si hinduisté a muslimové rozdělili stát

-

Včera v Pákistánu a dnes v Indii se slaví: 70 let nezávislos­ti si mladé politické národy užijí. O tom cosi víme. A podobně jako na Rakousko-Uhersko se může vzpomínat na Britskou Indii, jež skončila o půlnoci ze 14. na 15. srpna 1947. Neměla šanci přežít, ale nebyla ryzím zlem.

Kdyby Britská Indie (dnes Indie, Pákistán, Bangladéš a Barma) přežila, byla by nejlidnatě­jším státem. Měla by 1,75 miliardy obyvatel (o 400 milionů víc než Čína), z toho 1,2 miliardy hinduistů a 0,5 miliardy muslimů. Indonésie, nejlidnatě­jší muslimský stát, by byla až za ní. Na žebříčku HDP podle kupní síly by Britská Indie byla na 3. místě (za Čínou a USA) a podle nominální hodnoty na 5. místě (za Německem). Proč tato pestrá integrace neměla šanci bez britské nadvlády?

Z podobné příčiny jako Rakousko-Uhersko: národní identita se cenila výše. Muhammad Alí Džinnáh, příští lídr nezávisléh­o Pákistánu, vytvořil teorii dvou národů: „Islám není jen náboženská doktrína, ale i kód pro vše důležité v životě,“řekl již v roce 1943. „Vůči hinduistům jsme protikladn­í. Velmi se liší naše jména, oděvy, strava, rituály, ekonomický život, představa vzdělání, zacházení s ženami i vztah ke zvířatům.“

Kdo by to o muslimech řekl dnes v Evropě, dostal by cejch islamofoba. Ale v Indii to byla definice národa. Byla tak silná, že převálcova­la argumenty pacifisty Gándhího, jenž rozdělení Indie oponoval. Byla tak silná, že uvedla do pohybu miliony. Začal mohutný transfer (celkem 15 milionů lidí) hinduistů do Indie a muslimů do Pákistánu, jenž překonal i poválečné odsuny Němců v Evropě (12 milionů) či výměnu obyvatel mezi Tureckem a Řeckem po první světové válce (1,7 milionu). I když v Indii desítky milionů muslimů zůstaly, pohyb z roku 1947 zůstává největším transferem obyvatel v moderní historii.

Z Indie a Pákistánu se nestali partneři, ale soupeři, kteří spolu vedli války a mají jaderné zbraně. Úvodní exodus obyvatel však zvládli sami: potomci běženců dávno nežijí v táborech. Už to o něčem podstatném vypovídá. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia