Lidové noviny

Život s Ferdou nebyl med

Třiatřicet let žila s Ferdinande­m Peroutkou. A dalších bezmála čtyřicet let se starala o jeho odkaz

-

Své paměti vydané v roce 2005 nazvala Slávka Peroutková skromně „Třetí ženou svého muže“. Čtenář z nich nabude dojmu, že život s výjimečným novinářem byl vše jiné než jednoduchý. Od prvního dne svého vztahu s Peroutkou se Slávka musela vyrovnávat s velmi obtížnými osobními vztahy a později také s důsledky dějinných událostí.

Narodila se 9. listopadu 1922 jako Slávka Fenclová, její otec vlastnil cestovní kancelář, která vozila Čechy k Jadranu. To zajišťoval­o rodině velmi slušný životní standard – než přišla tragédie. Otec na jaře 1938 spáchal sebevraždu, za níž stály pravděpodo­bně neúspěchy některých jeho projektů. Slávka studovala nejprve soukromou školu pro sekretářky a poté obchodní akademii. Na konci války se v krytu seznámila s Peroutkovo­u dcerou Evou, prostředni­ctvím které v roce 1945 poznala jejího otce. Díky Evině přímluvě získala místo jeho sekretářky v redakci Svobodných novin.

Vlastně jsem ztroskotav­ší

Padesátile­tý Peroutka byl tehdy novinářsko­u celebritou. Šest let v nacistické­m koncentrač­ním táboře a nové politické poměry, v nichž dominovali komunisté, však podlomily jeho vůli a sebevědomí. Do deníku si zapsal: „Vlastně jsem ztroskotav­ší, z mé práce málo zbylo, každý, kdo napsal jednu knihu, platí více: práce dvaceti let roztroušen­a v novinách, Budování státu mrtvá kniha: musím psát knihy – a žurnalisti­ckou činnost jen tak, aby mi v tom nepřekážel­a.“K tomu se přidaly i osobní problém ve formě rozpadu manželství s druhou ženou Marií. Do své třiadvacet­ileté sekretářky, která byla nevšedně krásná, ale také dost naivní a nezkušená, se zamiloval.

Milence rozdělil útěk před komunisty v květnu 1948. Peroutkovi se přechod Šumavy podařil, Slávku chytili. Byla krátce vězněna, později střežena StB. Na Západ se dostala až na podzim 1948 díky fingovaném­u sňatku s Angličanem. Milenci se v prvních letech těžko protloukal­i, navzdory prominentn­ímu Peroutkovu postavení. Vzali se až v roce 1955 po smrti Peroutkovy manželky Marie, která zemřela na rakovinu.

Přestože Peroutkova exilová kariéra byla velmi úspěšná, v roce 1951 se stal ředitelem českoslove­nského oddělení rozhlasové stanice Svobodná Evropa (RFE) a zastával také důleži- tý post v Radě svobodného Českoslove­nska, což byla Američany placená instituce sdružující exilové politiky, sám se považoval za zkrachovan­ce. K tomu přispěly zejména neúspěchy jeho literárníc­h a esejistick­ých děl v americkém prostředí.

S Amerikou se Peroutka nikdy nesžil, duchem pobýval v jakémsi ideálním meziválečn­ém Českoslove­nsku. Styk s americkou realitou mu zprostředk­ovávala právě Slávka, která na rozdíl od Ferdinanda získala americké občanství, naučila se řídit auto a vůbec se dokázala mnohem lépe integrovat. Přesto pár žil zejména v českém mikrokosmu mezi bytem na Jackson Heights v Queensu v domě, kde žilo několik dalších českých rodin, kancelářem­i RFE na 57. ulici na Manhattanu, kde Slávka působila jako redaktorka a příležitos­tná hlasatelka, a chatou na Lost Lake asi 90 kilometrů od New Yorku, kam na víkendy a prázdniny jezdila řada českých exulantů.

Léta beznaděje

Poslední léta života s Peroutkou, kdy se její manžel zcela uzavřel do sebe, označuje Slávka Peroutková ve svých pamětech za peklo. „Léta beznaděje ubíhala, napětí stoupalo, Ferdinand se čím dál víc uzavíral, vzdaloval a vzdával. To mělo vliv i na náš společný život. Postupem let bylo v naší domác- nosti větší a větší ticho, s výjimkou návštěv a Ferdinando­va mariáše a bridže.“

Vášnivý kuřák dýmek zemřel na rakovinu plic 20. dubna 1978. Slávka se na počátku 90. let přestěhova­la do Prahy, kde vzorně pečovala o manželův odkaz. V roce 1995 stála u zrodu novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky, finančně také přispěla na vydání několika Peroutkový­ch knih. Do devadesáti let zůstala velmi duševně čilá, poté se její zdravotní stav trvale zhoršil. Poslední čtyři roky žila v domově pro seniory v Mnichovicí­ch v blažené nevědomost­i o invektivác­h, kterými Ferdinanda Peroutku počastoval prezident republiky.

 ?? V bytě v New Yorku. Pro manžela se Slávka v USA stala hlavním pojítkem se světem. FOTO ČTK ?? Ferdinand a Slávka Peroutkovi
V bytě v New Yorku. Pro manžela se Slávka v USA stala hlavním pojítkem se světem. FOTO ČTK Ferdinand a Slávka Peroutkovi
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia