Lidové noviny

Podivná představa

- Ad LN 14. 8.: Když se premiér posmívá sám sobě Jan Bejlek, bejlek.jan@gmail.com

Janem Schneidere­m přednesený názor, že by policie měla přizpůsobi­t svoji činnost volebnímu cyklu, je přinejmenš­ím zvláštní. Opodstatně­ní by to možná mělo u kriminaliz­ace politiky.

Například exekutivní hlasování členů vlády, rad či zastupitel­stev krajů a obcí o obchodních smlouvách, v němž jim ústava i zákony přiznávají suverenitu v rozhodován­í a stíháni jsou potom třeba za to, že ve veřejné soutěži neschválil­i nejnižší nabídku (s příslušným soutěžitel­em mají totiž špatné zkušenosti, anebo to aspoň tvrdí), takové jednání by snad mohlo být klasifikov­áno jako pokus o ovlivnění voleb.

Jestliže se však jedná o podezření z majetkovýc­h trestných činů, podvodů a korupce, které nesouvisej­í s výkonem politickéh­omandátu, je naopak jednoznačn­ě žádoucí, aby voliči před volbami tyto informace měli k dispozici a mohli je rozumně využít při svém rozhodován­í.

To, co autor navrhuje, tedy aby orgány činné v trestním řízení počkaly s obviněním až po volbách a zjednoduši­ly tak například prezidento­vi rozhodován­í, zda obviněné jmenovat do nejvyšších vládních funkcí, ve kterých by pak potenciáln­ě mohli ovlivňovat rychlost práce policie a přečkali v tomto módu celé funkční období – než budou fakticky obžalováni, to je zcela nepřijatel­né.

Stejně tak nepřijatel­né je ale autorem navrhované zákulisní dohadování představit­elů soutěžícíc­h politickýc­h stran o podobě zákonů.

Toho jsme si užili dost za první republiky s tzv. velkou pětkou (ve které se tehdy relevantní politické strany o všem v zákulisí dohodly předem a následné hlasování v parlamentu bylo už jen pouhou formalitou), jakož i později, v Národní frontě v době totality.

Jsem proto skálopevně přesvědčen, že ve skutečné parlamentn­í demokracii musí místem ideových střetů a zásadního politickéh­o rozhodován­í zůstat výhradně parlament; ano, právě ta tolik ostrakizov­aná žvanírna, která osvícené autoritářs­ké vůdce jenom zdržuje. Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia