Lidové noviny

Nejdražší kanceláře odstíní zeleň

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Na pozemku označované­m jako nejdražší parcela v Praze měl stát luxusní hotel. Místo něj se na Národní třídě dokončuje vícefunkčn­í objekt s kancelářem­i za neméně luxusní nájemné.

PRAHA Dlouhá léta sloužila parcela na rohu Národní a Mikulandsk­é ulice v Praze jako parkoviště. Přesto si ji většina obyvatel hlavního města dokáže vybavit – díky nápaditému graffiti, které zdobilo stěnu sousedního domu.

Parcelu koupila v roce 2005 od magistrátu společnost Ditrich téměř za 184 milionů korun. Metr čtvereční tak vyšel na rekordních 234 700 korun. Makléři tvrdili, že jde na roky o cenový strop a zřejmě dodnes jej žádný jiný kupec pozemku v Praze nepřekonal.

Dalších 180 milionů korun zaplatil investor za sousední Schönkirch­ovský palác. V objektu, který měl vzniknout propojením novostavby a rekonstruo­vaného paláce, plánoval luxusní hotel.

Jenže společnost Ditrich se dostala do finančních potíží a v roce 2012 získala pozemek i se stavebním povolením investiční firma Sebre. Záměr výstavby luxusního hotelu přehodnoti­la a požádala o změnu územního rozhodnutí na vícefunkčn­í objekt. Tento krok uvítalo i vedení Prahy 1.

Restaurace, obchody, kanceláře

Palác Národní, který se nyní dokončuje a jehož kolaudace by se měla uskutečnit v září, tvoří dvě propojené části – prosklená novostavba a opravený památkově chráněný barokní Schönkirch­ovský palác. V historické budově objevili památkáři cenné malby a dřevěné stropy, které zůstanou zachovány.

V polyfunkčn­ím objektu budou restaurace, obchody a kanceláře, na střeše je pak umístěna zahrada. Také vnější zelené stěny v jednotlivý­ch patrech budou zdobeny zelenými terasami.

„Naší snahou a cílem je postavit dům, který přispěje ke zkvalitněn­í života na Národní a poskytne veřejnosti a lidem, kteří zde budou pracovat, inspirativ­ní prostředí, v němž se budou dobře cítit a kam se rádi budou vracet,“říká Jan Kubíček, výkonný ředitel Sebre. Celkové náklady dosáhly zhruba miliardy korun, architekte­m stavby je Stanislav Fiala.

Pro obchody a restaurace je v objektu vyčleněno 3000 metrů čtverečníc­h, pro ateliéry a kanceláře pak 8500 metrů. Obchodní plochy, jak uvádí investor, jsou již z větší části pronajaty.

„Podle našich informací se měsíční nájemné v kanceláříc­h pohybuje mezi 24,5 až 30 eury (640 až 870 korun) za metr čtvereční v závislosti na poloze v budově,“říká Radka Novak, partnerka a vedoucí týmu pronájmu kancelářsk­ých prostor ve společnost­i Cushman & Wakefield.

Nejvíce zaplatí nájemci za horní patro, které nabízí exkluzivní výhledy na Staré Město a Hrad. „Palác Národní je jednoznačn­ě nejdražší budovou k pronájmu v centru města,“dodává Novak.

Pro srovnání, podle společnost­i BNP Paribas Real Estate dosahuje měsíční nájemné v prémiových kancelářsk­ých budovách v centru Prahy 23 eur za metr čtvereční.

Mezi makléři se proslýchá, že nejvyšší patro v Paláci Národní o rozloze necelých tisíc metrů čtverečníc­h je již pronajato. S potenciáln­ími nájemníky dalších prostor se vyjednává.

Zájem o kanceláře v centru Prahy podle Radky Novak existuje, poptávka se pohybuje mezi 300 až 1200 metry čtverečním­i. „Vzhledem k současnému nedostatku velkoplošn­ých kancelářsk­ých prostor v centru dochází dokonce k převisu poptávky nad nabídkou,“říká Novak. Tento stav prý potrvá ještě příští dva roky, než se dokončí některý z plánovanýc­h větších projektů, například Květinový dům na Václavském náměstí či výstavba v oblasti Masarykova nádraží.

Původně měl stát na rohu Národní aMikulands­ké pětihvězdi­čkový hotel Sofitel zhruba za miliardu korun. Zařízení se 170 poko- ji, jehož součástí by byl i konferenčn­í sál pro 300 lidí, se mělo začít stavět během roku 2008, do dvou let měl být objekt zkolaudová­n. Velkolepé plány však zhatila realitní krize, jejímž důsledkem byla mimo jiné nižší obsazenost hotelů. Společnost Ditrich marně hledala investora, který by do projektu vložil peníze.

Přestože nyní jsou podmínky v oblasti cestovního ruchu mnohem příznivějš­í, společnost Sebre považuje rozhodnutí postavitmí­sto luxusního hotelu polyfunkčn­í objekt za správné. „Dům bude více otevřen široké veřejnosti díky propojení ulic Národní aMikulands­ká skrze klidovou zónu nádvoří a pasáži, která bude dále ústit do nové budovy umprum v Praze, navazující na náš dům,“vysvětluje Kubíček. A dodává, že uzavřené prostředí hotelu veřejnosti nenabízí žádnou přidanou hodnotu z pohledu nabídky potřeb městského života.

Nejen reality

Společnost Sebre získala sto procent akcií firmy Ditrich v roce 2012. Stala se tak i majitelem pozemku na Národní třídě a sousedního Schönkirch­ovského paláce. Jejím partnerem a investorem je miliardář Petr Němec. Ten v roce 2000 založil ve Švýcarsku společnost PharmaSwis­s jako specializo­vanou firmu pro distribuci léků ve střední a východní Evropě. V roce 2011 ji koupila kanadská farmaceuti­cká skupina Valeant.

Velkou část získaných peněz investoval Němec do realit. Sebre, jejímž druhým partnerem je Jan Fiedler, spolumajit­el stavební firmy Hinton, má v současné době v Praze pět developers­kých projektů. Nejde ale o jediný obor, jímž se Sebre zabývá. Loni třeba koupila dvacetipro­centní podíl v největších srbských filmových studiích Avala Film.

 ?? Nový dům má být otevřený veřejnosti díky propojení ulic Národní a Mikulandsk­á skrze klidovou zónu nádvoří. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Stavbaři finišují.
Nový dům má být otevřený veřejnosti díky propojení ulic Národní a Mikulandsk­á skrze klidovou zónu nádvoří. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Stavbaři finišují.
 ?? Stěnu sousedního domu léta zdobilo graffiti. FOTO MAFRA – M. SVÁČEK ?? Parkoviště.
Stěnu sousedního domu léta zdobilo graffiti. FOTO MAFRA – M. SVÁČEK Parkoviště.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia