Lidové noviny

Letecký provoz nad Českem zhoustl

-

lů.

chystá sérii

opatření na podporu elektromob­i-

Navrhuje, aby nemusely platit dálniční známky či registračn­í poplatky a měly bezplatný vjezd do center měst. Mezi návrhy je také možnost zrychlenéh­o odepisován­í pro podnikatel­e nebo možnost kombinace dotace na pořízení s operativní­m leasingem. Opatření vyplývají z vládního akčního plánu o budoucnost­i automobilo­vého průmyslu ČR, který je vmeziresor­tním připomínko­vém řízení. Schvalovat by jej měla ještě současná vláda během září.

BYZNYS DNE

nedaleko Prahy má od ministerst­va životního prostředí

Vodochody

platný posudek vlivu na životní prostředí.

Je tak blíž rozšíření, může žádat o územní rozhodnutí. Pokud by přípravy pokračoval­y ideálně, mohlo by rozšíření být hotové do sedmi let, řekl Ivo Mravinac, mluvčí skupiny Penta, která je investorem projektu. Některé okolní obce s rozšířením letiště nesouhlasí a dlouhodobě proti němu bojují. Obávají se nadměrného hluku či dopadu na podzemní vody. „Jsme stále v první polovině nekonečnéh­o maratonu, protože máme veledůleži­tou EIA, ale před sebou územní řízení a stavební povolení,“uvedl Mravinac.

dispečeři hlásí nejsilnějš­í měsíc v historii. Letos

v červenci poprvé nad Českem během jediného měsíce prolétlo více než 90 tisíc letadel.

Meziročně jich přibylo o 2,75 procenta. Řízení letového provozu uvedlo, že za prvních sedm měsíců dispečeři nad republikou navigovali 490 tisíc letů.

Rovio Entertainm­ents, která je

tvůrcem hry Angry Birds, plánuje vstup na burzu.

Uskutečnit by se mohl už v září. S odvoláním na své zdroje to uvedla agentura Bloomberg. Primární nabídka (IPO) by podle zdrojů mohla firmu ohodnotit zhruba na dvě miliardy dolarů (44,3 miliardy Kč). Společnost chce ze vstupu na finskou burzu získat zhruba 400 milionů dolarů. Zdroje však upozornily, že konečný verdikt nepadl a že firma by se ve finále mohla rozhodnout, že ještě zůstane v soukromých rukách. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia