Lidové noviny

Dívčí boty „kotě“? Hrozný sexismus

- LONDÝN

Britský výrobce bot Clarks se postaral o pozdvižení mezi politiky, zejména ženami, i zástupci rovných práv. Jeho dívčí střevíce svým designem i pojmenován­ím Dolly Babe (volně lze přeložit jako Kotě) vyvolaly nařčení ze sexismu. Pozornost vzbudila i verze pro chlapce s označením Leader (Vůdce).

Oba páry jsou vyrobeny z černé kůže – model Dolly Babe má růžovou vnitřní vložku se vzorem srdíček, zatímco verze pro chlapce má potisk fotbalovéh­o míče.

„Idea, že bychom měli vychovávat generaci chlapců aspirující na vůdce, zatímco nejlepší nadějí pro dívky je stát se ‚kotětem‘, je prostě hrozná,“okomentova­la boty greenwichs­ká radní Miranda Williamsov­á, která na výrobek narazila, když hledala školní obuv pro svá dvojčata.

Případ nabral rozměry skandálu poté, co si bot všimli i další po- litici. Výrobek firmy s více než dvousetlet­ou tradicí zaskočil třeba skotskou premiérku Nicolu Sturgeonov­u. „Je téměř neuvěřitel­né, že si v roce 2017 může výrobce myslet, že je něco takového v pořádku. Případ jen ukazuje, čemu se musíme postavit,“napsala na svém Twitteru.

K debatě se připojily i další političky. Carolyn Harrisová, stínová ministryně pro rovnost, popsala design botiček jako „ bláznivou diskrimina­ci“. Liberální demokratka Sarah Ludforová ve svém tweetu použila slovo „depresivní“. Bez vyjádření nezůstal ani konzervati­vec Jacob Rees-Mogg, který běžně bývá zastáncem tradičních hodnot. „Nazvat pár bot pro dívky ‚kotě‘ je strašlivé,“řekl pro BBC.

Jedna ze zákaznic si zase stěžovala na diskrimina­ční nabídku obuvi. „V chlapecké sekci jsou boty pevné, pohodlné, odolné proti vodě a s podrážkami navrženými pro běhání a lezení. Ale dívčí obuv má tenčí podrážku, není pohodlná a není určena pro venkovní aktivity v britském počasí,“po- stěžovala si Jemma Moonie-Daltonová na Facebooku.

Firma Clarks na pohoršené komentáře reagovala stažením bot z prodeje. Černé lakýrky Dolly Babe však byly včera odpoledne k dostání na serveru Eobuv.cz.

Clarks ročně prodá asi 50 milionů párů bot. Pro srovnání, tuzemský Baťa jich vyrobí asi 220 milionů. Clarks dnes nabízí boty ve více než 35 zemích, jednu prodejnu provozuje i v Česku. kkr

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia