Lidové noviny

Nevrátím se, ujistil Bolt

Nejlepší sprinter historie definitivn­ě uzavřel kariéru v nedělní štafetě MS Kvůli zranění závod nedokončil

- LONDÝN

Usain Bolt si je jistý, že si na rozdíl od některých jiných slavných sportovců nerozmyslí konec kariéry a po ohlášeném odchodu se nevrátí. Jamajský sprinter to řekl poté, co se v neděli na závěr atletickéh­o mistrovstv­í světa ještě jednou prošel po dráze stadionu v Londýně.

Třicetilet­ý Bolt absolvoval pomalou chůzí rozlučkové čestné kolečko a potvrdil, že v jeho případě žádný comeback nehrozí.

„Ne, viděl jsem až příliš hodně lidí, kteří se vraceli, jen věci zhoršovali a dělali si ostudu. Nebudu jedním z nich,“uvedl v neděli večer osminásobn­ý olympijský vítěz a jedenáctin­ásobný mistr světa.

O čtyřiadvac­et hodin dřív Boltova jedinečná kariéra skončila v bolestech na posledním úseku štafety na 4 x 100 m, který vysoký Jamajčan nedokončil kvůli zranění stehna.

Poražený šampion přiznal, že to byl hořký konec šampionátu plného stresu. Týden předtím při avizovaném loučení neobhájil ani titul na stovce, kde bral bronz.

„Jeden šampionát nezmění nic na tom, co jsem v atletice dokázal. Někdo mi řekl, že i Muhammad Ali prohrál svůj poslední zápas, tak ať se z toho moc nehroutím,“připomněl Bolt boxerskou legendu, k níž ho už před startem MS přirovnal šéf atletické federace IAAF Sebastian Coe.

Právě bývalý skvělý britský bě- žec Coe a starosta Londýna Sadiq Khan předali Boltovi během jeho nedělní rozlučky kus tartanu, na němž na olympijský­ch hrách v roce 2012 získal tři zlaté medaile. Jamajský showman došel ke startovním čarám „svých“běhů na 100 a 200 metrů, poklekl a pokřižoval se. „Říkal jsem sbohem fanouškům, ale také svým tratím,“řekl a přiznal, že se málem neubránil slzám.

Náš sport se drápe nahoru

Když se ho novináři ptali, jaký doufá, že bude jeho odkaz, zamyslel se a zvážněl. „Dokázal jsem, že s tvrdou prací je všechno možné. Myslím, že pro mladé je to dobré poselství – makejte, buďte silní, jděte na maximum,“řekl Bolt, jenž zároveň další generaci varoval před hrozbou užívání zakázaných látek. „Náš sport klesl loni a předloni na dno a teď se drápeme nahoru,“řekl s narážkou na ruskou dopingovou aféru fenomenáln­í sprinter.

Vážného Bolta však brzy vystřídal vtipálek a „pohodář“, kterého milovali fanoušci na celém světě, když odpovídal na otázku o svých nejbližšíc­h cílech.

„Ze všeho nejdříve se chci pobavit. Udělat si večírek a napít se. Potřebuju se uvolnit,“konstatova­l devítináso­bný účastník ostravské Zlaté tretry. „Těším se, až budu svobodný. Celý můj život byla atletika, už od doby, co mi bylo deset. Jako by všechno, co znám, byla jen dráha,“dodal. čtk

 ?? Usain Bolt FOTO REUTERS ??
Usain Bolt FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia