Lidové noviny

Mušketýr po třech stoletích

Hlavní turnaj na Sinquefiel­d Cupu vyhrál Vachier-Lagrave Tento týden v USA bojují i Navara s Kasparovem

- PAVEL MATOCHA

Nejlepším šachistou světa v osmnáctém století byl Francouz François-André Danican Philidor, fenomenáln­í šachista a úspěšný hudební skladatel udivoval tehdejší svět i šachovou hrou poslepu proti několika soupeřům najednou. Od té doby však země galského kohouta neměla žádného svého šachistu v absolutní světové špičce.

Francii sice v minulosti reprezento­valo několik emigrantů, mimořádně silných převážně ruských šachistů, z nichž dva byli i mistry světa (Alexandr Aljechin a Boris Spasskij), ale ty lze sotva považovat za francouzsk­é šachisty.

Joël Lautier a Étienne Bacrot byli francouzsk­ými mušketýry po právu a měli i evidentní šachový talent, který dokumentuj­í jejích úspěchy na světové scéně v kategoriíc­h třinácti- a čtrnáctile­tých, ale mezi dospělými už se tolik neprosadil­i.

Nakonec se ale Francie dočkala důstojného Philidorov­a nástupce. Maxime Vachier-Lagrave se loni na dva měsíce dostal na druhou příčku světového žebříčku. Pak se sice sunul světovou desítkou dolů, ale minulý týden opět zazářil. Vyhrál Sinquefiel­d Cup v americkém St. Louis, jeden z nejsilněji obsazených turnajů šachové historie, a vrátil se opět na druhé místo světového žebříčku.

Vítězství v turnaji, kde hráli i mistr světa Carlsen, jeho předchůdce na světovém trůnu Ánand, jeho poslední vyzyvatel Karjakin či další hráči světové špičky, kteří se v uplynulých letech stabilně pohybovali v první světové pětce (Aronjan, Caruana, Nakamura či So), je mimořádným úspěchem. Vachier-Lagrave uhrál v St. Louis šest bodů z devíti partií a o půl bodu předběhl mistra a exmistra světa Carlsena s Ánandem.

V rozhodujíc­ím devátém kole, kdy Francouz ještě neměl nic jistého, se střetl s Janem Něpomňaš- čím. Ruský velmistr zkusil sicilskou obranu, ale to proti MVL nebyl šťastný nápad. Najdorfova sicilská je totiž Francouzov­ým korunním zahájením a slouží mu stejně dobře jako před mnoha lety Garrimu Kasparovov­i. Vachier-Lagrave předvedl strategick­ý koncert bílých figur – černý celou dobu jen trpěl, k ničemu se nedostal. Partii korunovala ne často vídaná dominance jezdce nad střelcem.

Vachier-Lagrave – Něpomňašči­j

Sinquefiel­d Cup 2017

Pozici charakteri­zují dominantní bílý jezdec a nemohoucí černý střelec. Černý se proto nyní správně snaží zbavit jezdce jeho opory pěšce e4, ale jak uvidíme, stačit to nebude.

ŠACHY

42...Ve6 43.c5! Rozhodujíc­í otevření pozice, po kterém bude bílý moci atakovat i černého krále.

43...dxc5 44.Dc4 Df7 45.Vxc5 h6 46.Vc8+ Kh7 47.g4 Ve7 48.Dd4 Ve6 49.Dd5 g6 50.hxg6 Kxg6 51.Vf8 Dxf8 52.Dxe6+ a černý se vzdal, protože bílý nyní bude střídat šachy se sbíráním černých pěšců. 1–0

Turnaj ve vážných šachách v americkém St. Louis skončil, ale ještě atraktivně­jší podívaná je před námi.

Nyní probíhá turnaj v rapid šachu, na který ve čtvrtek navážou bleskovky, a v desetičlen­ném poli obou turnajů jsou kromě hráčů světové špičky i nejlepší český šachista David Navara a legendární rodák z Baku Garri Kasparov.

Přímý přenos mohou příznivci královské hry sledovat každý den večer od 20 hodin na webu Chess24.com.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia