Lidové noviny

Hudební normalita po Ostravsku

- MARTIN ZVĚŘINA

Příští čtvrtek začíná v Ostravě již deváté bienále věnované radikálně nejnovější hudbě. Petr Kotík, umělecký ředitel festivalu, se záměrně provokativ­ně zasazuje za to, aby se nejnovější soudobé hudbě říkalo normální. Jako by vše, co vzniklo v minulosti, bylo nenormální.

REZONANCE

Letošní ročník Ostravskýc­h dnů přinese několik „normálních“událostí. Představí se zbrusu nový 85členný symfonický orchestr sestavený jen pro příležitos­t festivalu, a tedy pro provozován­í nejnovější hudby. Orchestr ONO (Ostrava New Orchestra) debutuje 27. srpna skladbami Rolfa Gupty, Jannise Xenakise, Salvatoreh­o Sciarrina a Philla Niblocka, mezi sólisty budou houslistka Hana Kotková a barytonist­a Holger Falk. Jistým šťouchance­m vůči metropoli může být otázka, kolikrát Praha slyšela v posledních letech skladbu „normálního“klasika Xenakise. V Ostravě to bývá normální.

Další dominantou festivalu by měl být koncert nazvaný Radikální minulost. 30. srpna v Divadle Antonína Dvořáka provedou Ostravská banda a čerstvý ONO skladby Charlese Ivese, Mortona Feldmana, Rudolfa Komorouse, Philipa Glasse či Jana Rychlíka. Koncert vysílá v přímém přenosu rozhlasová stanice Vltava.

Česká premiéra opery Make No Noise čeká posluchače 1. září. Inscenace díla Miroslava Srnky z roku 2011, připravená pro loňský festival v Bregenzu, zazní v Trojhalí Karolina. Bude to v Česku vůbec první provedení jakékoli z dosavadníc­h čtyř oper tohoto skladatele.

Závěrečný koncert představí skladbu Bernharda Langa psanou přímo pro Ostravské dny. Ani výčet jmen autorů i interpretů se do rubriky nevejde. Citujme opět Petra Kotíka: „Řeči o tom, že se publikum musí vychovávat, jsou totální nesmysl.“Má-li tedy někdo zájem, nechť se sebere a do Ostravy vyrazí, protože hudební zážitek to bude jedinečný, a to i v rámci Evropy, nejen Česka. Navíc je cenová politika pořadatelů velmi vstřícná, takže se nenechte vychovávat, naslouchej­te.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia