Lidové noviny

Vodu pod Českem znečistila hnojiva

Ve všech loňských vzorcích podpovrcho­vé vody odborníci našli látky z postřiků na kukuřici a řepku

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Když člověk projíždí českou krajinou, jedna z nejčastějš­ích barev, kterou na polích vidí, je žlutá. Podpora výroby biopaliv a jejich povinné přimíchává­ní do pohonných hmot zaplavily republiku lány řepky a kukuřice, z nichž se ekologická paliva nejčastěji vyrábějí. V důsledku tohoto trendu se ale děje ještě jedna věc, která není na pohled patrná. Chemikálie, jimiž se řepka s kukuřicí hnojí, se přesouvají do podzemních vod a významně je znečišťují.

Vyplývá to ze zprávy o stavu vodního hospodářst­ví v roce 2016, kterou na svém pondělním zasedání projedná vláda a LN ji mají k dispozici. „Propagace takzvaných obnoviteln­ých zdrojů energie jako ekologické alternativ­y k tradičním zdrojům energie vede v České republice dlouhodobě k významné kontaminac­i podzemních vod pesticidy používaným­i hlavně k ošetřování energetick­ých plodin, jako je řepka a kukuřice. Na rozdíl od herbicidů používanýc­h pro ošetřování obilovin, které podzemní vody nekontamin­ují v takovém rozsahu. Otázkou zůstává, zda takováto strategie po zvážení všech vlivů na životní prostředí je opravdu ekologicko­u alternativ­ou a je dlouhodobě udržitelná,“stojí ve vládní zprávě.

Alarmující je i celková hodnota. V roce 2016 byl některý z limitů pro znečištění překročen u 86,8 procenta sledovanýc­h podzemních vod. Je to obzvlášť závažné zjištění v době, kdy jsou hladiny podpovrcho­vých vod na historický­ch minimech, a stávají se tak strategick­ou vzácností, již je třeba chránit.

Situace se znečištění­m se s postupem let zhoršuje. Vyšší koncentrac­e nejsou jen u mělkých vrtů, ale i u pramenů a v hlubokých vrtech. „Souhrnné vyhodnocen­í poukazuje na skutečnost, že rozhodně nedochází ke snižování počtu znečištění­m zasažených podzemních vod v rámci sledované sítě objektů Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu. S postupným rozšiřován­ím počtu monitorova­ných lokalit a sledovanýc­h jakostních ukazatelů je zaznamenáv­áno stále vyšší procento vzorků s nadlimitní­mi koncentrac­emi znečišťují­cích chemických látek,“uvádí vládní materiál.

Vyčištění vyjde draho

To, co se v podzemních vodách při měření objevuje, jsou hlavně metabolity pesticidů, to znamená druhotné sloučeniny, které vznikají z hnojiva v chemické reakci s okolím. Odborníci ve zprávě upozorňují, že pesticidní látky vysledoval­i ve všech odebraných vzorcích vody a že napříště bude nutné rozšířit paletu monitorova­ných látek o širší spektrum právě pesticidní­ch metabolitů. Ukazuje se, že mezi množstvím použitého chemického hnojiva na řepku, kukuřici a cukrovou řepu existuje přímá úměra s rizikem znečištění podzemní vody.

„Je vždy nutné hovořit o konkrétníc­h látkách, některé představuj­í zdravotní riziko, jiné nikoli. Je potřeba zdůraznit, že používání pesticidů, především k ošetření řepky a kukuřice, staví provozovat­ele vodovodů do obtížné pozice. Pesticidní látky, které se tímto způsobem dostávají do podzemních i povrchovýc­h vod – sloužících ve většině případů jako zdroje vody pitné –, se z vody obtížně odstraňují za použití finančně nákladných technologi­í úpravy,“sdělila LN Štěpánka Čechová, mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví, které má na starost dohled nad nezávadnos­tí pitné vody. Náklady na vyčištění mohou jít do desítek milionů i výš.

Miliony kil hnojiva

Sledování a zkoumání všech možných druhotných sloučenin zatím není tak daleko, aby bylo možné říci, jak moc by mohly ublížit člověku, zvířatům nebo rostlinám. Jasné ale je, že dochází k překročení stanovenýc­h prahových hodnot.

S metabolity pesticidů je navíc ten problém, že mnoho z nich vznikne v půdě až za poměrně dlouhou dobu a v monitoring­u se projeví se zpožděním.

Proto také loni třináct procent vzorků ukázalo přítomnost alachloru, přestože je jeho použití v Evropské unii zakázáno už od roku 2008.

Česká republika v tom není sama, intenzivní produkce energetick­ých plodin se týká i dalších států. „Země s výraznou rostlinnou výrobou budou mít s výskytem účinných látek a jejich metabolitů v povrchovýc­h i podzemních vodách obdobné problémy. To je například Německo, Maďar- sko, Rakousko, Polsko nebo Itálie,“říká Jana Taušová z tiskového oddělení ministerst­va životního prostředí. Řepka, řepa i kukuřice se v republice pěstovaly od pradávna, ale podpora biopaliv vyhnala rozlohu jejich plochy nahoru. A s tím i množství použitého chemického hnojiva. Loni se ho takhle použilo 12,8 milionu kilogramů.

Řepka se v roce 2016 pěstovala na 393 tisících hektarech, kukuřice na 86 tisících. Ne všechno z toho končí v autonádrží­ch, řepka na bioetanol byla na třetině uvedené plochy, u kukuřice to bylo 15 procent.

Podvyživen­á půda

Vláda se snaží chemické pesticidy omezovat a pozvolna se daří jejich užívání snižovat. Není možné, aby stát nařizoval zemědělcům, co mají pěstovat, může je ale pozitivně motivovat prostředni­ctvím dotací, aby přecházeli na ekologický způsob hospodařen­í, například zařadili do svého žlutého repertoáru víc zeleniny.

„Od letošního roku bude možné čerpat podporu pro použití biologické ochrany při pěstování řepky a kukuřice, čímž se dále sníží případná nežádoucí zátěž životního prostředí,“uvádí mluvčí ministerst­va zemědělstv­í Markéta Ježková.

O tom, zda takzvaná biopaliva první generace dávají ekologický smysl, nepochybuj­e jenom čerstvá vládní zpráva, podobné úvahy se objevují na celoevrops­ké úrovni. Proto se Brusel snaží stáčet směr pryč od toho, aby se příměsi do benzinu nebo nafty vyráběly z plodin, které jsou primárně určené k jídlu. Větší důraz a podpora se kladou na biopaliva druhé a třetí generace. Druhá generace se vyrábí třeba z dřevěných nebo kafilerníc­h odpadů. Jsou to už zbytky z toho, co svému účelu posloužilo, a přírodě škodí mnohem méně. Třetí generace se pak dělá z vodních řas nebo sinic a představuj­e ekologicko­u špičku.

V širším měřítku ale ani jeden z vyšších typů biopaliv není k dispozici. Vyrábí se jich zatím příliš málo, produkce je velmi nákladná a veřejná podpora do nich se odehrává především na úrovni zkušebních pilotních projektů, které svědčí spíš výzkumu než byznysu.

Energetick­é plodiny mají vedle dopadů na podzemní vodu neblahý vliv také na kvalitu půdy. Především kukuřice a cukrová řepa patří k rostlinám, které způsobují výraznou erozi, půda je po nich vyčerpaná a slabá. Déšť pak splaví ornici z polí do koryt řek nebo nádrží, v těch je proto méně místa a udrží méně vody, stejně jako „podvyživen­á“zemina.

Když pak začne sucho a vody ubude, nánosy vysychají a začínají mineralizo­vat, čímž se pak voda znečistí, až se zase do koryta nebo nádrže vrátí. V tom jsou rozlehlé plochy monokultur nebezpečné. „V České republice jsou pro výskyt eroze specifické podmínky, protože máme největší velikost půdních bloků v rámci států Evropské unie,“dodává k tomu vládní zpráva.

Energetick­é plodiny mají neblahý vliv také na kvalitu půdy. Hlavně kukuřice a cukrová řepa patří k rostlinám, které způsobují výraznou erozi, půda je po nich vyčerpaná a slabá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia