Lidové noviny

Zeman už má přes 50 tisíc podpisů

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Miloš Zeman má za sebou další krok v cestě za obhajobou prezidents­kého mandátu. Jako druhý z uchazečů o Hrad po Michalu Horáčkovi dokázal nasbírat potřebných 50 tisíc podpisů pod kandidátsk­ou petici. Zákonem předepsaný počet dokonce ještě o zhruba devět tisíc přesáhl. Nic by tak nemělo bránit tomu, aby se na podzim zaregistro­val jako kandidát na prestižní křeslo hlavy státu. Výsledky sběru podpisů včera představil­a šéfka petiční kampaně a první dáma Ivana Zemanová.

„Jsem velice hrdá na svého muže a jsem přesvědčen­á, že i v příštích pěti letech má České republice co nabídnout,“řekla manželka Miloše Zemana.

Hrozba neplatných podpisů

Z jejích dalších slov vyplynulo, že podobně jako Horáček i Zeman bude podpisy sbírat i po překročení jejich požadované­ho množství. Ministerst­vo vnitra totiž vyřazuje nečitelné, špatně vyplněné nebo duplicitní podpisy. Při minulé přímé volbě se tím pádem stalo, že někteří kandidáti nebyli do boje o Pražský hrad připuštěni, neboť po kontrole a vyřazení některých signatur neměli na svém kontě dostatečný počet podpisů. „V žádném případě nepovažuje­me toto číslo za definitivn­í, musíme totiž počítat s určitou chybovostí,“uvedla Zemanová.

První dáma poté vyzvala příznivce svéhomanže­la, kteří tak dosud neučinili, aby se také podepsali pod kandidátsk­ou petici.

Uchazeči o Hrad mají několik cest, kterými se při shánění pod- pory pro kandidatur­u mohou vydat. Kromě 50 tisíc občanů totiž o podpisy mohou poprosit výrazně menší počet zákonodárc­ů. Konkrétně se jedná o 20 poslanců nebo pouze deset senátorů.

„Potěšilo mě, že se manžel od prvopočátk­u rozhodl, že požádá o důvěru občanů. A to i přesto, že si byl vědom toho, že podpisů potřebuje 50 000,“ocenila Zemanová.

Jeden ze spolufavor­itů prezi- dentské volby Michal Horáček tento týden oznámil, že se mu podařilo sesbírat 70 tisíc občanských podpisů. Další z vážných kandidátů, bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš, jich má na svém kontě zatím okolo 40 tisíc.

„Můj manžel má republice stále co nabídnout,“tvrdí první dáma Ivana Zemanová. Se sběrem podpisů pro svého muže bude pokračovat.

Kruliš je po autonehodě zpět

Lékař a aktivista Marek Hilšer, který se řadí k outsiderům klání o Hrad, nastřádal asi 15 tisíc podpisů a bývalý vrcholný manažer mladoboles­lavské automobilk­y Škoda Vratislav Kulhánek se chlubí číslem 10 tisíc. Ze zmíněných kandidátů ale začal se sběrem nejpozději. Kandidatur­u v barvách obnovené ODA oznámil teprve nedávno.

Překvapení­m včerejší tiskové konference byla přítomnost Vladimíra Kruliše. Zástupce šéfa hradního protokolu se léčil po vážné nehodě, kterou utrpěl jako pasažér policejníh­o sporťáku. Odmítl spekulace, že by auto řídil. Zpět v práci je od úterka.

 ?? Oznámila Ivana Zemanová FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Sběr podpisů pokračuje,
Oznámila Ivana Zemanová FOTO MAFRA – DAN MATERNA Sběr podpisů pokračuje,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia