Lidové noviny

Policie: Čapí hnízdo v režii rodiny

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Znepřehled­nit a zamlžit Čapí hnízdo tak, aby se nepoznalo, komu patří. To byl dle policie cíl skupiny lidí v čele s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem v období, kdy společnost Farma Čapí hnízdo usilovala o 50milionov­ou dotaci z evropských peněz.

Informaci včera přinesl server iRozhlas.cz, který se seznámil s podrobnost­mi z dokumentů, na jejichž základě pražská kriminálka požádala před týdnem sněmovnu o vydání Babiše a předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

Policejní konstrukce by měla být následujíc­í: Agrofert ze své struktury vyčlenil v roce 2007 společnost ZZN Agro Pelhřimov, v jejímž vedení seděl Faltýnek. Firma se následně změnila na Farmu Čapí hnízdo a jejími majiteli se stali Babišova dcera Adriana Bobeková a Babišův syn Andrej (oba po pěti akciích), zbylých deset kusů akcií pak patřilo Babišově partnerce Monice.

Z policejníc­h dokumentů podle iRozhlas.cz vyplývá, že v únoru 2008 došlo k zastíracím­u manévru: majoritu (12 kusů akcií) v Čapím hnízdě získal bratr Moniky Babišové Martin Herodes. Podle vyšetřovat­elů však šlo o fik- tivní smlouvy s cílem zamlžit vlastnicko­u strukturu.

„Tento účelový převod Herodes provedl zcela vědomě, aby znepřehled­nil vlastnicko­u strukturu společnost­i Farma Čapí hnízdo. Jediným účelem těchto fiktivních převodů akcií bylo další zastření identity skutečného vlastníka a osoby s vlivem na tuto společnost, tedy Andreje Babiše,“cituje iRozhlas.cz z dokumentů pro poslance. Ti by se žádostí o Babišovo a Faltýnkovo vydání měli začít zabývat zítra. Podle policie akcionářsk­é převody pomohly k zisku 50milionov­é dotace – tím, že Babišovi blízcí (dcera a syn) neměli 25procentn­í podíl na základním kapitálu společnost­i Farma Čapí hnízdo. Jinak by Čapí hnízdo bylo považováno za podnik spřízněný s Agrofertem. To by byl problém z důvodu, že evropská dotace byla určena pro malé a střední podniky – a tím gigant Agrofert určitě nebyl.

Exministr financí jakékoliv pochybení odmítá. „Jde o naprosto nepravdivé a nehorázné tvrzení policie! Žádné osoby, které jsou uváděné v médiích, nepostupov­aly v rozporu se zákonem!“ohradil se Babiš vůči podezření policistů. Podle šéfa hnutí ANO je kauza součástí politickéh­o boje. Vedení policie si však za vyšetřován­ím případu stojí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia