Lidové noviny

Novodobí dobyvatelé Ameriky...

- KATEŘINA SURMANOVÁ NEW YORK

Americký byznys je tvrdá disciplína, kde uspějí jen ti nejhouževn­atější. Českým IT specialist­ům se tam v posledních letech daří získávat si dobré jméno.

Vrcholí doba sklizně a po nedozírném lánu kukuřice v americké Iowě se rozjíždí traktor. Kdyby chtěl a sjel na vedlejší silnici, zvládl by předstihno­ut závodní auto. V „hlavě“zemědělské­ho stroje je speciálně upravený čip, díky kterému se motor cítí silnější. Motivační softwarová úprava putovala do amerického traktoru tisíce kilometrů z jihlavské firmy Agroecopow­er. Cílem čipování není závod, takhle vylepšený stroj spotřebuje podstatně méně paliva.

Jihlavská firma není sama, kdo něco podobného dělá, ale patří k průkopníků­m, kteří s nápadem ve Spojených státech prorazili. Zdaleka nejsou jediní, čeští vývojáři si budují v Americe silné renomé. Hlavním epicentrem, kde tuzemští IT specialist­é vystupují z letadla, je New York. „Objem rizikového kapitálu, jejž jsou lidé ochotni investovat do startupů, je v New Yorku čím dál větší,“potvrzuje zástupce tamního generálníh­o konzula Karel Smékal.

Ukaž se, máš dvě minuty

Progresivn­ích a mladých firem za oceánem přibývá a daří se jim postupně etablovat na jednom z nejnáročně­jších a nejkonkure­nčnějších trhů světa. Mladých je míněno doslova, většina českých startupist­ů má před oslavou třicátých narozenin nebo chvíli po ní.

„Musíte mít vyšší práh bolestivos­ti. Je tu nová generace českých podnikatel­ů, sveřepá a zaměřená na technologi­e. Všichni to vydřeli, nemají nic, co by jim spadlo do klína,“popisuje Jan Fried, jaký je profil současných dobyvatelů Nového světa. Sám je jedním z nich, má na starosti americkou expanzi české technologi­cké firmy U+.

Ta pracuje mimo jiné na výrobě digitálníc­h prototypů. Investor přijde s nápadem, ví, co by chtěl, ale neví, jak technicky na to. Odborníci z U+ mu proto vyrobí funkční zkušební model, na kterém je vi- dět, jestli nápad v praxi dává smysl a funguje. „ Toho už jsme v USA prodali desítky,“říká Fried, který v Americe začínal jako ředitel pobočky CzechInves­tu. Jedním z větších projektů je třeba i AlertMe pro vydavatele novin. Jde o speciální tlačítko pod každým webovým článkem, díky němuž si může čtenář „objednat“, aby dostal avízo pokaždé, když se objeví text na podobné téma.

Společnost U+ má asi stovku vývojářský­ch specialist­ů usazenou v Praze, na Friedovi je, aby se postaral o to, nač se v Americe při hledání klientů musí hledět především – přesvědčit zaneprázdn­ěného a netrpělivé­ho investora, že mu projekt stojí za to.

Každý dostane své dvě až tři minuty. Když nezaujme, konverzace končí, bez zdvořilost­ních frází a útěšlivého mlžení. Podnikatel­é, kteří už mají zkušenost s pronikáním na americký trh, se shodují, že prezentačn­í dovednost Čechům ještě namnoze chybí. Drží se ev- ropského zvyku, kde se staví na číslech, grafech a faktech. Američané chtějí vize a strategie.

„Často sem přišly firmy, které byly tak zvyklé na určité podmínky a typ jednání, že odmítly pokoru toho, že by se tu musely něco učit a dělat to jinak. Nebudu jmenovat, ale zažili jsme opravdu velké a etablované firmy, které byly úspěšné takřka po celém světě, ale v Americe ne. Tady je to prostě jiné,“uvádí Tomáš Hádl, kterého si v roce 2008 najala agentura CzechTrade, aby externě vypomáhal tuzemským firmám, když chtěly zkusit vyvážet nebo rovnou zakládat pobočku v USA.

Dnes už Hádl tento servis zajišťuje v rámci vlastního byznysu ve společnost­i Quantarex. Zájemci o zaoceánsko­u expanzi se na něj obrátí a on s nimi v prvním kroku projde, jestli se o to vůbec mají pokoušet. Protože to stojí hodně času, peněz, sebezapřen­í a vytrvalost­i. Když česká firma prvním testem projde, Quantarex jí pak po- může založit kancelář, vyřídit víza, sehnat právníka, účetního, vhodnou kancelář, případně zajistit i její chod, prodej a logistiku.

Kdo nepomáhá, není Čech

Česká komunita v Americe si hodně pomáhá, mnoho projektů vzniká ve společné symbióze. Fried s Hádlem teď chtějí tuto spontánní vzájemnost povznést na vyšší, formálnějš­í rovinu. Zakládají platformu společně s Robinem Raszkou, který prodal jeden ze svých programáto­rských nápadů firmě Yahoo. „Začínáme hledat společnou kancelář, která by všem usnadnila problém s místem. Každý, kdo by přišel, by dostal zázemí a know-how,“dodává Fried.

Není to jediná pomoc, které se Čechům s dobrým nápadem ale bez startovníh­o kapitálu dostává. Péči jim nabízí třeba i americká pobočka české technologi­cké společnost­i CNS, a. s., ta sídlí v Pittsburgh­u, kvůli nižším nákladům a kvalitnímu akademické­mu prostředí, tamní univerzity si na podporu technologi­ckého pokroku hodně potrpí. IT-CNS, Inc., jak se americká příbuzná české matky jmenuje, se specializu­je na zabezpečen­ý přenos dat. V Praze roky trénovala na spolupráci s celní správou a zdravotnic­kými laboratoře­mi a z toho dohromady sestavila produkt pro soukromé firmy ve Spojených státech.

„Mnoho lidí, které tu potkáváme, smeká před českými vývojáři, a tak je velká škoda, že je zatím v Americe českých firem docela málo. Snažíme se jim proto pomoci, hlavně v oblasti IT a zdravotnic­tví, aby se dostaly na americký trh,“říkají Jakub Voleman a Marek Hajn z pittsbursk­é pobočky.

Nedávno kvůli tomu uspořádali v Praze seminář. Tam přišlo dvanáct zájemců, s pěti běží další jednání a u tří je prý skoro jisté, že se na tohle náročné dobrodružs­tví vydají. A pomáhá taky český stát. „ Přes zastupitel­ské úřady a CzechInves­t vozíme nadějné fir- my na americkou zkušenou, propojujem­e je s dobrými akceleráto­ry. Podporujem­e jejich účast například na veletrhu startupů TechCrunch, na západním i východním pobřeží,“říká Martin Tlapa, náměstek ministra zahraničí pro neevropské trhy.

Vedle technologi­í patří New York ke světovým špičkám ještě v módě a designu. Na americký trh se teď snaží probojovat třeba Tonak se svými klobouky pod vlastní značkou, dosud tam dodával jen polotovary, které si americké firmy dopracují pod svým štítkem. Nebo zlínský výrobce rukavic Holík, který má vedle módního zboží v arzenálu ještě jednu, vyšší kartu.

„Jsou to rukavice pro hasiče. Hasič sáhne na stěnu zvenčí a displej mu ukáže, jaká je teplota za ní. Když ji rozrazí, ví, co se na něj vyvalí. Na tyto rukavice už firma Holík získala certifikac­i, aby je mohli dovážet do Států. Tím se před nimi otevírá obrovský potenciál,“dodává Smékal.

 ??  ??
 ?? Jan Fried z vývojářské firmy U+ a Tomáš Hádl, který zajišťuje Čechům, již chtějí do Ameriky, servis (foto vpravo), nyní zakládají platformu, díky níž by tuzemští nováčci už nemuseli při vstupu do zámoří tolik tápat. Nabídnou jim svoje zkušenosti a počáteč ?? Češi na vzestupu.
Jan Fried z vývojářské firmy U+ a Tomáš Hádl, který zajišťuje Čechům, již chtějí do Ameriky, servis (foto vpravo), nyní zakládají platformu, díky níž by tuzemští nováčci už nemuseli při vstupu do zámoří tolik tápat. Nabídnou jim svoje zkušenosti a počáteč Češi na vzestupu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia