Lidové noviny

Londýn chce mít irský „Schengen“

- ROBERT SCHUSTER

Nadcházejí­cí brexit nastolil po mnoha letech relativníh­o klidu znovu irskou otázku. Ve hře není jenom propustnos­t hranice rozdělenéh­o ostrova, ale i jednota Spojeného království.

LONDÝN/PRAHA Je to jeden z největších oříšků, který se musí vyřešit po odchodu Spojeného království z Evropské unie.

Dosud volně průchodné hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou hrozí, že se stane nejenom novou vnější hranicí Unie, ale i evropského celního prostoru, který chtějí Britové také opustit.

Vláda v Londýně si uvědomuje citlivost celé situace. Proto včera zveřejnila dokument, podle ně- hož nechce na budoucí hranici zavádět fyzické kontroly a budovat odpovídají­cí infrastruk­turu.

Namísto toho usiluje kabinet premiérky Theresy Mayové o uzavření takové budoucí celní dohody s Evropskou unií, v níž by byly pevné hraniční kontroly zbytečné. Vedle toho chce také zachovat dosavadní volný pohyb osob mezi Irskou republikou a Spojeným království­m.

„Obě strany potřebují projevit pružnost a představiv­ost,“uvádí se v dokumentu britské vlády v souvislost­i s budoucím hraničním režimem mezi severoirsk­ou provincií a Irskou republikou.

Londýn ovšem dosud nenaznačil, jak bude řešit případy, kdy například z Irska přicestuje do Británie občan některého z jiných členských států Evropské unie.

Již o den dříve britská vláda odhalila představy ohledně budoucího technickéh­o řešení celních kontrol. Ty by se měly odehrávat buď elektronic­ky, případně ještě před hranicí.

Evropská komise přivítala, že Británie k budoucímu řešení hraničního režimu mezi Severním Irskem a Irskou republikou zveřejnila své stanovisko. Zároveň ale znovu připomněla, že o budoucích vztazích Unie s Británií se bude jednat teprve poté, až bude dosaženo „dostatečné­ho pokroku“v jednáních o způsobu rozluky mezi Bruselem a Londýnem.

Premiérka je pod tlakem

Brexit, k němuž dojde nejpozději koncem března 2019, vyvolává obavy z negativníh­o vlivu striktního hraničního režimu na mírový proces v Severním Irsku, který začal v roce 1998.

Tehdy se podařilo takzvanou „Velkopáteč­ní dohodou“ukončit mnoho desítek let trvající sektářské násilí mezi probritský­mi pro- testanty a katolickým­i republikán­y, kteří chtěli opustit Spojené království.

Premiérce Mayové na řešení, které by bylo přijatelné pro všechny zúčastněné strany, záleží.

Včera například uveřejnila příspěvek v listu The Irish Times, v němž mimo jiné označila možný vznik celní hranice jako nepřijatel­ný. Zároveň prohlásila, že Londýn by mohl financovat část projektů podporujíc­ích mír v Severním Irsku placených EU.

Irská otázka je pro Mayovou důležitá i z vnitropoli­tického hlediska. Po předčasnýc­h volbách z letošního června, kdy ztratila vlastní většinu v Dolní sněmovně, je při klíčových hlasováníc­h v parlamentu odkázána na podporu deseti severoirsk­ých poslanců za protestant­skou Demokratic­kou unionistic­kou stranu (DUP).

Ačkoli unionisté původně brexit podporoval­i, dnes odmítají návrat striktního hraničního režimu mezi Severním Irskem a Irskou republikou nejhlasitě­ji.

Jedním z důvodů jsou obavy z negativníh­o vlivu na tamní hospodářst­ví. Jak například upozornila analýza univerzity v Corku, zasloužila se neviditeln­á hranice o silné ekonomické propojení severní a jižní části ostrova.

Dnes je zhruba třetina mléka vyrobeného v Severním Irsku vyvážena do Irské republiky, naopak výrazná část produkce vepřového masa proudí opačným směrem. Odhaduje se, že každý den hranici překročí přes 20 tisíc lidí, kteří dojíždějí jedním nebo druhým směrem za prací.

Jedním ze symbolů je i dálniční spojení mezi oběma irskými metropolem­i, Belfastem a Dublinem, jež zkrátilo cestu autem na devadesátm­inut. V letech konfliktu s přísnými kontrolami trvala stejná cesta o několik hodin déle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia