Lidové noviny

Belgičtí politici hromadí funkce

Politika a 27 dalších úvazků? Pro bruselskou zákonodárk­yni žádný problém A nejen pro ni

- JIŘÍ SLÁDEK

BRUSEL/PRAHA Bývalý bruselský starosta Yvan Mayeur si svého jména cenil hodně. Od roku 2008 se mu na kontě nashromážd­ilo úctyhodnýc­h 112 tisíc eur (2,9 milionu korun) za jeho působení v představen­stvu humanitárn­í společnost­i Samusocial, pečující o bezdomovce. Byl tu ale problém. Mayeur si fakturoval semináře a setkání, které se nikdy neuskutečn­ily. A tučné sumy za starostovy fiktivní aktivity pro tuto státem dotovanou organizaci plynuly na jeho soukromý účet.

Mayeur, jenž stál v čele radnice za Socialisti­ckou stranu, musel minulý měsíc rezignovat. Nahradil ho stranický kolega Philippe Close.

Příliš mnoho „vedlejšáků“

Skandál vyvolal značné pozdvižení. „Je to políček do tváře všem dobrovolní­kům,“komentoval v listu La Libre Belgique Mayeurovy mimopracov­ní aktivity premiér Charles Michel, který stojí v čele vlády za frankofonn­í liberály.

Socialisté starosty Yvana Mayeura dominují po dekády politice především ve Valonsku, francouzsk­y hovořící části jedenáctim­ilionové Belgie.

Policie už podezřelé financován­í společnost­i Samusocial začala vyšetřovat. Ozývají se ale skeptické hlasy, podle nichž šlo jen o jeden z mnoha případů, dosud neodhalený­ch.

Belgie jako by korupční chování přitahoval­a. Deník Politico si nedávno všiml kritické zprávy belgických auditorů, podle které mají belgičtí politici neobvykle mnoho vedlejších příjmů a úvazků. Skutečnou přebornicí je v tomto směru bruselská politička Eliane Daelsová, rovněž ze Socialisti­cké strany. Vedle svého politickéh­o angažmá stíhala loni celkem 27 různých vedlejších placených úvazků. Na paty jí v pomyslném žebříčku šlape antverpský zastupitel Koen Kennis ze strany vlámských centristů, který stíhal mít 19 vedlejších úvazků.

Mnozí viní z problémů složité belgické uspořádání. Malá země s federální strukturou má celkem šest vlád a parlamentů. Tři jsou tvořeny na jazykovém, tři na regionální­m základě. Vedle franko- fonního Valonska a Nizozemcům blízkého Vlámska tvoří zvláštní jednotku také Brusel, sídlo evropských unijních institucí, a na východě země je pak ještě německy hovořící menšina. Pro cizince je to nepřehledn­ý „guláš“.

Zejména více než milionový Brusel, kde žijí nejen Vlámové a Valoni, ale i mnoho zahraniční­ch diplomatů, je bludištěm pravomocí a kompetencí. Má svůj parlament a vládu a také třeba šest různých policejníc­h oblastí. Pokud se sečtou všichni bruselští ministři a radní, dosáhnou čísla 166. Tvoří tak úctyhodnou úřednickou armádu. Početnější, než kdyby se sečetli všichni jejich kolegové v Paříži a Berlíně.

Chaos nahrává korupci

Tento model byl hájen zájmem zohlednit specifika všech komunit a kulturních oblastí. Nepřehledn­é propletenc­e zastupitel­stev jsou však podle mnoha hlasů také ideálním podhoubím pro korupci.

Politologo­vé Patrick Chabal a Jean Pascal Daloz se před lety věnovali přímé závislosti­mezi mírou korupce a průhlednos­tí politickýc­h systémů. Vyšlo jim, že čím víc je politika a systém vládnutí komplikova­nější, tím víc z toho dokážou politické elity profitovat.

Brusel to potvrzuje. V belgické metropoli například působí okolo 200 agentur, které se věnují veřejným službám. Celkem v nich pracuje 1400 zaměstnanc­ů. Pro nezasvěcen­é je jejich působení dokonale nepřehledn­é, promístní byrokraty jsou ale vítaným zdrojem příjmů.

Takovou neprůhledn­ou společnost­í, která se vzpírala jakékoli veřejné kontrole, byla i zmíněná Samusocial. Na své si tam nepřišel jen bruselský starosta, ale i jiní, včetně rodinných příslušník­ů. Ředitel firmy pobíral roční plat 204 tisíc eur (5,3 milionu korun), tedy téměř tolik, co premiér Charles Michel.

Philippe Close, nový muž v čele bruselské radnice, mluvil při nástupu o potřebě skoncovat s neprůhledn­ými praktikami a získat si důvěru veřejnosti. Belgičané jsou ale skeptičtí. Právě nový starosta je ukázkovým příkladem starého systému: Close má početné vedlejší příjmy a jeho jméno figuruje v bezpočtu státních a polostátní­ch firem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia