Lidové noviny

Istanbul obcházejí „noční orli“s povolením zabíjet

- JAKUB FAJNOR

ISTANBUL/PRAHA Mají pravomoc zastavovat a prohledáva­t lidi. Smějí vyslýchat kohokoliv, kdo je podezřelý, a v nejvážnějš­ích případech mají povolení po podezřelýc­h střílet a případně je i zabít. Tak vypadá nová generace vyzbrojený­ch istanbulsk­ých pochůzkářů. Podle některých kritiků jde však pouze o snahu režimu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana strašit veřejnost.

Ulicemi tureckého velkoměsta na pomezí Evropy a Asie začali procházet „noční strážci“z nově ustavené speciální jednotky v noci z neděle na pondělí. Prvních 386 nově najatých mužů bude ve vybraných lokalitách hlídkovat v ulicích šest dní v týdnu od setmění do úsvitu. Dalších 314 je má brzy následovat.

Ačkoliv nepatří pod policii, zpočátku budou udržovat pořádek spolu s policisty. Po určité době pak bude zodpovědno­st ležet pouze na jejich bedrech. Nebudou však svázáni stejnými pravidly jako policisté, jejich výcvik je také méně intenzivní.

Mezi „noční orly“, jak je nazývá istanbulsk­ý policejní šéf Mustafa Caliskan, se chtělo zařadit celkem 8320 uchazečů, zatím bylo vybráno 700. Od speciálníc­h policejníc­h jednotek se jim dostalo základního teoretické­ho výcviku a poučení o používání střelných zbraní či způsobech zastavován­í vozidla.

Podle serveru Middle East Eye byly podobné patroly v Istanbulu běžně k vidění naposledy před 28 lety. Tehdy však město strážní obcházeli s píšťalkami a obuškem. Někdy se jim familiárně říkalo „strážní strýcové“. Nová generace je však vyzbrojena pistolemi a alespoň základně vycvičena v boji proti terorismu. Jediné, co původní pochůzkáře s těmi novými spojuje, jsou hnědé uniformy.

Turecká média popisují opatření jako prostředek „zvýšení bezpečí ve městě“. S tím však mnoho lidí nesouhlasí. Naopak se bojí, že se „orli“promění v Erdoganovy milice. Důvodem pro vznik jednotky může být i přes 10 tisíc propuštěný­ch policistů, již zmizeli z ulic po loňském puči.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia