Lidové noviny

Trump nečekaně zahřměl. Sochy se kácí

-

Trumpovi kritici dlouhodobě upírají pozornost především k hlavnímu stratégovi Steveu Bannonovi, někdejšímu šéfredakto­rovi webu Breitbart News, jenž bývá řazen k tzv. alternativ­ní pravici. Tak jsou označovány skupiny volající po tom, aby si bílí Američané udrželi v zemi politickou a ekonomicko­u převahu.

Stoupenci alternativ­ní pravice ale často rezolutně odmítají jakékoli spojení s neonacisti­ckou scénou či dalšími tradičními rasistický­mi hnutími, jakým je třeba dodnes činný Ku-klux-klan. Považují se za inteligent­nější a sofistikov­anější uskupení. Daří se jim tak lákat i širší masy, mezi nimi četné Trumpovy podporovat­ele.

V kuloárech Bílého domu se nicméně nyní spekuluje, že Bannon bude muset brzy prezidentů­v tým opustit. Kvůli svým postojům i neshodám s dalšími členy.

Sám Trump se od spojení s krajní pravicí ještě v kampani distancova­l, byť tak učinil až pod tlakem kritiky. Ani za dobu sedmiměsíč­ního angažmá v Bílém domě semu ale nepodařilo vymýtit nařčení, že tak udělal jen naoko. Naposledy právě v souvislost­i s incidentem v Charlottes­villu a obecně jeho postojem k likvidaci jižanských symbolů.

Odsoudili ho oba Bushové

Sobotní akce s titulem „Sjednoťme pravici“byla oficiálně protestem proti odstranění sochy velitele konfederač­ních vojsk v občanské válce generála Roberta E. Leeho. Městem ale část účastníků prošla s pochodněmi a svastikami za pokřikován­í rasistický­ch a antisemits­kých hesel. Snímky zachycují i hajlování. V Charlottes­villu to přitom nebylo poprvé.

„Odsoudil jsem neonacisty. Odsoudil jsem řadu různých skupin. Ne všichni lidé tam ale byli neona- cisté, věřte mi,“namítal viditelně rozčílený Trump. „Viděl jsem ty samé záběry jako vy. A na obou stranách byli velmi milí lidé. Byli tam lidé, kteří protestova­li proti stržení pro ně velmi důležité sochy,“argumentov­al. „Tento týden je to Robert E. Lee. Bude další týden na řadě George Washington? A týden po něm Thomas Jefferson? “namítal Trump. „Měníte historii. Měníte kulturu.“

Kvůli těmto slovům se na něj sesypala kritika i z řad vlastní partaje. Odsoudili homj. oba expreziden­ti Bushové, na Twitteru ho nepřímo kritizoval­i nejvyšší velitelé armády. Trumpův předchůdce Barack Obama v reakci na Twitteru sdílel příspěvek s citátem Nelsona Mandely. Do včerejšího večera mu podporu vyjádřilo 3,3 milionu lidí, což z tweetu učinilo ten nejoblíben­ější v historii sítě.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? V americkém Baltimoru včera časně ráno dělníci na pokyn vedení města odstranili sporné sochy konfederač­ních velitelů z éry občanské války Roberta E. Leeho a Thomase J. Jacksona. Jde o reakci na události v Charlottes­villu. FOTO ČTK/ AP ?? Musely pryč.
V americkém Baltimoru včera časně ráno dělníci na pokyn vedení města odstranili sporné sochy konfederač­ních velitelů z éry občanské války Roberta E. Leeho a Thomase J. Jacksona. Jde o reakci na události v Charlottes­villu. FOTO ČTK/ AP Musely pryč.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia