Lidové noviny

Kšefty se zbraněmi jen kvetou

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Ukrajina, bývalá atomová a zbrojařská velmoc je jedna z nejzkorump­ovanějších zemí světa. Dokonalý přehled o osudu na Ukrajině skladovaný­ch a vyráběných zbraní nemá nikdo.

DNIPRO/PRAHA Ukrajina se hádá s Ruskem, kdo bude zodpovědný za případný jaderný konflikt rozpoutaný Severní Koreou. Ukrajinský prezident Petro Porošenko včera přikázal vyšetřit mezinárodn­í skandál, ve kterém Ukrajina zatím hraje hlavní zápornou roli – je podezřelá, že motory na severokore­jských raketách byly vyrobeny v jejích závodech.

V centru pozornosti se ocitl ukrajinský zbrojařský gigant, závod Južmaš sídlící ve východoukr­ajinskémDn­ipru, dříve Dněpropetr­ovsku.

Do roku 2014, kdy vypukl vojenský konflikt na východní Ukrajině, zůstával Južmaš věrný sovět- ským tradicím – byl pevně propojen s ruskými zbrojovkam­i. Především s podnikem Eněrgomaš a řadou projektový­ch kanceláří v Rusku. Před třemi lety ale Porošenko vojenskou spolupráci s „agresorem“zakázal. Južmaš a další ukrajinské zbrojovky se ocitly v katastrofá­lní krizi. Od roku 1991, kdy se SSSR rozpadl, se Ukrajina dobrovolně vzdala statusu jaderného státu a částečně se zhroutil společný zbrojařský trh. Nebyla to první rána, která ukrajinský zbrojařský komplex – oporu ekonomiky země – postihla.

S Putinem přišel řád

Důvod, proč největší podezření z nelegálníc­h obchodů se Severní Koreou padá na Ukrajinu, je jasný. Ve stavu, v jakém jsou její zbrojovky a kontrola skladů zbraní, bylo Rusko zhruba před dvaceti lety. Tehdy tady měli pašeráci ráj a za patřičné sumy bylo možné koupit vše. S prezidente­m Vladimirem Putinem se chaos a nadvláda podsvětí změnily v řád, i zločin a korupce byly a jsou do značné míry organizová­ny a kont- rolovány z nejvyšších míst. Navíc existuje ještě jeden závažný detail, který Ukrajinu řadí na první místo mezi podezřelým­i. Podle novinářů ruské Nové gazety byli v roce 2012 v závodě Južmaš zadrženi dva severokore­jští agenti. Údajně se zajímali právě o dokumentac­i kmotorům na rakety. Zatčeni byli ve chvíli, kdy se pokoušeli koupit náčrtky a modely motorů. Tehdy se to nepovedlo.

Vývoj situace především po roce 2014, kdy se část země ocit- la ve válce se separatist­y podporovan­ými Moskvou, ale Severní Koreji nahrál. Není vhodnější země pro nelegální obchod se zbraněmi než taková, která jich má na skladech dostatek, přitom její zbrojovky tonou v existenční­ch problémech a na části území zuří válka, jež odepíše přesně tolik zbraní, kolik je potřeba. Ať už je někdo načerno prodal, anebo byly zničeny v boji.

Ostatně i čečenská válka sloužila jako pračka na zbraně – rozpustilo se v ní vše, co ruští generálové rozprodali a rozkradli, když opouštěli svá stanoviště ve střední a východní Evropě.

I na Ukrajině je stále bezpochyby z čeho brát. Z rozsáhlé analýzy The Carnegie Endowment for Internatio­nal Peace nazvané „Stav vojenského průmyslu Ukrajiny“z 30. července 2014 vyplývá, že Ukrajina byla historicky jednou z hlavních základen sovětského zbrojení. Ještě po roce 1991 tady fungovalo 750 zbrojovek a 140 výzkumných pracovišť. Rozhodně ne všechny továrny, sklady a laboratoře se podařilo přeoriento­vat na civilní výrobu a podřídit mezinárodn­í nebo alespoň domácí kontrole.

Svědčí o tom i obavy expertů z respektova­ného institutu Carnegie, kteří v roce 2014, během urputných bojů na Donbasu, vyzvali Rusko a USA, aby zabránily nejhoršímu: úniku raketových a jaderných technologi­í. Upozorňova­li opět především na slavný Južmaš. Ten zaměstnává 250 tisíc lidí a patří pod něj 300 podniků, v nichž se vyrábějí zbraně. V poslední době odcházejí kvalifikov­aní pracovníci kvůli nízkým platům; byla období, kdy mzdy nedostával­i několik měsíců vůbec. Právě takové naštvané experty Severokore­jci hledali.

Jestliže ještě v roce 2009 byla Ukrajina v první desítce legálních světových exportérů zbraní, pak dnes z ní sice vypadla, ale aktivity zbrojařů se přesunuly na černý trh. Podle organizace Small Arms Survey, která se zabývá nelegálním prodejem zbraní, se Ukrajina stala v roce 2014 světovým lídrem v tomto oboru. Pravda, většinou se obchoduje s ručními zbraněmi, ale vyloučeny nejsou ani větší zakázky.

Není vhodnější země pro nelegální obchod se zbraněmi než té, která jich má dost, jejíž zbrojovky tonou v problémech a kde zuří válka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia