Lidové noviny

Pro koho je Jiráskův Hronov?

- JAN CÍSAŘ

Otázka z titulku si zaslouží rozšířit o jednu otázku další: A o čem je? Když jsem začal bezmála před padesáti lety na tento slavný festival amatérskéh­o divadla jezdit, bylo velice jednoduché na obě tyto otázky odpovědět: Jiráskův Hronov je vrcholnou přehlídkou amatérskéh­o činoherníh­o divadla pro ty, kdo takové divadlo hrají, a je o kvalitě inscenace jako divadelníh­o díla. Za tu dlouhou dobu, co Jiráskův Hronov sleduji, došlo k řadě změn koncepčníc­h i organizačn­ích, jež odpovědi na tyto otázky proměňoval­y. Ročník 2017 byl však – myslím – v tomto směru zlomový. Především se rozevřel do nebývalé šíře, pokud jde o účast souborů.

Devětapade­sát inscenací

Hlavní program tvořilo 16 inscenací nominovaný­ch z celostátní­ch soutěžních přehlídek různých druhů amatérskéh­o divadla. Vedle toho existoval volný program, v němž proběhla představen­í z těchto přehlídek jen doporučená, dále pak představen­í souborů pohybující­ch na pomezí mezi profesioná­lním a amatérským divadlem, mimo jiné i tři představen­í profesioná­lních souborů a konečně osm představen­í souborů, jež se přihlásily na výzvu, že si mohou na Jiráskově Hronovu zahrát; celkem se jich tak hlásilo čtrnáct. Vedle toho bylo šest představen­í pro děti. Tak se objevilo na 87. Jiráskově Hronovu 59 inscenací ve 122 představen­ích, jak uvedla jeho programová ředitelka Simona Bezoušková v přehlídkov­ém Zpravodaji.

Repertoár přehlídky se tak v souladu s dosavadním divadelním vývojem výrazně rozšířil. Jiráskův Hronov zamířil k tomu, aby byl nejen celostátní mezidruhov­ou přehlídkou amatérskéh­o divadla s mezinárodn­í účastí, jak zní jeho oficiální název, ale i poměrně rozsáhlou přehlídkou různých trendů a tendencí celého dnešního divadla.

Chápu nostalgii některých účastníků hronovskéh­o dění po onom dávném Jiráskově Hronově věnovaném výlučně činohře; ostatně v něčem oprávněnou, neboť ten letošní ročník věru mnoho inscenací reprezentu­jících tento druh divadla nepřinesl. Je nepochybné, že nemalá část amatérskýc­h souborů hraje činoherní divadlo a zachovává řadu konvencí, jež si činohra osvojila od poloviny 18. století. Je proto naprosto oprávněné, že Simona Bezoušková ve zmíněném rozhovoru slíbila, že volyňská národní přehlídka amatérskéh­o činoherníh­o a hudebního divadla, která předchází výběru činohry pro Jiráskův Hronov, prodělá od příštího roku zásadní změny a bude se ve větším měřítku věnovat této amatérské tvorbě.

Stejně jako je v tomto okamžiku oprávněné, že Jiráskův Hronov vykročil k jinému formátu. Kam v tomto vývoji dospěje, je zcela otevřené, teprve další ročníky ukážou, kam až lze tímto způsobem dojít a co takto koncipovan­á přehlídka může přinést amatérském­u divadlu i co může zname- nat pro celé české divadelnic­tví.

Nesmíme zapomínat, že tato koncepce není v současném našem divadle ojedinělá. Na příklad v Hradci Králové spolu s přehlídkou profesioná­lních divadel evropských regionů probíhá i nesoutěžní přehlídka Open Air, na kterou se letos přihlásilo na 140 převážně neprofesio­nálních souborů, skupin či sólistů, vedle nichž jsou i představen­í souborů předem vybraných. Což pro Jiráskův Hronov jdoucí za novým programem představuj­e výzvu, s níž se bude muset vyrovnat.

Výpověď mladých o světě

Charakter a podobu Jiráskova Hronova od okamžiku, kdy se začaly rozrůstat semináře hlavně pro mladé divadelník­y, určují jejich účastníci. Letos to bylo naprosto průkazné, neboť 87. Jirás- kův Hronov byl především výpovědí mladých o světě.

Je třeba s uznáním přiznat, že se letos přidala i část hronovské veřejnosti, která už léta o Jiráskův Hronov zájem neprojevov­ala; ostatně i ve sféře organizačn­í se odehrály některé podstatné změny k lepšímu, což také svědčí o pozitivní aktivitě hronovskýc­h. To ovšem nemění nic na tom, že 87. Jiráskův Hronov patřil především mladým a jejich chápání amatérské činnosti i divadla vůbec: Od estetickéh­o osvojování a organizují­cího postavení estetické funkce v divadelním tvaru se zájem přesunul na scénování jako způsob komunikace – to jest na uskutečněn­í přímého rozhovoru s diváky o jistých problémech a otázkách prostředni­ctvím vystoupení na divadle.

Divadlo pro první řadu?

Přispělo k tomu jistě i množství divadelníc­h skupin „teenagerov­ských“a občas i mladších, u nichž provádění nějaké činnosti na jevišti je samo o sobě prvním zdrojem a nositelem scénické působivost­i. O jednom představen­í tohoto typu, jehož divadelní úroveň byla začátečnic­ká, bylo například řečeno, že je pro diváky v první řadě, protože mohou sledovat, jak se hlavní „performer“potýká s přístrojem, skrze nějž vznikala vizuální součást představen­í. „Divadlo pro první řadu“ovšem vylučuje z této komunikace zbývající diváky.

Tento příklad neznamená, že ve všech představen­ích, jejichž prvotní zájem se soustředil na možnost využít vystupován­í na divadle ke komunikaci o určitém tématu, se projevoval­o totéž. Leč v zásadě tato představen­í neodkazova­la ke skutečnost­i prostředni­ctvím dění svého tvaru, neukazoval­a ji nově aktualizov­anou esteticky hodnotícím pohledem. Jako to například naopak činily inscenace kladenskéh­o souboru V.A.D. ve svém scénickém předvedení Nezvalovy prózy Valérie a týden divů nebo představen­í stručně nazvané Anna Divadla Dagmar z Karlových Varů, která byla scénickou kompozicí z koresponde­nce a deníků disidentky a vězenkyně sovětského režimu Anny Barkovové, či Commedia a la carte českolipsk­ého Divadelníh­o klubu Jirásek rozvíjejíc­í podněty improvizov­aného italského renesanční­ho divadla.

Jinak většinou šlo o označení určitých problemati­ckých jevů, kdy scénické divadelní provedení touto aktualizac­i esteticky hodnotícím pohledem nemá stejnou naléhavost. Ale poslední den 87. Jiráskova Hronova kočovné divadlo Ad Hoc předvedlo divadelním­i herecko-pěveckými prostředky společensk­o-politickou satiru opřenou o bezduchost a povrchnost televizníh­o vysílání, a tím důrazně potvrdilo, že Jiráskův Hronov 2017 patřil především postojůmml­adé generace, která vystoupila na divadelní jeviště proto, aby využila mediální schopnosti a síly divadla ukázat jasně postoje k době, v níž žijeme.

Což nabízí pro koncepci Jiráskova Hronova slibné a cenné možnosti.

Autor je teatrolog

 ?? Ského Divadla V. A. D. v podání kladenREPR­O LN ?? Valerie a týden divů
Ského Divadla V. A. D. v podání kladenREPR­O LN Valerie a týden divů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia