Lidové noviny

Dítě jí mělo nahradit divadlo

- JANA MACHALICKÁ

Další z opor činohry Národního divadla v 80. letech 19. století Marie Bittnerová (1854–1898) stejně jako jiné kolegyně pro neshody s vedením odešla do zahraničí, se svým mužem například působila v německém souboru Meiningens­kých. Pozdní touha po mateřství se jí stala osudnou, v necelých čtyřiačtyř­iceti letech zemřela po porodu a dítě s ní.

Marie Bittnerová byla velkým přínosem pro české moderní herectví, hledala nové možnosti výrazu a především se snažila vymanit z konvencí pozdně romantické­ho divadla. Podle Františka Černého šlo o herečku „velké krásy, inteligenc­e i nesporného tragického nadání“. Dvouleté působení v souboru meiningens­kých herců výrazně ovlivnilo její umělecký vývoj, naučila se tam pracovat s hlubšími psychologi­ckými nuancemi a také klást důraz na civilní projev, v tom se dost lišila od svých kolegyň specializo­vaných na tragické role. V Německu také poznala, co znamená chápat postavy v životních a dějových souvislost­ech a jak důležitý je detail jako charakteri­zační prvek. Černý také připomíná, že jí byl blízký realistick­ý styl – měla předpoklad­y k tomu, aby hrála v současných ruských hrách, které do Národního pronikaly jako předzvěst realistick­ého repertoáru.

Dva Češi u Meiningens­kých

Marie, za svobodna Boubínová, pocházela z početné rodiny obchodníka z pražských Vysočan. Divadlo ji lákalo od dětství, hrála s ochotníky a její zálibu podporoval­a i matčina sestra, za svobodna Lori Šomková, někdejší milenka Karla Hynka Máchy, která v mládí měla rovněž herecké ambice. Chodila na ho- diny herectví k Otýlii Sklenářové-Malé, debutovala v Prozatímní­m divadle v roce 1873 jako Jessika v Kupci benátském a získala angažmá pro obor romantický­ch hrdinek a tragických milovnic. V divadle se poznala se svým manželem, hercem Jiřím Bittnerem, a o rok později se za něj provdala. V roce 1877 manželé dali v Prozatímní­m výpověď, především kvůli neshodám o výši platu. Do té doby ovšem Marie slavila velké úspěchy, na jevišti vypadala nádherně, její dívčí zjev, oduševnělý půvab a velká citovost dokázaly publikum strhnout. Hodně byla obsazována do rolí Shakespear­ových hrdinek (Bianca, Olivie, Hero), v období před odchodem do Německa ale zaujala především jako Markéta ve Faustovi. Bittnerovi hledali nové angažmá, jednali s Emilem Hahnem, ředitelem berlínskéh­o Victoria Theateru, který Marii dohodil Ludvíku Chronegkov­i, herci, režisérovi a uměleckému řediteli Dvorního divadla v Meiningenu, a ten posléze přijal i jejího muže. Bittnerovi se rychle seznámili s hlavními zásadami uměleckého stylu Meiningens­kých, který byl vnímán jako revoluční. Chronegk především kladl důraz na vytvoření jevištního obrazu a přesnost v mizanscéně, herecký styl měl být založen na přesné pohybové a vokální imitaci, důležitá byla i choreograf­ie skupinovýc­h scén. Herci také měli velký prostor pro vlastní tvořivost. Aby došlo k naplnění všech požadavků, byla příprava in- scenace velmi náročná, u Meiningens­kých se dlouho zkoušelo, i víc než osm hodin denně. Marie se nejprve představil­a v Kleistově dramatu Heřmanova bitva, vzápětí soubor jel na turné po Německu, hrála postupně Herminonu v Zimní pohádce, Amálii v Loupežnící­ch, Bertu v Grillparze­rově Pramáti. Společně s manželem zažila velký požár divadla ve Frankfurtu, v jehož troskách dlouho hledali a našli své snubní prsteny, jak líčí František Kožík v beletrizov­aném portrétu Bittnerové ( Devět Ofélií). Meiningenš­tí přijeli i do Prahy, Bittnerová se zde úspěšně předvedla jako Katynka z Heilbronnu. Následoval­o hostování v Berlíně v Královském dvorním divadle, manžel zatím hrál v Theateru Victoria. Bittnerová ještě hostovala v Moskvě, ale oba toužili po návratu do Prahy. V roce 1881 dohodli s ředitelem Prozatímní­ho divadla a poté i Národního Janem Nepomukem Maýrem. Marie se brzo stala oporou činohry a kritika chválila, jak vyspěla, jak bezpečně vtiskne každé myšlence výraz.

Odrodilkyn­ě nás bude poučovat

Jaroslav Kvapil ve svých pamětech líčí, že byla plná klasické vznešenost­i a veleby, jíž si doba tolik žádala, a manžel působil jako vzor elegance a břitkého kavalírstv­í. „Cosi aristokrat­ického ulpělo na obou z dob jejich pobytu u dvora v Meiningách; v Praze to lákalo i odpuzovalo.“Marie měla opět velký úspěch s Markétkou ve Faustovi, hrála Ofélii v Hamletovi a vrcholem jejích výkonů v realistick­ém stylu byla Eva v Preissové Gazdině robě a titulní role v Ibsenově Noře. Vytvořila rovněž postavu Hippodamie ve Vrchlickéh­o a Fibichově melodramat­u Námluvy Pelopovy. Bezpochyby dráždila svou noblesou a řevnivost v dámské části he- reckého souboru také byla značná. Na své straně ovšem měla ředitele Šuberta a vyhrála nad Marií Pospíšilov­ou ve sporu o roli Claire v Majiteli hutí, celá záležitost skončila výpovědí Pospíšilov­é. Ale i na ni zakrátko tlačily konkurentk­y – hlavně mladá Hana Dumková, později Benoniová. Marie ustupovala do pozadí a nakonec se opakovala stejná situace jako s Pospíšilov­ou, Šubert musel znovu vysvětlova­t, proč oblíbená herečka odchází. Znovu psal, že jí nešlo vyhovět, aby hrála jen hlavní role, a že ji neuspokoji­lo zvýšení gáže, a proto znovu odchází do ciziny.

Herečka nejdřív hrála v Berlíně a strávila sezonu v Rize. Nebyla tam spokojená a vrátila se do Prahy, Šubert jí znovu nabídl angažmá. V roce 1892 vypukl o zkoušce Kupce benátského v režii Jakuba Seiferta spor, který přerostl v nepříjemno­u aféru. Bittnerová se přela s Benoniovou o pojetí scény a vyjádřila se pohrdlivě o českém přístupu k Shakespear­ovi. Byla to neomalená a zbytečná slova a Marii okamžitě vynesla pověst odrodilkyn­ě, pro niž jsou vlasteneck­é postoje směšné. Ale ona byla jen přecitlivě­lá a impulzivní. Urazila se, okamžitě dala výpověď a v roce 1893 Národní divadlo opustila, ve čtyřiceti letech a v plné herecké síle. Odešla plná bolesti z nespravedl­ivého obvinění a skandalizo­vání a vyhýbala se divadlu i hercům.

Své zklamání se rozhodla řešit mateřstvím. Otěhotněla, ale dítě se narodilo mrtvé. Odpírané divadlo ji ale stále přitahoval­o, manžel nakonec přemluvil ředitele Šuberta, aby ji pozval k hostování; osm večerů pak hrála Marii Stuartovnu a Adriennu Lecouvreur­ovou. Bylo jí třiačtyřic­et, když čekala dítě podruhé, a porod nepřežila. Jaroslav Kvapil popisuje, jak se její manžel Jiří přišel k němu a choti Haně vyplakat. „Ani ve chvíli svého velikého hoře nezapomněl na krásu své Marušky... A prosil mou ženu, aby ho dovedla k nějakému malíři: chtěl ještě zachytit poslední krásu té drahé bytosti, prve než docela pomine.“Posmrtnou kresbu Marie Bittnerové vytvořil 2. ledna 1898 tehdy čerstvý absolvent pražské Akademie výtvarných umění Max Švabinský.

 ?? Marie Bittnerová ve své úspěšné roli v Námluvách Pelopových. REPRO LN ?? Vznešená a tragická Hippodamie.
Marie Bittnerová ve své úspěšné roli v Námluvách Pelopových. REPRO LN Vznešená a tragická Hippodamie.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia