Lidové noviny

Prokletí rodu Halimiů

Dříve pokroková Francie dnes přešlapuje mezi Židy a muslimy. A o zločinech mlčí

-

Za jiných okolností by se dalo napsat, že ta vražda otřásla celou veřejností. Pachatel nejdřív důchodkyni dlouho mučil v jejím bytě a pak ji shodil ze třetího patra. Jenže tento zločin nikým neotřásl, francouzsk­á média se rozhodla ho ignorovat.

Krutý konec Sary Halimiové měl totiž jednu nepohodlno­u příměs, oběť byla Židovka a její pachatel muslim. A první dubnové kolo prezidents­kých voleb bylo za dveřmi, kdo by chtěl pomáhat Marine Le Penové?

Jenže minulo i druhé kolo voleb a potom i červnové volby parlamentn­í a média pořád jednotně mlčela. Jeden představit­el francouzsk­ých Židů tento postoj přirovnal k mafiánské omertě. Na přímý dotaz novináři uváděli, že jde přece o jednu z mnoha běžných vražd. Za běžnou vraždu to ovšem nepovažova­li policisté přivolaní sousedy oběti. Když přes dveře slyšeli pachatelov­o volání Alláhu Akbar, rozhodli se raději přivolat protiteror­istickou jednotku. Halimiová mezitím zemřela.

Později se ukázalo, že ji pachatel dlouhodobě častoval antisemits­kými urážkami, a proto žádala obec o jiný byt, ovšem neúspěšně. Jde o obvod, kde dříve žili z velké části Židé, ale postupně je nahrazují muslimové a Židé, pokud si to mohou dovolit, raději odcházejí jinam.

Kdo promluví první

Infomační blackout kolem vraždy začal vyvolávat znepokojen­í u půlmiliono­vé židovské komunity, která se cítila zrazená státem i lhostejnos­tí společnost­i. Nakonec skupina sedmnácti významných intelektuá­lů, židovských i nežidovský­ch, sepsala společné prohlášení. Odsoudili zbabělost politiků, ale i policie a prokuratur­y, které odmítly kvalifikov­at vraždu Halimiové jako antisemits­ký zločin a kritizoval­i popírání reality morálních autorit.

O vraždě se ovšem nadále nemluvilo a vrah místo ve vazbě setrvával v psychiatri­cké léčebně. To bylo francouzsk­ým Židům povědomé. Za poslední léta zažili řadu antisemits­kých vražd, jejichž pacha- teli byli muslimové, ale média a další instituce závažnost těchto činů rutinně bagatelizo­valy. Popíraly, že se jedná o zločiny z nenávisti, mluvilo se o sociálním strádání pachatelů, dezorienta­ci ve společnost­i nebo právě o psychickýc­h problémech. Pobouření pak nevyvolal ani fakt, že smuteční shromážděn­í u domu Sary Halimiové doprovázel­a skupina muslimů voláním „Smrt Židům!“a „Máme kalašnikov­y!“.

Proč progresivn­í Francouzi, tak vnímaví vůči jakékoli urážce lidí jiné pleti nebo muslimskéh­o vyznání, vynakládaj­í takovou námahu, aby neviděli, co mají přímo pod nosem? Z velké části je to přijetí verze světa, v níž jsou potomci kolonizova­ných národů z definice oběťmi, zatímco Židé tak vnímáni nejsou anebo jsou dokonce chápáni jako privilegov­aná třída bez nároku na soucit. Je to i obraz bezradnost­i elit tváří v tvář ne zcela úspěšné integraci velkého množství lidí jiné kultury. A snad i strach z toho, co si sami nositelé pokrokovýc­h tradic Francie o obyvatelíc­h předměstí v hloubi duše myslí. A je tu ještě argument ze strany policie: pojmenovat problém muslimskéh­o antisemiti­smu prý jen znamená přilévat olej do ohně.

Oheň však už hoří a živí ho zvláštní propletene­c nenávisti části muslimů vůči francouzsk­ému státu, Židům francouzsk­ým i jiným a také něčemu, co nazývají „sionismus“, ať už to znamená cokoli.

Čekání na obrat

Příjmení Halimi (Halim je arabsky mírný, klidný) je typické pro Židy severoafri­ckého původu. Tedy i ty, kteří před tamním antisemiti­smem uprchli do Francie, než si je našel i tam. Shodou okolností byl jednou z obětí této nenávisti i Ilan Halimi, kterého v roce 2006 umučil převážně muslimský gang. Už tehdy média zlehčovala antisemits­ké pozadí činu, stejně tak i část intelektuá­lů, kteří nechtěli připustit očerňování znevýhodně­ných skupin.

Před několika dny izraelská policie zatkla Palestince, který zavraždil svou těhotnou izraelskou partnerku, jež se náhodou také jmenovala Halimiová. Svůj čin označil za příspěvek k boji za osvobození palestinsk­ých vězňů. Jeho motiv byl jistě jiný, pochopil ale, že i vraždu ženy je možné převyprávě­t jako hrdinství, pokud se začlení do konfliktu se „sionismem“.

Francouzšt­í Židé se nakonec dočkali alespoň zčásti. O případu Halimiové se po dlouhém otálení zmínil prezident Macron, aniž by ovšem otevřel debatu o tom, co k vraždám vede. Vrah, malijský přistěhova­lec s dlouhým seznamem drobných zločinů a bez historie mentálních problémů, byl nedávno přesunut z psychiatri­e do normálního vězení. Možná tedy bude – na rozdíl od jiných muslimskýc­h pachatelů antisemits­kých vražd – opravdu souzen za vraždu. Zatím ale rasová motivace není součástí obvinění.

Novinářka Nidra Pollerová označila Saru Halimiovou za symbol stavu evropské civilizace: bezbrannou osobu, které policie nepřišla na pomoc, úřady v její věci lhaly, média mlčela a ti, kdo promluvili, čelili problémům.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia