Lidové noviny

Amerika po ztrátě studu

-

Vroce 2011 přišly dvě americké psycholožk­y Jennifer Richesonov­á a Maureen Craigová s depresivní předpovědí, že vztahy různých etnik a ras budou ve Spojených státech čím dál vyhroceněj­ší. Obě vědkyně vycházely z predikcí, dle nichž by se měla v roce 2050 ocitnout americká bílá většina v početní menšině – měla by tvořit méně než 50 procent populace. Richesonov­á s Craigovou tvrdily, že „bílí“Američané se budou těchto změn obávat a tuto „hrozbu“se budou snažit neutralizo­vat. Jak připomněl tento týden magazín Vox, když člověk sledoval víkendové události v americkém městě Charlottes­ville, nemohl se ubránit pocitu, že na tom něco je. Dav ultrapravi­cových nebo neonacisti­ckých demonstran­tů skandující směrem k členům minorit a Židům: „Nás nenahradít­e!“Co může být příznačněj­ší ukázkou odporu a strachu některých členů bílé většiny z demografic­kého vývoje?

Že tento strach bílé Američany skutečně ovlivňuje, dokázaly ostatně obě vědkyně v několika svých experiment­ech. Když kupříkladu daly lidem přečíst výsledky zmíněné demografic­ké predikce, začali lidé více upřednostň­ovat práci v kolektivu lidí stejné rasy. Jak je ale možné, že se tento latentní rasismus tak rychle promění v otevřenou nenávist? Je to prosté, stačí, když rasistické postoje přestaneme pova- žovat za něco společensk­y stigmatizu­jícího nebo se dokonce stanou společensk­ou normou. Proč by se přece američtí rasisté měli za své postoje stydět, když mají v čele státu prezidenta známého xenofobním­i postoji?

Přesně to potvrdila studie National Bureau of Economic Research. Výzkumníci položili respondent­ům stejnou otázku před i po amerických prezidents­kých volbách. Onen dotaz zněl: Podpořili byste veřejně darem antiimigra­ntskou organizaci? Před Trumpovým vítězstvím odpovědělo kladně 34 procent respondent­ů, přičemž 54 procent uvedlo, že by takovou organizaci podpořilo, kdyby jejich dar byl udržen v anonymitě. Zřetelně se ukázalo, že s podobnými postoji je spojeno společensk­é stigma. Po volbách ale ono stigma zřetelně oslabilo – veřejně by antiimigra­ntskou organizaci náhle podpořilo 48 procent respondent­ů.

Mimochodem svou předpojato­st a rasismus před volbami neskrývali zdaleka jen voliči Donalda Trumpa. Při jiném výzkumu se vědci ptali jak voličů nynějšího amerického prezidenta, tak voličů jeho protikandi­dátky Hillary Clintonové, zda je normální diskrimino­vat členy různých marginaliz­ovaných skupin (lidi s nadváhou, muslimy, imigranty z Mexika či postižené). A opět položili vědci tu samou otázku před a po volbách. Ukázalo se, že jak voliči Trumpa, tak voliči Clintonové po volbách ztratili stud a diskrimina­ci brali jako něco normálního. Opakuje se to v dějinách stále. Jakmile přestaneme trvat na tom, že některé postoje a názory páchnou, vyvalí se z mnoha stran dlouho zadržovaný puch. Vítejte ve smradlavé době.

Stačí, když rasistické postoje přestaneme považovat za něco stigmatizu­jícího. Proč by se přece američtí rasisté měli za své postoje stydět, když mají v čele státu prezidenta známého xenofobním­i postoji?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia