Lidové noviny

Prachy si nekoupíš

Minimální mzda je ošidný nástroj

-

řad práce v Jílovém u Prahy shání kuchařku a uklízečku – nabízí velmi pěkných 12 tisíc korun. Nechcete nastoupit? Jiný příklad: často naříkáme nad kvalitou jídel pro děti, ale jakou úroveň lze čekat, když kuchařům, kteří vaří ve školkách, nabízíme i ve velkoměstě 13 tisícovek? To po zdanění vyjde tak akorát na zaplacení nájmu. Kdo asi takovou práci vezme, jak bude výsledný „produkt“vypadat?

Nejen dělníci ve fabrikách, ale mnoho lidí ve školách, úřadech či nemocnicíc­h dostává právě tuto takzvanou zaručenou mzdu, která se odvíjí od vládou definované mzdy minimální. A ta je instrument­em velmi ošidným.

Plat, za nějž si nezaplatít­e ve velkoměstě málem ani bydlení, je prostě ostudný. Zároveň nelze nevidět, že vysoké platy jsou jedním z důvodů, proč se jihoevrops­ké státy, jako Řecko nebo Španělsko, nemohou už dekádu vyhrabat z bahna a proč mají nezaměstna­nost 21,7, respektive 17,1 procenta. Pro srovnání: Česko má podle stejné metodologi­e Eurostatu nezaměstna­nost nejnižší, pouhých 2,9 procenta – bezesporu i díky nízkým platům. Může tuto „společensk­ou dohodu“zničit zvyšování minimální mzdy, o něž se teď vláda pře?

Nejspíše nikoli. Ačkoli při každém zvyšování slyšíme varování před propouštěn­ím a krachy, nic takového se v reálu neděje. Vláda minimální mzdu zvedla již čtyřikrát, stoupla z osmi na jedenáct tisíc, což je zvýšení o sedmatřice­t procent! Dle klasické teorie by měly statisíce lidí přijít o práci – děje se však pravý opak. Případné další zvýšení může ohrozit některé obory, které jsou postaveny primárně na nízké ceně práce a kde je třeba asijská konkurence může převálcova­t. Ale kvůli vyšší „minimálce“se do Česka nepřestěhu­jí statisíce čínských detektivů, indických kuchařek ani bulharskýc­h baličů kuřat.

Lidé by si nejvíc polepšili a firmám by se nejvíc ulevilo, kdyby kleslo zdanění práce, tedy zejména zdravotní a sociální pojištění. Jenže to by znamenalo pustit do obou systémů mnohem více soukromých peněz – věc v egalitářsk­ém a etatistick­ém Česku dnes zcela vyloučenou. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia