Lidové noviny

Zdravotní pojišťovny, konkurujte si

-

Jedním z témat blížících se voleb je nemocné zdravotnic­tví. Zde údajně chybějí peníze, což od politiků a lékařských odborářů slýcháme často. Musí se šetřit.

K evergreenů­m před volbami patří, že politici zvažují a slibují, že by se výrazně ušetřilo sloučením zdravotníc­h pojišťoven! A to nejlépe jen do jedné.

Za uspořené peníze by se přilepšilo lékařům, sestrám, či dokonce pacientům anebo by se opravily např. nemocniční budovy. Kouzlu mámení slučování zdravotníc­h pojišťoven v minulosti podlehl nejeden politik levicový, ale také třeba bývalý ministr financí Andrej Babiš.

Na první pohled logické a atraktivní. K čemu více pojišťoven, když dělají z pohledu pacienta-laika de facto totéž. Ten, kdo zde očekává stamiliono­vé, či dokonce miliardové úspory, zapomíná na zásadní věc. Provozní náklady českých zdravotníc­h pojišťoven jsou již dávno ze zákona zastropova­né procentem (3,3 procenta) z celkových nákladů pojišťovny.

Matematick­y: k čemu by bylo sloučení dobré, když by procento nákladů bylo pořád stejné? Tři procenta budou stále tři procenta, jen jinak rozložená. Kýžené miliardy přinést nemohou, stále to budou tři koruny třicet haléřů z každé stokoruny.

Slučování pojišťoven není způsob, jak ušetřit. Ruku na srdce, jestliže by zamýšlená „slučovačka“přinesla očekávané miliardy, myslíte, že by ji politici už dávno neprovedli?

Nabízí se jiné řešení – změňme zmíněné procento (3,3), to je již racionálně­jší, avšak též nepříliš reálné. Podle dat Organizace pro ekonomicko­u spolupráci a rozvoj (OECD) je citované „nákladové procento“jedno z nejnižších v Evropě.

K tématu pojišťoven mám jiný námět – politici by měli nastavit zákony tak, aby zdravotní pojišťovny mohly reálně více soutěžit o zájem a sympatie klientů – tedy nás pacientů.

To je jedna z věcí, které české zdravotnic­tví potřebuje – skutečnou soutěž o pacienty, nikoliv slučování pojišťoven. Nesmí se stávat, jak je tomu fakticky nyní, že všechny pojišťovny vykonávají skoro to samé, k čemuž je nutí dnešní legislativ­a.

Kdy se dočkáme blahodárné­ho stavu, kdy si budou pojišťovny opravdu konkurovat a pacienti z toho budou mít užitek? PETR KOLMAN

Matematick­y: k čemu by bylo sloučení pojišťoven dobré, když by procento nákladů zůstalo stále stejné? Tři procenta budou přece stále tři procenta, jen jinak rozložená.

 ?? Právník a VŠ učitel ??
Právník a VŠ učitel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia