Lidové noviny

Až příliš vypečené dotace

- Ad LN 4. 8.: Zelený trávník, nebo smrt Michal Vejsada – člen Českého klubu olympionik­ů

Dotační kauza v oblasti sportu dostává další ránu, a to obviněním České unie sportu (ČUS) v čele s jeho předsedou. Je velice zarážející, že sportovní svazy do dnešního dne neučinily prohlášení (asi to nejde, když obvinění nadále zastávají své funkce) a nevyzvaly předsedu, respektive vedení ČUS k rezignaci. Dotační kauza nejvíce poškodila sport jako takový, což nemá v historii sportu obdoby.

Sportovní svazy by měly neprodleně zaujmout stanovisko, kde presumpce neviny by neměla mít své opodstatně­ní (na veřejné činitele by se vztahovat neměla), a obviněné osoby doživotně ze sportu vyloučit. Pokud se členové těchto sdružení budou chovat způsobem, že se jich tato kauza netýká, pak zřejmě podporoval­i systém, v němž se s dotacemi takto nakládalo. Už jenom skutečnost, že se dle informací vmédiích zvýhodňova­l generální sekretář Fotbalové asociace ČR, přesně popisuje fungování daných struktur. Pokračovat lze tím, že na úkor FK Vigantice obdržel dotaci FK Semice, a sice ve výši 15 milionů korun; ve stejném klubu je přitom předsedou pražský zastupitel Březina a také zde působí či působil pravomocně odsouzený Pavel Švarc – ten figuroval v kauze Bohemians, kde šlo o finanční podvod ve výši zhruba 60 milionů korun. Je divné i to, že předseda FK Vigantice nepodal trestní oznámení.

Příkladem, jak se zneužívají dotace, jsou i dotace do vyhřívanýc­h trávníků, kdy tuzemské společnost­i, které lze spočítat na prstech jedné ruky, mají všechny skoro stejnou cenu (16–20 milionů; není zde kartelová dohoda?). Ve finále se vyhřívaný trávník nepoužije a ligové utkání, jako třeba to mezi Bohemians a Viktorií Plzeň, se musí odložit. Přitom zahraniční firma, která dělala vyhřívaný trávník například pro Bayern Mnichov, Ajax Amsterdam a další, zhotoví vyhřívaný trávník za konečnou cenu kolem 9 milionů korun. To je jeden ukázkový příklad, jak se vytahují státní peníze, vlastně peníze daňových poplatníků do soukromého sektoru.

Ví se, že ti, kdo dotace schvalují, očekávají, že budou „po zásluze“finančně obdarováni, popřípadě politicky zvýhodněni. Ze sportu je tak dojná kráva pro vyvolené. Je zarážející, že i obviněným spolkům, jako jsou ČUS či FAČR, je ministerst­vo školství připraveno dotace poskytnout. Pane ministře školství, nebylo by logické, aby do vyřešení celé kauzy byly dotace do ČUS a FAČR pozastaven­y? Názory v této rubrice nemusejí vyjadřovat stanovisko redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia