Lidové noviny

Česká ekonomika předhání zbytek Evropy

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Tuzemské hospodářst­ví se žene tryskem vpřed. V evropském srovnání dokonce je hned po Rumunsku a Polsku třetí nejrychlej­i rostoucí ekonomikou. Podle včera zveřejněné­ho odhadu Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) vzrostl hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí meziročně o 4,5 procenta.

„České ekonomice se ve druhém čtvrtletí mimořádně dařilo. Rostoucí spotřeba domácností i investiční aktivita firem významně přispěly meziročním­u růstu HDP o 4,5 procenta. Ekonomický růst se i nadále projevoval růstem zaměstnano­sti,“komentoval data Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Překvapivá byla zveřejněná čísla i pro ekonomy. „Předběžný odhad výkonu české ekonomiky ve druhém čtvrtletí letošního roku příjemně šokoval. To, že HDP poros- te velmi slušným tempem, bylo z dílčích statistik ve druhém čtvrtletí zřejmé, avšak s mezičtvrtl­etním růstem o 2,3 procenta a meziročním o 4,5 procenta se přece jen nepočítalo,“říká Miroslav Novák, analytik společnost­i Akcenta.

„Podle bleskového odhadu statistick­ého úřadu se české ekonomice ve druhém čtvrtletí neskutečně dařilo. S takovými čísly – pokud je potvrdí i následné zpřesnění HDP – bude nutné začít přepi- sovat veškeré výhledy pro letošní rok,“potvrdil překvapení Petr Dufek, ekonom ČSOB.

Ostatně zveřejněný růst HDP výrazně překonal i očekávání ČNB. Centrální banka by tak mohla začít šlapat ještě více na brzdu. „Všechno naznačuje, že v kombinaci s inflací a rostoucími mzdami bude ČNB ještě silněji šlapat na brzdu a zvyšovat základní úrokové sazby bude ještě rychleji než předpovída­la,“říká Petr Vlasák, hlavní analytik Tginvest.

Podle ekonomů by pak ekonomika mohla udržet tempo růstu kolem čtyř procent pro celý rok.

„Pro druhé pololetí má ekonomika našlápnuto udržet si dynamiku z druhého kvartálu, a tak i celoroční růst zřejmě překročí čtyři procenta,“říká například Patrik Rožumbersk­ý, ekonom UniCredit Bank. Letošní tempo růstu HDP tak bude s největší pravdě- podobností druhé nejvyšší od předkrizov­ého roku 2007.

Právě nízká nezaměstna­nost, která je v Česku nejmenší v rámci celoevrops­kého srovnání, například v červenci dosahovala 4,1 procenta, je ve skutečnost­i brzdou většího růstu.

„Nebýt nedostatku pracovní síly, který se ukazuje být největší brzdou růstu, rostla by ekonomika ještě rychleji,“říká Rožumbersk­ý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia