Lidové noviny

Bič na lačné taxikáře a štědré Irsko

-

schválil novelu která zpřísňuje postihy za nelegální taxislužbu

na o silniční dopravě,

a posiluje pravomoci obcí při stanovován­í podmínek pro její výkon. Novela ve Sněmovně přitáhla pozornost kvůli návrhům souvisejíc­ím s alternativ­ními sdílenými taxislužba­mi typu Uber, poslanci ale žádný návrh nepřijali. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.

BYZNYS DNE

záko-

O taxikářsko­u licenci bude moci řidič dle novely přijít hned po prvním závažném přestupku, jako je například předražová­ní jízdného a nepoužití taxametru. Kontrola se bude moci uskutečnit v cizím jazyce a je možné z ní pořizovat audio i videozázna­m bez vědomí kontrolova­ného řidiče. Ten, který nemá oprávnění řidiče taxislužby a ani tuto činnost nevykonává legálně pro určitého dopravce, může dostat až stotisícov­ou pokutu.

odmítá požadavek EU, aby od Applu zpětně vybralo daně.

Irský ministr financí Paschal Donohoe v rozhovoru pro německý list Frankfurte­r Allgemeine Zeitung (FAZ) řekl, že Dublin není povinen žádosti Evropské komise vyhovět. Ta chce, aby Dublin od amerického IT giganta zpětně vybral daně ve výši 13 miliard eur (téměř 339 miliard korun); postup firmy Komise přirovnala k čerpání státních dotací.

„Nejsme globálním výběrčím daní pro všechny,“uvedl ministr v rozhovoru s tím, že daňové zákony, z kterých Apple těžil, se vztahovaly na všechny firmy. Nebyly tedy šité na míru Applu. Ministr také řekl, že jednání Applu nebylo v rozporu s legislativ­ou Irska ani Evropské unie. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia