Lidové noviny

Průměrná sazba hypoték mírně klesla

-

PRAHA Průměrná úroková sazba hypoték v červenci klesla na 2,02 procenta z červnových 2,04 procenta. Naposledy se snížila loni v listopadu. Vyplývá to zúdsajů Fincentra Hypoindexu.

Loni v listopadu a prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. V prosinci začal platit zákon o spotřebite­lském úvěru a velké banky v této souvislost­i ohlási- ly růst sazeb. O hypotéky byl letos v červenci zájem podstatně menší než v předchozím měsíci. V červenci si pro hypoteční úvěr přišlo do bank 7213 klientů, což je o 3609 méně než v červnu.

V sedmém měsíci roku si lidé sjednali hypotéky za 14,6 miliardy korun. V červnu se přitom objemy vyšplhaly na 22,2 miliardy korun. Průměrná hypotéka přesáh- la dva miliony korun. Měsíční splátka milionové hypotéky na 20 let činí 5068 korun, na 15 let pak 6444 korun.

Hypotéky kopírují nejen minulý rok, ale i ty předešlé. V červenci je vždyckymen­ší zájem o hypotéky než v červnu.

Ačkoliv se úrokové sazby pohnuly mírně směrem vzhůru, data portálu Cemap.cz – cenové mapy ukazují, že se nyní nájmy ve většině regionů pohybují nad hranicí měsíční splátky hypotéky. Je finančně výhodnější platit hypotéku než bydlet v pronájmu, upozornil ředitel portálu Ondřej Hon.

Česká národní banka 4. srpna rozhodla o zvýšení základních úrokových sazeb. Zvýšení je minimální, do hypotečníc­h úvěrů se podle Rajdla změna sazeb promít- ne nejspíš jen v řádu desetin procenta. „Je to spíš naznačení směru, kam sazby mohou směřovat. Reálné úrokové podmínky se tím změní minimálně,“řekl tehdy guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Pokles průměrné sazby hypoték v Česku je labutí písní končící doby extrémně levných peněz, míní analytik Cyrrusu Lukáš Kovanda. V následujíc­ích měsících budou podle něj hypotéky opět zdražovat, a to pravděpodo­bně výrazněji než v prvním pololetí. Důvodem je zdražování zdrojů namezibank­ovním trhu, které je důsledkem zpřísňován­í měnové politiky. Toto zpřísňován­í je zatím opatrné, avšak v příštím roce již bude razantnějš­í a komerční banky se tomu v předstihu budou muset přizpůsobi­t, uvedl Kovanda. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia