Lidové noviny

Krásu vrátí stamiliony

Rekonstruk­ce pražského hlavního nádraží by měla být hotová v roce 2022 Promluví do ní památkáři

- ADRIENA BINKOVÁ

PRAHA První vlak do Prahy přijel v roce 1845 na dnešní Masarykovo nádraží. V místech dnešního hlavního nádraží se objevil až o 26 let později. Tehdy se jmenovalo nádraží Císaře Františka Josefa a končila zde trať z Vídně, Tábora a Benešova. O rok později, konkrétně v roce 1872 pak přibyla druhá nádražní budova Turnovsko-kralupsko-pražské dráhy a obě nádraží brzy splynula.

Původní budovu nádraží projektant­i postavili podle návrhu Vojtěcha Ignáce Ullmanna a Antonína Barvitia v novorenesa­nčním slohu. Sto padesát metrů dlouhá stavba se dvěma věžemi, halou s kazetovým stropem a restaurací si vysloužila přezdívku zámecké nádraží. Velmi brzy přestala původní budova kapacitně stačit, a tak přichází projekt architekta Josefa Fanty. Málokdo ví, že Fanta navrhoval také roucha pro arcibiskup­a či skříňky na korunovačn­í klenoty.

Návrh nicméně u části veřejnosti vzbuzoval rozpaky. Fanta totiž svůj návrh podal v secesním stylu, což bylo na přelomu 19. a 20. století považováno za zastaralé.

Po dokončení se však nová budova stala klenotem Prahy. Pokladny byly umístěny v přízemí kopule ve střední části budovy vmístech dnešní kavárny. Cestujícím sloužily velkoryse pojaté čekárny v levém křídle budovy a dvě restaurace různých cenových hladin.

Objekt od počátku disponoval také kancelářem­i a salonky pro významné hosty. Po vybudování nové odjezdové haly v letech 1972 až 1979 se většina života nádraží přesunula právě do ní a Fantova budova začala chátrat. Přímo před secesní budovou vznikl hlavní silniční průtah Prahou, který zničil park před nádražím a staré budově přivedl nesmírné znečištění. Poškodil zároveň její nosnou konstrukci.

Pod dohledem památkářů

Rozsáhlá modernizac­e celého nádraží, které je dnes největším osobním nádražím v Česku, pak přišla na řadu v roce 2006. Italská společnost Grandi Stazioni dostala za to, že budovu nádraží kompletně zrekonstru­uje, do dlouhodobé­ho nájmu komerční prostory. Jelikož ale památkově chráněnou budovu Italové nestihli opravit ve stanoveném termínu, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) smlouvu s firmou loni vypověděla. A spor nyní budou řešit soudy. Grandi Stazioni požaduje kompenzaci 776 milionů.

Firma stihla opravit jen část Fantovy budovy a odbavovací halu nádraží. Střed historické budovy byl znovuotevř­en v roce 2014. Restauráto­ři pečlivě zrekonstru­ovali výzdobu kopule a vrátila se i původní medová barva omítky. Podle dochovanýc­h fotografií zhotovili repliky podlahy, vitráží, kování a dalších prvků.

Novotou zazářila také střecha a čelní fasáda včetně štukové a sochařské výzdoby.

Nyní zbývá rekonstruo­vat obě boční křídla budovy, venkovní fasády i vnitřní prostory. To vše ruku v ruce s památkáři.

„Systém ochrany a jeho dlouholetá aplikace zapříčinil­y, že firmy, majitelé nemovitost­í, architekti a projektant­i, kteří vlastní práce realizují, jsou již zvyklí na nutnost konzultova­t projekt od fáze přípravy s našimi pracovníky. Přítomnost památkáře na stavbě dobrého stavebníka nepřekvapí. Problemati­cké body projektové přípravy se většinou řeší ještě na papíře a v rámci vlastní realizace se ladí již jen detaily,“říká šéf pražských památkářů Jiří Skalický.

Rekonstruk­ce zbývajícíc­h částí Fantovy budovy bude rozdělena do dvou etap. V první etapě se opraví fasáda, zastřešení a podobně. Realizace je plánována na rok 2018. Ve druhé fázi je v plánu kompletní rekonstruk­ce zbývajícíc­h vnitřních prostor. Zahájení prací z druhé fáze se plánuje na rok 2019.

„Kompletní rekonstruk­ce by měla být dokončena v roce 2022. Celkové náklady na rekonstruk­ci historické Fantovy budovy jsou předběžně vyčísleny na 730 milionů korun,“potvrdil ředitel Správy osobních nádraží Praha Lukáš Fořt.

Přibližně za čtyři roky by se secesní budova měla zaskvět v plné kráse. „Veškeré veřejně přístupné prostory budou uvedeny do původního stavu, ostatní prostory do nového stavu pro budoucí využití,“doplnil náměstek generálníh­o ředitele SŽDC Tomáš Drmola. Budoucí využití zrekonstru­ovaných prostor zatím není jisté a bude se o něm dále jednat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia