Lidové noviny

Při opravách je potřeba kompromis

-

je skloubit zachování památkové hodnoty s funkčností budovy pro další provoz, říká ředitel odboru památkové péče pražského magistrátu

Jiří Skalický.

LN Jak obtížné je skloubit památkovou ochranu nádražní budovy s požadavky investora v případě hlavního nádraží?

Prioritou by mělo být nejen zachování památkovýc­h hodnot stavby, ale především funkčnost provozu. Pokud se vyskytne zásadní názorová kolize mezi památkovou péčí a investorem, nelze u staveb tohoto typu volit silové řešení, vždy je nutný kompromis z obou stran.

LN Jak vnímáte snahu prohlásit některá nádraží za památky, aniž by bylo jasné jejich další využití?

Pokud se jedná o nádražní budovy, které jsou významnými nositeli památkovýc­h hodnot ve všech směrech, pak se domnívám, že by měly být pod památkovou ochranou. Kulturní dědictví, kterým tyto stavby a s nimi mnohdy spojené historické milníky jsou, je dědictvím nás všech.

LN Jak se díváte na osud vyšehradsk­ého nádraží, měl by mít stát možnost nějak zasáhnout v případě, že se majitel kulturní památky o památku náležitě nestará?

Osud bývalého nádraží Vyšehrad je oříškem pro všechny zaintereso­vané strany. Stát již opakovaně zasáhl: za ubourání čekárny byla v roce 2008 tehdejšímu vlastníku udělena pokuta. Náš odbor památkové péče MHMP se stávajícím vlastníkem opakovaně vede řízení o nápravě technickéh­o stavu budovy. Komunikace s majitelem o konkrétním postupu oprav je ovšem obtížná. bin

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia