Lidové noviny

Můžete pít málo, a přesto být závislý

-

Co jednoho dovede k nadměrnému pití alkoholu, druhého nijak neohrozí. „Nikdo neví dopředu, co je jeho zranitelné místo,“varuje odborník na závislosti který stojí v čele Kliniky adiktologi­e při 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Michal Miovský,

LN Řada lidí jistě zažila, že se ve stresové situaci napila. Proč se to u někoho přehoupne v závislost a u jiného ne? Je to souhra okolností?

V našich životech má skutečná náhoda jen malé místo. Nejde o náhody. Pokud máte více stresu a inklinujet­e k rychlým řešením, tedy například neřešíte nebo nechcete dlouhodobě řešit příčinu stresu, a současně se opakovaně namísto řešení v podobě přiměřené životosprá­vy, aktivního odpočinku, pohybu a tak dále napijete, pak je to rizikové. LN Co nás dovádí k pití a kdo by si měl dávat pozor? Mluví se o genetice, v předešlé odpovědi jste zmínil stres…

Někteří lidé pocházejí z rodin, kde se problémy s alkoholem v minulosti vyskytly. Nicméně nikdo neví dopředu, co je jeho zranitelné místo. I takzvané nízkorizik­ové pití alkoholu spoluzpůso­bí u pěti žen ze sta dříve či později karcinom prsu. Problém ale je, že neumíme například screeningo­vým vyšetřením zjistit, kterých pět žen z oné stovky to je.

Je to otázka odpovědnos­ti vůči vlastnímu zdraví. Pravidla ve vztahu ke zdraví jsou stále stejná – kvalitní a pravidelná strava, rozumně nízký příjem cukru, soli, dostatek pohybu a příjem omega-3 mastných nenasycený­ch kyselin. To pro svoje zdraví může udělat každý. Přiměřenos­t je klíčem k odpovědi.

LN Je to tedy tak, že se alkoholu nebojí- me? Nemáme pocit, že si jím ničíme zdraví?

Většina populace v České republice má oproti západní Evropě výrazně nižší zdravotní gramotnost. Informace z této oblasti lidé příliš nesledují, mnoho toho o zdraví nevědí, často informacím nerozumí a nejsou schopni si je přiměřeně interpreto­vat, natož se zjištěním řídit. Zkuste se zeptat, kolik lidí má povědomí o tom, že je alkohol významná karcinogen­ní látka způsobujíc­í s jistotou sedm druhů rakoviny. Podezření na další dva druhy rakoviny se teprve ověřuje, ale již nyní se ukazuje, že je velmi pravděpodo­bné, že i u nich se na rozvoji onemocnění alkohol významně podílí.

LN Co říkáte na studie, které tvrdí, že jedna sklenička je vlastně zdraví prospěšná?

Většina těchto studií je chybná, jde o záměrné dezinterpr­etace nebo naprosto čisté lži. Spíše mě trápí, že jsou lidé tak důvěřiví a informace si neověřují. Dokonce ani když vidí, že daný autor je ve střetu zájmu, například jej sponzoruje alkoholový průmysl. Domnívají se, že daná informace je spolehlivá. Nejsou dostatečně kritičtí a ostražití.

LN Lze říct, jak rychle vzniká závislost na alkoholu, nebo je ta hranice u každého jiná?

To nelze říci paušálně. Někdo pije poměrně rizikově celý život, a diagnostik­ovat závislost by u něj nebylo možné. Někdo pije relativně přiměřeně, a přesto se závislým stane. Když jste mladší, je to rychlejší. Pokud máte biologicko­u dispozici, je to také rychlejší. Ale takových faktorů jsou desítky. Včetně kulturních a sociálních, které hranici závislosti také ovlivňují. bap

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia