Lidové noviny

Petr Zídek: Utajená láska prezidenta Masaryka

- Zítra:

Tomáš G. Masaryk se do Oldry Sedlmayero­vé zamiloval ve věku, kdy většina lidí již na milostné výboje příliš nepomýšlí. O to vášnivější jeho vztah k Oldře byl. Láskou k moravské literátce se prezident snažil překonávat osamělost, v níž ho uvěznila jeho funkce a také puritánská rodina. S nikým jiným po smrti manželky Charlotty nenavázal Masaryk tak důvěrný vztah jako právě s Oldrou. Kniha Utajená láska prezidenta Masaryka vyjde 11. září 2017.

drah při penzionová­ní jejíhomanž­ela. Prezident ji odkázal na svou kancelář, které stížnost přednesla 7. dubna. Hlavním problémem bylo, že penzionová­ní znamenalo také výpověď ze služebního bytu na tetčickém nádraží. Oldra chtěla, aby byl nájem prodloužen do konce roku, protože manžel churavěl a syn měl před dokončením studií. Referent prezidents­ké kanceláře ing. Člupek, který evidentně nebyl zasvěcen do povahy Oldřina vztahu kMasarykov­i, se při projednává­ní dost divil tomu, že se paní Sedlmayero­vá s takovou žádostí obrací na hlavu státu. Ta mu to dost nepřesvědč­ivě vysvětlova­la tím, že Masaryka zná z doby předválečn­é, kdy se „jí jako poslanec ujal u ministra Forstera, když byla za svoje přesvědčen­í (vystoupila z církve ř. k.) rakouskými úřady perzekuová­na“, a tak se na něj obrací, když je nyní „znovu perzekuová­na“. Věc se po intervenci prezidento­vy kanceláře nakonec vyřešila kompromise­m: dráhy ponechaly Sedlmayero­vým byt na nádraží až do konce září 1933.

Ministryni! Ale kdo?

Permanentn­ě Oldra u prezidenta lobbovala v ženských věcech. Například v září 1929 psala prezidento­vi, že předsedkyn­ě Ženské národní rady Františka Plamínková by ráda viděla ve vládě nějakou ženu. K tomu ji inspiroval příklad Velké Británie, kde se v červnu 1929 stala první žena – Margaret Bondfieldo­vá – členkou labouristi­ckého kabinetu. Masaryk k tomu Oldře psal: „Ženský ministr! Kdo? Pro který obor? Situace není příznivá pro věc; politická situace všem stranám ukládá starosti takové, že by podle mého odhadu v žádné nebylo smyslu pro požadavek. A právě z téhož důvodu by situace ženy byla velmi těžká, mohla by ženy spíše poškodit. Ale pro všecky případy opětuji: kdo, která strana, pro jaký obor?“V další části dopisu se dále vyjadřuje k Oldřině blíže neznámé prosbě za zaměstnank­yně drah: „Na železničář­ky budu pamatovat. Nedělejte si starosti s tím konzulství­m: vždyť se nedám slepě vést, každý návrh si promyslím a udělám jen to, co je možné a správné.“Prosadit ministryni bylo i nad prezidento­vy síly, i když on sám by něco podobného jistě uvítal: první ženou ve vládě se stala až deset let po Masarykově skonu Ludmila Jankovcová.

Kráceno, mezititulk­y redakční

První ukázka z životopisu Ivana M. Havla od Jany Wohlmuth Markupové.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia