Lidové noviny

Selhali v klíčových chvílích

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Fotbalisté Slavie v úvodním zápase play off Ligy mistrů prohráli na hřišti APOEL Nikósie 0:2. Jelikož selhali v klíčových okamžicích, má do hlavní fáze lépe nakročeno kyperský celek.

NIKÓSIE/PRAHA Ne, slávisté na Kypru rozhodně neodehráli zbabrané utkání. Dokonce bylo v jejich silách přivézt pro odvetu přijatelně­jší výsledek s alespoň jednou vstřelenou brankou.

Doplatili však na několik momentů, z nichž nepříznivý výsledek vzešel. Pojďme si je probrat popořadě. Od úvodního hvizdu neuplynula ani minuta a půl a sešívání už prohrávali. To je samo o sobě obrovská chyba. Pražané domácím umožnili šťastně skórovat špatným pokrytím rohového kopu. Především trio Škoda, Ngadeu, Van Buren si prostor malého vápna hlídalo dost nedůrazně, díky čemuž se de Camargo mohl dostat k efektivní teči, kterou míč poslal mimo Laštůvkův dosah.

V 10. minutě zase defenzivní řada nedokázala po zmatečné rozehrávce velezkušen­ého Rotaně včas utnout akci Nikósie a Aloneftis krásným lobem zvýšil na dvougólový rozdíl. Pravý bek Frydrych byl přitom v inkriminov­anou chvíli o dvacet metrů dál vepředu a jeho strana zůstala zcela odkrytá.

„Byla to pro nás velká sprcha. Branky, co dali, byly po našich hrubých chybách. Prospali jsme začátek jako v Borisově,“zlobil se kouč Jaroslav Šilhavý.

„V téhle soutěži je obrovská chyba takhle brzy inkasovat, my ty chyby navíc udělali dvě a to nás může stát postup,“ví záložník Josef Hušbauer.

Svým způsobem se na nedorozumě­ních podepsaly zraněními vynucené změny v sestavě, kdy za Deliho na stoperu zaskakoval Ngadeu a tvořivého Dannyho nahradil novic v sestavě Stoch.

Slávisté se před zápasem jistě burcovali, že se nesmí nechat semlít důležitost­í utkání ani bouřlivou atmosférou, jenže přesně to se v úvodu stalo. „Možná hráče mohlo ovlivnit, že první standardka byla před plnou tribunou domá- cích. U nás to taky funguje,“podotkl Šilhavý.

Slávisté si přitom po vyhraném losu zvolili, že chtějí mít první poločas v zádech domácí kotel. „Vymstilo se nám to. Chtěli jsme druhou půli útočit na tu branku, která byla plná fanoušků. Podobně jako máme ve zvyku v Edenu do té naší tribuny. S Jihlavou nám to vyšlo, teď ne,“smutnil trenér Pražanů.

To jsou však faktory, na něž mužstvo, které chce uspět v Evropě, nesmí sázet nebo se jimi ne- chat negativně ovlivňovat. „Je vidět, že asimusíme dál sbírat zkušenosti,“uvědomuje si Šilhavý.

Pozice pro odvetu mohla být ze slávistick­ého pohledu veselejší. Podle obrazu hry ve druhé půli, kdy Pražané byli lepší, dokonce měla být. Jenže koncovka zůstala zakletá.

V první velké příležitos­ti se ocitl ještě během úvodní půle Frydrych, k němuž proplul na zadní tyč Hušbauerův centr, blonďatý zadák však trefil dobře se přesunuvší­ho brankářeWa­termana.

V 59. minutě pak v podobné situaci, z níž domácí zvýšili na 2:0, ztroskotal Hušbauer. Také on pouze vyprášil Watermanov­y rukavice. „Byla to moje chyba. Dobře jsme to zapresoval­i a šel jsem sám z levé strany. Možná by bylo lepší, kdybych to měl na pravou, takhle mi to sjelo,“mrzelo Hušbauera. „Pak jsem zkoušel dohrát odražený míč, obstřelit gólmana, ale dobře mi to chytil.“

A čtvrt hodiny před koncem se štěstí neusmálo ani na Mešanoviče, jehož střelu zastavila tyč.

„Odmakali jsme to, šancí jsme měli dost, ale odměna v podobě gólu tam nebyla,“poznamenal Milan Škoda.

Pokud si Slavia chce zahrát v hlavní fázi Ligy mistrů a dosáhnout na prémii 390 milionů korun, musí v domácí odvetě příští středu dohnat dvoubranko­vé manko. To se ji v pohárové historii již třikrát povedlo, naposledy loni v 2. předkole Evropské ligy proti Levadii Tallin (1:3, 2:0). Bez vstřelenéh­o gólu zvenku je to však mnohem složitější, v případě další inkasované branky by sešívaní museli skórovat hned čtyřikrát.

„Pokud podáme výkon jako ve druhém poločase a ještě něco přidáme, proměníme šance, můžeme to ještě zvládnout na postup,“věří Šilhavý.

S produktivi­tou však mají jeho svěřenci aktuálně problém. Ze šesti soutěžních zápasů v novém ročníků se trefili dohromady jen pětkrát, navíc pouze jednou ze hry.

Ale i kdyby postupové trefy měly být z penalty, slávisté by je jistě brali.

 ?? Smutní po porážce Slavie. I on se podepsal pod inkasované branky na hřišti Apoelu. FOTO AP ?? Michael Ngadeu-Ngadjui
Smutní po porážce Slavie. I on se podepsal pod inkasované branky na hřišti Apoelu. FOTO AP Michael Ngadeu-Ngadjui

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia